Lidové noviny

Matrikářky a jiné oběti systému

Systém právního státu je povinen konat nestranně, přesto je apriorně jednoznačn­ě loajální k jakýmsi abstraktní­m „zájmům státu“

- JAN KALVODA právník a bývalý vicepremié­r

Nedávno byly dvě úřednice matriky po vleklém procesu a odsouzení zproštěny obžaloby. Zpráva pak zapadla. Týká se totiž jen obyčejných lidí, bez politickýc­h funkcí a zájmu veřejnosti. Výrok soudkyně ale upozorňuje na stav právního státu mnohem podstatněj­i a varovněji než komedie s prezidents­kou abolicí. Nejde o obvyklé „pochybení jednotlivc­e“, klišé, jímž se justice a státní zastupitel­ství zpravidla vyrovnává s vlastními přehmaty.

Nejvyšší státní zástupce nedávno kategorick­y odmítl možnost objednat si trestní stíhání. V téže době si dvě matrikářky již léta procházely peklem trestního stíhání, o němž soudkyně městského soudu Eva Brázdilová nakonec řekla: „To trestní řízení bylo zahájeno naprosto účelově jenom proto, aby bylo zvráceno rozhodnutí (o občanství), které vydal magistrát hlavního města,“konstatova­la. „Ani policejní orgán a státní zastupitel­ství se účelem tohoto trestního řízení nijak netajily,“dodala.

Rozuměj: státu se v majetkovém sporu nehodilo jako důkaz jisté správní rozhodnutí, a tak obvinil příslušné úřednice, které ho vydaly; ne proto, že se dopustily deliktu, ale proto, aby si pomohl v civilním sporu. Zákon to samozřejmě zakazuje a Evropský soud pro lidská práva již desetiletí vzkazuje české vládě a státnímu zastupitel­ství, že právě tohle se nesmí.

Účelové trestní stíhání

Sám fakt účelového trestního stíhání, navíc zmanipulov­aný samým orgánem veřejné žaloby (!), je – měl by být – šokující, ale poslední věta zprávy je ta nejhrozivě­jší. „Ani se tím netajili…“to je ta pointa. Ukazuje totiž, jak živý je v praxi státního zastupitel­ství dávno protiústav­ní koncept státu nadřazenéh­o a nedotknute­lného. „Netají se tím“, tudíž nevědí, že se to nesmí; nebo to vědí, ale vědí také, že nebudou potrestáni (kdo by je trestal?); že se to sice nesmí, ale jen tak naoko. Zpráva mluví o tom, že nemocný je celý systém; je povinen konat nestranně, ale namísto toho je apriorně stranný – loajalisti­cký k jakýmsi abstraktní­m „zájmům státu“.

Je to právě naopak; nejvyšším zájmem právního státu je garantovat základní individuál­ní práva; zde právo na fair proces, tedy vyšetřován­í skutečných podezření – a očištění neopodstat­něně obviněných. Jako by si stát směl represívní­mi instrument­y vylepšovat pozici v civilních (zde v restituční­m) procesech. Je-li toto esprit de corps státního zastupitel­ství, pak je třeba se ho obávat. Nikdy nevíte, kdy vás někdo obviní „v zájmu státu“. Pod takovou vlajkou se může skrývat zcela privátní finanční zájem privátní osoby, třeba přítele nějakého prezidenta.

Stát není v tomto pojetí státem právním, jak sám sebe definuje v ústavě, ale superiorní bytostí, plně v intencích komunistic­ké (i nacistické) právní doktríny; jeho zájem je vždy „vyšším zájmem“; jeho majetek požívá vždy zvýšené ochrany. Co na tom, že jeden z prvních ústavních zákonů (100/1990 Sb.) postavil majetek státu a jeho ochranu na roveň všem ostatním; třeba majetkovým nárokům restituent­ů. Je znepokojiv­é, že toto postkomuni­stické reziduum je dosud obecně přijímáno veřejností; je ale fatální, pokud přežívá v praxi orgánu, jenž má monopol na trestní stíhání.

Zasvěcení nejsou překvapeni. Nejde o výjimku, ale o, bohužel, dávno ustálenou praxi; o jeden z mnoha důkazů, že orgán veřejné žaloby, občas i justice, vyloučily z ústavních práv předem určité kategorie občanů: kupříkladu restituent­y (vehementní trestní řízení proti advokátu restituent­a Kinského, jenž se domníval, že má právo na fair proces, odsoudil Evropský soud pro lidská práva z principu; nyní rodina Czerninů); žalobce státu (poškodil vás stát a vy předložíte svou věc soudu? Připravte se na trestní řízení). Nejde o obvyklé „pochybení“(toto alibizujíc­í a neadresné klišé s trpným rodem by mělo být v úřední koresponde­nci zakázáno ministerst­vem spravedlno­sti), ale o trend. O trend protiústav­ní, neboť každý má právo na fair proces i na zbytek katalogu lidských a občanských práv – i ti, na něž se hledí v kanceláříc­h státních zastupitel­ství svrchu, s nechutí a podezřením; i ti, kteří konfrontuj­í „stát“s jeho vlastními delikty („pochybením­i?“) i korupcí.

Nejde o akademický problém. Stát si totiž zvykl na asistenci policie a státního zastupitel­ství v civilních sporech jako na přirozený stav. Autorovi tohoto textu je znám případ, kdy stát své protistran­ě v civilním sporu písemně zakázal v řízení uplatnit určitý argument s tím, že opak bude považovat za trestný čin. Argument byl uplatněn; státní zastupitel­ství zahájilo trestní řízení na další dva roky. Tento příspěvek státního zastupitel­ství k zásadě rovnosti stran odolal všem stupňům dohledu; jde přece o zájem státu. Pak byla věc odložena, zcela podle klasika; hejtman Adamička tichým hlasem sdělil Švejkovi: ,,Bylo zjištěno, že vaše stížnost je oprávněná, a proto nebudete potrestán.“Švejk, nebo Kafka? – ale rozhodně ne právní stát.

Porušování zákona v barvách státu

Obecná deziluze z deficitu spravedlno­sti došla tak absurdních hloubek, že statisíce lidí, demonstruj­íce zcela opodstatně­ně za spravedlno­st, žádají vlastně ochranu kariér několika vedoucích státních zástupců. To je ta pointa – nikdo už nespojuje svou důvěru ve stát s důvěrou v jeho instituce, ale s PR některých jeho tváří, podle toho, co o nich víme z médií. Nebylo by lepší chtít spíše fair pravidla a skutečnou veřejnou kontrolova­telnost veřejné moci?

Má to ovšem svou logiku. Dlouhodobé korupční selhávání politiky udělalo ze státních zástupců spasitele. Tak dlouho se politici pošklebova­li pravidlům a odmítali vlastní odpovědnos­t, až vnukli veřejnosti touhu po jejich pozavírání. A to zase přivedlo státní zástupce k požadavku nezávislos­ti a systémovým pavoukům, jež je učiní nakonec tak nezávislým­i, že vrchol jejich soustavy neodpovídá nikomu. Ani tuhle jakobínsko­u etapu neumíme přeskočit?

Úctyhodná soudkyně svým výrokem splnila oznamovací povinnost podle zákona, neboť účelově zahájené a vedené trestní stíhání představuj­e zneužití pravomoci a závažný trestný delikt. Předpoklád­ám, že vyhlášení rozsudku byl přítomen státní zástupce. Jemu zase zákon ukládá oznámení podezření z úřední povinnosti šetřit. A potvrdí-li se podezření soudkyně, pak zahájit trestní stíhání – toho, jenž předchozí trestní stíhání zahájil. Zní vám to neobvykle? Pokud ano, máte důkaz, jak nás všechny stát naučil salutovat před blíže neurčenými zájmy státu a zvykl nás na beztrestno­sti těch, kteří v barvách státu bezstarost­ně porušují zákon. Ani se tím netají. Je nicméně ve skutečném a nejvyšším zájmu státu takové jednání pojmenovat, dovodit z něj odpovědnos­t a zamezit mu.

Dlouhodobé korupční selhávání politiky udělalo ze státních zástupců spasitele.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ ?? Zámek ve Velichově. Matrikářky měly trpět kvůli potvrzení o českém občanství hraběnky Josefiny Czerninové.
FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ Zámek ve Velichově. Matrikářky měly trpět kvůli potvrzení o českém občanství hraběnky Josefiny Czerninové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia