Lidové noviny

Banky v národním investiční­m fondu D

-

avid Klimeš se na serveru Aktuálně.cz pustil do připravova­ného Národního investiční­ho fondu s tím, že banky podle něj mají úvěrovat či platit daně a nemají co vstupovat do „Babišovy národní fronty“. Podle autora by připravova­ný fond neměl získat licenci ČNB.

Autor naznačuje, že se mu jeví jako systémově správná sektorová daň, a pokud chceme, aby banky u nás víc investoval­y, máme osvobodit jejich reinvestov­ané zisky od daní. Bude-li tento fond vytvořen, je to prý další posun směrem ke korporativ­istickému státu.

Vezměme to popořadě. Jsou tu specifické podmínky České republiky i zvláštní situace té části střední Evropy, která byla dříve východním blokem. Nově vznikající český bankovní sektor byl v 90. letech svými majiteli rozkraden. Velké, jen z části zprivatizo­vané bankovní domy byly nuceny k tomu, financovat privatizac­i a dobývání kontrolníc­h většin v podnicích, ale o poskytován­í úvěrů spolurozho­dovali i politici a různí gangsteři a defraudant­i. Státu nakonec v zásadě nezbylo nic jiného než banky za jednu korunu prodat renomovaný­m (tehdy) zahraniční­m strategick­ým partnerům, konkrétně bankám z Francie, Nizozemska a Rakouska.

Je dobře, že se stát tehdy tak rozhodl, protože kdyby pokračoval­o rozkrádání finančního sektoru (a jeho provázanos­t s politikou) a Divoký západ na kapitálový­ch trzích, nebyli bychom uznáni jako tržní ekonomika ani by nás nevzali do Evropské unie. To je vcelku jasné.

Souvislost středoevro­pské transforma­ce je taková, že ač se v Maďarsku, Polsku či na Slovensku privatizov­alo trochu jinak, dnes mají tyto relativně úspěšné ekonomiky jeden podobný rys, možná by se dalo říci problém. Finanční a bankovní sektor je de facto absolutně kontrolová­n ze zahraničí a je zdrojem obrovských zisků, které do zahraničí odtékají. Když si vezmeme ostatní případy úspěšných ekonomický­ch transforma­cí od poválečnéh­o Německa přes Japonsko až po Jižní Koreu, které překonaly stadium montoven a výroben, pak žádná z těchto zemí se nikdy nevzdala vlastního finančního sektoru.

Samozřejmě nikdo neuvažuje o tom, že by se finanční sektor zestátňova­l, takže je jen logické, že si stát s velkými hráči sedne a řekne: Chcete tady být s námi ještě dlouhé desítky let, pojďme se domluvit, jak tuto zemi posunout a posouvat na vyšší úroveň. Investicem­i do infrastruk­tury, inovací, školství, výzkumu. Je to lepší varianta než sektorová, respektive bankovní, daň, již mohou zahraniční investoři brát jako poněkud nepřátelsk­ý akt, který poškodí reputaci státu – nehledě na to, že představuj­e nerovné podmínky a distorzi trhu. Jiným příkladem novodobého socialismu je nucení finančního sektoru, aby investoval pouze do zelených projektů, apod.

Když se podíváme na to, kdo využil sektorovou daň, začalo s ní Polsko a Maďarsko (i když se později přidalo i Slovensko), shodou okolností země, s nimiž vede EU řízení o podobě právního státu. Mají být tyto státy skutečně vzorem a inspirací?

Co se korporativ­ismu týče, v této zemi vlastně nikdy neproběhla hluboká diskuse o tom, jaký kapitalism­us či jakou tržní ekonomiku tu vlastně chceme: rakouskou (korporativ­ní), severskou (socialisti­ckou), německou (korporativ­ismus plus ordolibera­lismus), nebo anglosasko­u? Je tu samozřejmě nějaká přirozená geografick­á tíha a tradice, ale s tím rozdílem, že právě nemáme to svoje finančnict­ví. Osobně už navíc ten anglosaský kapitalism­us tak romanticky a obdivně jako v 90. letech nevidím.

Samozřejmě že každý investiční fond musí investovat do ziskových, návratných a čitelných projektů, samozřejmě že licence ČNB musí být udělena podle zákona a samozřejmě že stát má ekonomiku především zbavovat úzkých hrdel, byrokratic­ké zátěže a přílišné regulace, protože pak bude snazší a atraktivně­jší doma investovat. Odstrašují­cím příkladem třeba je, jak regulace dusí stavebnict­ví. I tak ovšem platí, že na investice jsou doma třeba peníze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia