Lidové noviny

NHL potřetí rozbouří Prahu

Hned tři čeští hokejisté budou proti sobě zápolit v zápase Philadelph­ie a Chicaga

-

PRAHA Devět let čekání je u konce. Dnes od 20.00 si to ve vysočanské O2 areně opět rozdají hokejisté dvou týmů slavné zámořské soutěže. V rámci akce NHL Global Series se do sebe zaklesnou hráči Philadelph­ie a Chicaga.

Na ledě u toho nebudou chybět ani čtyři Češi.

Vedle dlouholeté opory Flyers Jakuba Voráčka a útočníka Blackhawks Davida Kämpfa si debut v elitní lize odbude v barvách Chicaga kanonýr Dominik Kubalík.

Nominován je také český čárový sudí Libor Suchánek.

V české metropoli svedou kluby NHL bitvu o body potřetí v historii. V říjnu 2008 se zde utkaly týmy New York Rangers a Tampy Bay. Lightning se domů vraceli s prázdnou po dvou porážkách se shodným skóre 1:2. Dva roky nato se Boston a Phoenix (nynější Arizona) podělily rovným dílem. Bruins napravili úvodní prohru 2:5 den poté vítězstvím 3:0.

Posledními vyslanci NHL v Praze pak byli v září 2011 New York Rangers, kteří v přípravě na start sezony ve Stockholmu přehráli Spartu 2:0.

Pro Voráčka, reprezenta­čního kapitána na letošním mistrovstv­í světa na Slovensku, bude zápas významným mezníkem.

„Půjde o další velkou etapu mé hokejové kariéry. Člověk si říká, že by se to někdy mohlo stát, přeje si to, ale že se to jednou opravdu povede, s tím asi moc nepočítá. A teď jsem tady a budu takový zápas hrát. Zahrát si v Praze před českými fanoušky bude něco unikátního. Doufám, že si to lidé užijí,“prohlásil Voráček.

Mimořádný debut je před Kubalíkem, jehož čeká první zápas v NHL po květnovém podpisu smlouvy s Blackhawks. „Je to něco úžasného, splněný sen. Moc se těším a nemůžu se dočkat. Jsem na soupisce a je to hrozně blízko. Je těžké o tom mluvit. Je to každopádně skvělé, moc si to užívám,“řekl Kubalík.

Kämpf už má za sebou v NHL dvě sezony, ale také on vnímá možnost být u velké události. „Nestává se každý den, aby byl zápas NHL v Česku,“usmíval se čtyřiadvac­etiletý forvard.

Komu vyjde restart po mizerné sezoně?

Oba soupeři mají po minulé sezoně co napravovat, neboť ani jeden z nich nedokázal najít cestu do play off. Ročník 2018/19 byl pro oba celky velmi podobný – od špatného startu přes nadějná vzepětí po výměně trenérů až po neúspěšný finiš.

Rozhodčí Suchánek dostal před rokem v NHL smlouvu na plný úvazek. Dočkal se v tomto ohledu jako první sudí z Evropy ve více než stoleté historii ligy. Ve slavné soutěži už má na kontě 111 utkání. Jeho kolegou na čárách bude Brian Murphy, dvojici hlavních rozhodčích vytvoří Dan O’Halloran a Jean Hebert.

Do Evropy zavítá NHL v této sezoně ještě jednou, a to do Švédska. Ve dvou zápasech se 8. a 9. listopadu představí ve Stockholmu Buffalo a Tampa Bay. spo, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia