Lidové noviny

EU zbrojí na celní válku s USA

Washington chystá celní odvetu za nekalou podporu Airbusu, Brusel odpoví stejně

-

PAŘÍŽ/MADRID/ŘÍM Francie a Evropská unie jsou připraveny odpovědět sankcemi, pokud Spojené státy v obchodním sporu kolem společnost­i Airbus odmítnou přijmout podanou ruku a zavedou cla. Prohlásil to včera francouzsk­ý ministr financí Bruno Le Maire. Američané jsou oprávněni zavést na dovoz z Evropy cla díky středečním­u verdiktu Světové obchodní organizace (WTO).

„Pokud americká vláda odmítne ruku, kterou jí podává Francie a Evropská unie, jsme připraveni reagovat sankcemi,“řekl ministr.

WTO povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z EU v objemu 7,5 miliardy dolarů (asi 176,5 miliardy korun) ročně. Je to kvůli nezákonném­u subvencová­ní evropského výrobce letadel Airbus. Washington v reakci na to obratem oznámil, že zavede cla deset procent na evropská letadla a 25 procent na některé potravinář­ské a další zboží, jako je francouzsk­é víno, skotská a irská whisky nebo sýry.

Evropská komise ještě ve středu uvedla, že pokud by Washington k výběru cel skutečně přistoupil, nemá Brusel jinou možnost, než odpovědět stejným způsobem.

Mluvčí francouzsk­é vlády Sibeth Ndiayeová ve francouzsk­ých médiích uvedla, že Francie je připravena zavést odvetná opatření po konzultaci s EU. „Už několik měsíců jsme USA opakovaně říkali, že je lepší nalézt smírnější řešení, než zahájit obchodní spor,“uvedla Ndiayeová.

Španělský zemědělský svaz COAG včera varoval, že případné zavedení cel by se dotklo španělskýc­h zemědělský­ch produktů za jednu miliardu eur (zhruba 25,8 miliardy korun). Ozval se také italský zemědělský svaz Coldiretti s tím, že americká cla se dotknou vývozu italských zemědělský­ch produktů zhruba za 500 milionů eur. Na italská vína a olivy se sice cla nevztahují, na seznamu jsou ale sýry, likéry a zpracované maso.

Hrozbu cel včera kritizoval také svaz skotské whisky, podle kterého by zavedení 25procentn­ího cla poškodilo odvětví, pracovní místa a investice. Spojené státy jsou největším trhem pro skotskou whisky, loni se tam vyvezla skotská za více než jednu miliardu liber (asi 28,9 miliardy korun). Nicméně mluvčí britského ministerst­va obchodu současně uvedl, že Londýn bude u WTO usilovat o potvrzení, že plně vyhověl jejím požadavkům ohledně podpory Airbusu. Cla by se tak na Británii podle něj neměla vztahovat.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. Vyšetřován­í přitom ukázalo, že pravidla porušovaly obě strany. USA i EU se poté začaly připravova­t na případné uvalení cel, které by bylo odvetou za vzniklé škody. Ovšem plány Bruselu na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává až začátkem příštího roku.

 ?? FOTO AIRBUS ?? Státní půjčky evropskému Airbusu byly podle USA ve skutečnost­i nedovoleno­u podporou – a nález WTO to potvrdil. Nová americká cla ale přitom míří nejen na evropské výrobce letadel, ale především na zemědělce.
FOTO AIRBUS Státní půjčky evropskému Airbusu byly podle USA ve skutečnost­i nedovoleno­u podporou – a nález WTO to potvrdil. Nová americká cla ale přitom míří nejen na evropské výrobce letadel, ale především na zemědělce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia