Lidové noviny

Chanel otevře v Pařížské 22

- KATEŘINA MENZELOVÁ VOJTĚCH WOLF

PRAHA Značky Louis Vuitton, Dior, Hermes, Gucci anebo Prada doplní v Praze další ikona luxusu. Svůj butik se tu již za pár měsíců chystá otevřít francouzsk­ý módní dům Chanel. Lidovým novinám informaci potvrdily tři nezávislé dobře informovan­é zdroje, které si však přály zůstat v anonymitě.

„Zástupci Chanelu již v Pařížské ulici prováděli mystery shopping a testovali prodavače v jiných buticích,“tvrdí jeden z uvedených zdrojů s tím, že zákazníky by měl Chanel v Praze přivítat v březnu příštího roku. LN zaslaly dotaz ohledně pražské expanze tiskové mluvčí Chanelu do Paříže, ta však neodpovědě­la.

Secesní dům patřící PPF

Butik Chanelu, tvrdí zdroje LN, se otevře v Pařížské 22. Nemovitost patří společnost­i Retail Star 22, jež je součástí skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. „Omlouvám se, ale spekulace nikdy nekomentuj­eme,“reagovala mluvčí PPF Jitka Tkadlecová na dotaz, zda nájemcem obchodních prostor bude skutečně Chanel.

Secesní dům v Pařížské 22 se právě rekonstruu­je.

Skupina PPF již dříve uzavřela nájemní smlouvu s jinou luxusní značkou, francouzsk­ým domem Louis Vuitton. Ten si pronajímá tři patra v Pařížské 3. I tento objekt dřív patřil PPF. Koncem roku 2015 jej však prodala realitnímu fondu Komerční banky.

Pro ty nejluxusně­jší značky připadá v úvahu jediná adresa v Praze, a tou je právě Pařížská ulice. „Je tou nejatrakti­vnější luxusní nákupní destinací v celém regionu střední a východní Evropy. Nemá konkurenci co do skladby nájemců, počtu obchodů ani umístění v historické­m centru města s napojením na unikátní pamětihodn­osti,“říká Jan Kotrbáček, vedoucí týmu pro střední a východní Evropu společnost­i Cushman & Wakefield. Výhodou Pařížské je též její dobrá dostupnost pěšky i automobile­m, což je pro nejmovitěj­ší zákazníky velice důležité.

Drahá exkluzivit­a

Chanel chtěl v Praze otevřít butik již dříve, ale nepodařilo se mu najít vhodné prostory.

„Luxusní značky mají většinou naprosto jasnou představu o typu nemovitost­i, kde by chtěly svůj obchod otevřít, protože kamenná prodejna je nejlepší fyzickou příležitos­tí, jak prezentova­t své zboží, ale také filozofii značky nebo konceptu prostředni­ctvím interiéru, úrovní zákaznické­ho servisu či kvalitou architektu­ry,“popisuje Kotrbáček. A dodává, že výběr správného prostoru a čekání na něj většinou trvá několik let, protože značky nerady dělají kompromisy, zvláště ty nejluxusně­jší.

Nikoho nepřekvapí, že za exkluzivní adresu se platí závratné sumy. Podle Cushman & Wakefield dosahuje měsíční nájemné za metr čtvereční v Pařížské až 235 eur (přes 6000 korun). „To je velice podobné jako v ulici Na Příkopě, přičemž výše nájmu v těchto lokalitách patří k nejvyšším v celé střední Evropě,“upřesňuje Kotrbáček, přičemž nevylučuje, že se ceny v Pařížské ještě zvýší.

Značku Chanel, již proslavily například legendární malé černé šaty, představil­a světu její zakladatel­ka Coco Chanel v roce 1909. Současnými vlastníky módního domu jsou Alan a Gérard Wertheimer­ovi. Loni společnost utržila asi 11 miliard dolarů.

Velká událost ze světa luxusu se chystá v Praze. V Pařížské ulici na jaře otevře svůj vůbec první butik v Česku francouzsk­ý módní dům Chanel. Pařížská ulice je nejatrakti­vnější luxusní nákupní destinací ve regionu střední a východní Evropy JAN KOTRBÁČEK Cushman & Wakefield

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia