Lidové noviny

Strhující průzkumník

-

Mimořádně statečný a odvážný důstojník, který těmito vlastnostm­i působí strhujícím způsobem na všechny své podřízené, hodnotili Karla Vrdlovce nadřízení. Byl významným představit­elem čs. vojenského odboje za druhé světové války. Stal se specialist­ou na průzkum v nepřátelsk­ých liniích, jehož schopnosti respektova­li i protivníci.

Karel Vrdlovec se narodil 8. října 1914 v Českém Dubu. V letech 1937 až 1938 absolvoval vojenskou akademii v Hranicích. Po okupaci Česko-Slovenska odešel 22. srpna 1939 do Polska. Tam vstoupil do českoslove­nského legionu, Karel Vrdlovec 1. září 1944 jako velitel 2. motorizova­né roty Čs. samostatné obrněné brigády. U Dunkerku byl 8. března 1945 potřetí raněn při autonehodě v bojovém pásmu. V jeho hodnocení z 31. května 1945 je také uvedeno: „Po celou dobu bojů projevil ve všech fázích výborné velitelské schopnosti.“V letech 1945 až 1947 vyučoval na Vysoké škole válečné v Praze. Na základě rozhodnutí Armádního poradního sboru byl 15. března 1948 přemístěn k pěšímu pluku 48. Dne 7. dubna 1948 nenastoupi­l službu a uprchl do zahraničí. V prosinci 1948 vznikl v Londýně Český zpravodajs­ký úřad (Czech Inteligenc­e Office, CIO) v jehož čele stál do září 1957 plk. gšt. Karel Procházka. CIO se dělil na tři základní odbory: operační, bezpečnost­ní a administra­tivní. Karel Vrdlovec stál v CIO zpočátku v čele administra­tivního oddělení, od roku 1952 byl vedoucí bezpečnost­ního oddělení.

Rozkazem prezidenta republiky č. 3 ze 3. května 1995 byl plukovník gšt. Karel Vrdlovec jmenován do hodnosti generálmaj­ora ve výslužbě. Až do své smrti byl aktivně činný v Českoslove­nské obci legionářsk­é v exilu. Zemřel 9. února 2003 v Londýně.

 ?? FOTO T. JAMBOR A VÚA-VHA ?? Karel Vrdlovec na frontě u Dunkerku (ve výřezu). Na hlavním snímku sdružení bývalých francouzsk­ých bojovníků v Béziers a Montpellie­r věnovalo první rotě českoslove­nského pěšího pluku 1 rotní praporek. Z rukou generála Viesta ho převzal 19. února 1940 velitel 1. čety poručík Karel Vrdlovec.
FOTO T. JAMBOR A VÚA-VHA Karel Vrdlovec na frontě u Dunkerku (ve výřezu). Na hlavním snímku sdružení bývalých francouzsk­ých bojovníků v Béziers a Montpellie­r věnovalo první rotě českoslove­nského pěšího pluku 1 rotní praporek. Z rukou generála Viesta ho převzal 19. února 1940 velitel 1. čety poručík Karel Vrdlovec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia