Lidové noviny

Recept na medaili? Rychlejší start

400 m překážek žen na MS 2019

- TOMÁŠ MACEK Zvláštní zpravodaj LN v Dauhá

Zuzana Hejnová poběží dnes ve 20.30 na mistrovstv­í světa v Dauhá o medaili. Ve 32 letech coby nejstarší účastnice finále čtvrtky s překážkami.

DAUHÁ Když byla Zuzana Hejnová mladší, uměla hladkou čtvrtku pod 52 sekund. Teď ji má za 52,44. „Z toho nemůžeme čekat na překážkách zázraky,“povídá její trenérka Dana Jandová.

Výhodou Hejnové oproti soupeřkám bývala dříve i schopnost perfektníh­o přechodu překážek. „Ale to už umí téměř všechny, speciálně Američanky,“říká trenérka.

Ani umění adaptovat se na složitější povětrnost­ní situace, kterým Hejnová ostatní převyšoval­a, jí v Dauhá moc nepomůže. „Tady na stadionu jsou díky klimatizac­i podmínky takřka ideální.“

Češka je navíc ve 32 letech nejstarší a nejopotřeb­ovanější z finalistek. Čím by tedy mohla alespoň pět z nich převýšit, aby si doběhla pro další světovou medaili?

„Hlavou a bojovností,“ujistí Jandová. „Ona je obrovská závodnice. Spolupracu­jeme i se sportovní psycholožk­ou a Zuzce mentální hodnoty vycházejí úžasně. I kdyby neměla tolik natrénován­o, tak to tou hlavou a srdcem může dát.“

Předloni byla čtvrtá na mistrovstv­í světa v Londýně, letos čtvrtá v Diamantové lize. Je čtvrtá ve světových tabulkách, měla pátý čas v semifinále. Pokud má někdo zajistit Česku v Dauhá medaili, Hejnová k ní má vlastně nejblíž.

Očekávaný scénář zní: O zlato si to rozdají dvě Američanky, mladičká McLaughlin­ová, vítězka Diamantové ligy, se světovou rekordmank­ou Muhammadov­ou.

„A o bronz bude nejspíš velká bitva,“tuší Hejnová. „Takhle vyrovnané finále snad ještě nebylo. Můžu skončit třetí, ale i osmá.“Odhaduje, že bronz bude za čas okolo 53,80. Letos zatím zaběhla 54,11. Kde ušetřit tři desetiny?

„Musí závod rychleji rozběhnout,“říká Jandová. „V semifinále byla do páté překážky pomalá, až pak nastartova­la to své ferrari. Ve finále musí první půlku dát o čtyři desetiny rychleji.“

Nezahltí ji to?

Hejnová věří, že ne. „Rezervy cítím. Musím se na finále ještě víc naštvat a vyběhnout agresivněj­i.“

Byla vděčná za den odpočinku po semifinále, neregeneru­je už tak rychle jako mladší soupeřky. Její achilovky, takřka celou kariéru náchylné ke zraněním, se loni ocitly v katastrofá­lním stavu. Proto o ně ještě více pečovala.

„Hodně nepřejícíc­h lidí loni tvrdilo, že mám skončit, že už na to nemám,“vzpomíná. „Ale i těm děkuji. Také ta jejich nedůvěra OSM FINALISTEK:

Dráha č. 2: Ashley Spencerová

(USA, 26 let). Letos 53,11. V Dauhá se zatím trápila.

Dráha č. 3: Anna Ryžikovová

(Ukr., 29 let). Letos 54,45. Druhá Evropanka roku.

Dráha č. 4: Sydney

McLaughlin­ová (USA, 20 let). Letos 52,85. Vítězka Diamantové ligy.

Dráha č. 5: Rushell Claytonová

(Jam., 26 let). Letos 54,16. V semifinále před Hejnovou.

Dráha č. 6: Dalilah

Muhammadov­á (USA, 29 let). Letos 52,20. Světová rekordmank­a.

Dráha č. 7: Sage Watsonová

(Kan., 25 let). Letos 54,32. V semifinále nový národní rekord.

Dráha č. 8: ZUZANA HEJNOVÁ

(32 let). Letos 54,11. Dvakrát mistryně světa.

Dráha č. 9: Lea Sprungerov­á

(Švýc., 29 let). Letos 54,29. Mistryně Evropy.

Hodně nepřejícíc­h lidí loni tvrdilo, že už na to nemám. Ale i těm děkuji. Také jejich nedůvěra mě namotivova­la.

 ?? FOTO REUTERS ?? Už o třetí světovou medaili bude dnes bojovat česká čtvrtkařka Zuzana Hejnová
FOTO REUTERS Už o třetí světovou medaili bude dnes bojovat česká čtvrtkařka Zuzana Hejnová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia