Lidové noviny

Hříšníků v pálenicích přibylo

Celníci zaznamenal­i výrazný nárůst případů výroby většího množství kořalky, než kolik dovoluje zákon

- MIROSLAV PETR

PRAHA Téměř 2,4 tisíce pěstitelů za poslední sezonu skončilo po kontrolách pálenic v rukou celníků. Strážci výběru spotřebníc­h daní u nich odhalili, že si nechali vypálit víc než 30 litrů (v přepočtu na stoprocent­ní alkohol) zákonem povoleného množství destilátu. Důvodem je podle pálenic i celníků dlouho nevídaná úroda ovoce a velký nárůst lidí, kteří si přebytečné švestky, meruňky, jablka a další ovoce nechali zpracovat na pálenku.

Limit v hodnotě čistého lihu například znamená vypálení 60 litrů destilátu o obsahu 50 procent alkoholu. Nárůst počtu případů porušení zákona je to v meziročním srovnání skutečně velký. Předchozí sezonu 2017–2018 (od 1. července 2017 do 30. června 2018) odhalili celníci nadlimitní výrobu v pěstitelsk­ých pálenicích pouze ve 169 případech.

Větší úroda, víc hříšníků „Důvodem nově zjištěného velkého nárůstu případů není vyšší počet našich kontrol, ale právě vysoký nárůst počtu zákazníků pěstitelsk­ých pálenic,“uvedla mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í cel Martina Kaňková.

Vyššímu počtu hříšníků odpovídá i větší množství destilátu pořízeného neoprávněn­ě se sníženou spotřební daní. Pěstitelsk­é pálenice totiž účtují lidem za zpracování jejich vlastního ovoce polovinu základní sazby, která činí 285 korun za každý litr vypáleného stoprocent­ního alkoholu.

Za sezonu 2018–2019 takto účtovaly pálenice lidem v Česku neoprávněn­ě nižší daň u 13,8 tisíce litrů alkoholu. Což představuj­e daňový únik za necelé dva miliony korun. Za předchozí sezonu dosáhlo daňové manko z nadlimitní­ho pálení jen částky 179 tisíc korun.

Odhalení pěstitelé dostanou pokutu. Sumu daňového úniku však celní správa vymáhá od pálenic. A ty se pak snaží částku následně vymoci s větším nebo menším úspěchem od svých odhalených zákazníků.

„Je to celé postavené na hlavu. Zákazník sice podepisuje čestné prohlášení, ale my nejsme schopni ho nijak zkontrolov­at a ověřit, jestli si už před námi nenechal vypálit někde jinde. Stát ale trestá nás,“stýská si například Renata Hošková z Pálenice Rosice u Brna.

Šéf Unie destilatér­ů Václav Šitner potvrzuje, že daňový dluh musejí státu uhradit pálenice. Přestože nemají k dispozici žádnou online databázi, ve které by si mohly ověřit, zda si zákazník předtím nevyrobil větší množství ovocného destilátu v jiné pálenici. „Bohužel, plátcem daně je pálenice a ta pak musí sumu, kterou doplatila státu, vymáhat od lidí. Je to složité a vleklé, často i s pomocí soudu. A tak pálenice tu dlužnou částku nakonec často nechají na svých bedrech,“říká Šitner.

Poslední ovocnářská sezona, respektive loňská úroda, byla podle něj skutečně velmi úspěšná – co do množství i kvality ovoce. Všech 560 pálenic, které po celém Česku oficiálně působí, mělo napilno.

Desetiletý rekord

Jen za loňský rok vyrobily svým zákazníkům přes osm milionů litrů v přepočtu 50procentn­ího destilátu (další část loňské úrody zpracovaly letos), což je 2,5násobně víc než v předchozím roce. A nejvíc za posledních skoro deset let.

Nával zájemců o zpracování dlouho nevídané úrody ovoce, zejména švestek a jablek, znamenal extrémní nasazení provozovat­elů pálenic. „Končili jsme v polovině února a práci jsme měli denně až do půlnoci. Nynější produkce nějakých 110 hektolitrů stoprocent­ního lihu za sezonu je skoro dvojnásobe­k předchozíh­o roku,“uvedl letos na jaře Miroslav Šoltys z pálenice Českého zahrádkářs­kého svazu v Tlumačově na Zlínsku.

Je to celé postavené na hlavu. Zákazník sice podepisuje čestné prohlášení, ale my nejsme schopni ho nijak zkontrolov­at a ověřit, jestli si už před námi nenechal vypálit někde jinde. Stát ale trestá nás. RENATA HOŠKOVÁ Pálenice Rosice u Brna

Česko patří k nemnoha zemím, které mají v rámci Evropské unie možnost zvýhodnit pěstitelsk­é pálení nižší sazbou daně. I když tento tradiční druh zpracování ovoce znamená jen malý podíl na celkovém inkasu lihové daně – loni stát vybral celkem od likérek a dovozců 7,9 miliardy korun, z toho pěstitelsk­é pálení tvořilo necelých 600 milionů.

Přesné množství vypáleného alkoholu z ovoce však žádná statistika nevede. Sami destilatéř­i odhadují, že černý trh a těžko prokazovan­é nelegální domácí pálení představuj­í možná až dvojnásobe­k legální produkce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia