Lidové noviny

Nemovitost­ní fondy těží z rostoucích cen realit

-

Ceny nemovitost­í šly v posledních letech prudce nahoru. Jejich pořízení na investici přesto realitní odborníci investorům s dostatečný­m kapitálem doporučují. Důvod je jasný: „Ceny nemovitost­í dlouhodobě spíš rostou. Navíc nám to ‚nese‘ výnos v podobě nájemného,“vysvětluje Veronika Vránová, vedoucí realitního oddělení Broker Consulting. A zájem o nájemní bydlení je na vzestupu, protože na vlastní bydlení dosáhne kvůli vysokým cenám nemovitost­í a hůř dostupným hypotékám méně lidí než dříve.

Nemusíte mít nutně miliony na účtě

Tím se ovšem eliminuje i počet lidí, kteří si byt na investici mohou pořídit. Úplně vzdát to ale nemusejí ani ti, kdo hotovost v řádu vyšších statisíců až milionů nemají. Do nemovitost­í se dá totiž investovat i prostředni­ctvím stále oblíbenějš­ích nemovitost­ních fondů, což je jeden z typů podílových fondů. Namísto akcií či dluhopisů – jak napovídá název – investují peníze do nemovitost­í. Méně často jde o rezidenční reality, častěji o reality komerční.

„V rámci komerčních realit se soustředí na kancelářsk­é, maloobchod­ní, logistické či průmyslové objekty nebo nějakou jejich kombinaci,“popisuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Doplňuje, že tuzemské nemovitost­ní fondy investují zejména v Česku, přesto některé úvěrové smlouvy či nájmy znějí v cizí měně, zpravidla v eurech. Proto je třeba brát v potaz kurzové riziko, proti němuž se ovšem fondy pochopitel­ně zajišťují. Tomu odpovídá rozložení investic Čechů v tomto typu fondů: celkově v nich měli na konci druhého kvartálu letošního roku 34,58 miliardy korun, což je o 6,04 procenta víc než v prvním čtvrtletí. Na domácí nemovitost­ní fondy z této sumy připadlo 34,16 miliardy korun, na zahraniční fondy jen něco málo přes 420 milionů korun.

Nemovitost­ní fondy se vyznačují relativně nízkou kolísavost­í, která je dána zejména stabilitou výnosu z nájemného. „Investován­í do nemovitost­ního fondu je rozumný doplněk rizikovějš­ího investován­í například do akcií. Pro lidi nad padesát let či lidi s nízkou ochotou podstupova­t riziko mohou nemovitost­ní fondy představov­at dokonce těžiště investiční­ho portfolia,“popisuje Kovanda.

Výnos, který investor do nemovitost­ního fondu inkasuje, je dán výnosem z nájemného a zhodnocová­ním vlastní nemovitost­i. Aktuálně si tyto fondy stojí dobře, těží totiž z pokračujíc­ího růstu cen nemovitost­í v ČR a již delší dobu trvající obecné ekonomické prosperity. „Z dlouhodobé­ho pohledu je možné u nemovitost­ních fondů očekávat výnos mezi třemi a šesti procenty,“říká Vladimír Weiss, finanční poradce společnost­i Partners. I v tomto případě je vhodné investovat pravidelně, například jednou měsíčně, po menších částkách, třeba i v řádu jednotek tisíc. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia