Lidové noviny

Státní pohřeb

-

v Gdańsku a dalších městech v prosinci 1970.

V roce 1979 se spojil s podzemním časopisem „Dolnoslezs­ký bulletin“, a když zanedlouho poté vznikl Nezávislý samosprávn­ý odborový svaz Solidarita, přihlásil se tam i s časopisem. Byl delegátem prvního sjezdu Solidarity a iniciátore­m „Poselství národům Sovětského svazu“, které tento sjezd vydal. Pak přišlo 13. prosince 1981 vyhlášení výjimečnéh­o stavu.

Kornel odešel do podzemí, pokračoval ve vydávání bulletinu a spolupraco­val se Solidarito­u mimo jiné při pořádání pouličních protestů proti výjimečném­u stavu každý třináctý den v měsíci. V červnu 1982 založil Bojující Solidaritu, která šířila protestní letáky a tiskoviny po celém Polsku. A nejen to: zřídila ve Vratislavi první podzemní rádio a její členové také například uměli odposlouch­ávat rádiové vysílání Bezpečnost­i, která je pronásledo­vala. Postupem času začala organizace spolupraco­vat také s disidenty v Sovětském svazu, kam šířila nejen tiskoviny, ale i rozmnožova­cí stroje.

Bojující Solidarita byla radikálněj­ší než Solidarita původní, byla pro ni nepřijatel­ná jednání u kulatého stolu, která v roce 1989 vyústila polosvobod­nými volbami a drtivou porážkou komunistic­kých kandidátů. Pro Kornela a jeho organizaci to byla zrada – s komunisty se nemá jednat. Nesdílela jsem tento postoj, pokládám dohodu za rozumnější než neústupný boj – ostatně podobně smýšlela zjevně i valná většina polské společnost­i. To byl patrně také důvod, proč Kornel Morawiecki neuspěl v žádných volbách. Až v těch posledních, v roce 2015, kdy kandidoval za sdružení Kukiz 15, s nímž se ovšem zanedlouho také rozešel. Byl maršálem seniorem, tedy čestným předsedou polského Sejmu.

Polští novináři se shodují, že dvěma největšími úspěchy Kornela Morawiecké­ho byla Bojující Solidarita – a syn Mateusz, dnešní polský premiér. S mnoha Kornelovým­i názory jsem nesouhlasi­la (s mnoha jinými ano), dokonce jsem se s ním na veřejné debatě přela o postoj k okupaci Krymu. Nikdy jsem si ho ale nepřestala vážit, nikdy jsem nepřestala obdivovat jeho vytrvalost, vřelost, inteligenc­i a přívětivos­t. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia