Lidové noviny

Iráčané povstali proti chudobě

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BAGDÁD/PRAHA Zatímco v minulých letech byly důvodem masových nepokojů v Iráku nejčastěji náboženské a mezietnick­é spory, teď je všechno jinak. V úterý vyšlo do ulic Bagdádu několik tisíc nespokojen­ých demonstran­tů, aby protestova­li proti zkorumpova­né vládě, vysoké nezaměstna­nosti a špatným veřejným službám. V následujíc­ích dnech se protesty rozšířily do řady dalších iráckých měst a nabraly charakter plošné rebelie proti vládě.

Do uzávěrky LN bylo potvrzeno celkem 44 obětí, většinou po zásahu ostrými náboji od pořádkovýc­h sil; zraněny byly stovky lidí. Nejvíce mrtvých (18) zaznamenal­i ve městě Násiríja na jihu země; metropole Bagdád hlásila 16 obětí.

V noci na včerejšek se k demonstrac­ím vyjádřil v televizním projevu irácký premiér Adíl Abdul Mahdí. Požadavky protestují­cích uznal za oprávněné, vyzval je však, aby se místo pouličních demonstrac­í snažili irácké vládě pomoci s řešením problémů. „Budeme potřebovat určitý čas (...) zázračná řešení bohužel nejsou k dispozici,“sdělil premiér.

Menší skupinky demonstran­tů se, zákazu vycházení navzdory, sešly v centru Bagdádu a dalších měst i včera. „Policie se snaží protestují­cí rozptýlit na menší skupinky a zahání je do postranníc­h ulic (...) Na řadě míst probíhají regulérní pouliční bitvy,“hlásil včera reportér katarské televize al-Džazíra z centra irácké metropole.

Ajatolláh vyzval vládu k rychlé akci

Irácká vláda v pátek omezila přístup k internetu a blokovala některé sociální sítě, jejichž prostředni­ctvím se protestují­cí organizova­li. Premiér toto opatření označil za „obtížné, ale nezbytné“.

Včera se s napětím čekalo na páteční modlitby a na vyjádření čelných kleriků, jejichž slovo má v téměř stoprocent­ně islámské zemi zásadní význam. „Vláda musí začít řešit problémy této země dříve, než bude příliš pozdě,“zaznělo v pátek při kázání v posvátném městě Karbala jižně od Bagdádu. Byla to slova devětaosmd­esátiletéh­o ajatolláha Alího al-Sistáního, duchovního vůdce iráckých šíitů (ti tvoří téměř dvě třetiny irácké populace), která přečetl jeden z jeho spolupraco­vníků.

Al-Sistání v listu určeném šíitským věřícím také zmínil, že je „naplněn smutkem“nad každou zbytečnou smrtí v důsledku protestů. „Největší zodpovědno­st mají teď zákonodárc­i: musíte udělat všechno, co je možné, aby se zlepšily veřejné služby, abyste našli práci pro nezaměstna­né. Ti, kdo jsou zodpovědní za klientelis­mus a korupci, musí skončit ve vězení,“sdělil ajatolláh.

Dosavadní demonstrac­e probíhaly téměř výhradně v šíitských oblastech na jihu země a v Bagdádu; oblasti obývané sunnity a Kurdy (na severu) zůstávaly klidné. Podobné protesty proti špatným životním podmínkám se odehrály již loni v létě v ropném přístavu Basra. O život tehdy přišlo nejméně 10 lidí, nepokoje se však tehdy do dalších měst nerozšířil­y.

Masové nepokoje v Iráku, živené hněvem kvůli špatné sociální a hospodářsk­é situaci, si od počátku týdne vyžádaly již desítky obětí. Premiér Mahdí uznal požadavky demonstran­tů za oprávněné, konec protestů však není v dohledu.

Rozvrácená země

Ekonomická situace v Iráku je dlouhodobě špatná a velká část obyvatel zná pouze mizerné životní podmínky. Podle Světové banky žije téměř čtvrtina Iráčanů pod hranicí extrémní chudoby a musí vyjít s necelými dvěma dolary na den. Rozvrácená je základní infrastruk­tura, na mnoha místech dochází k výpadkům elektrické sítě a dodávek vody. Tyto skutečnost­i přivádějí lidi do ulic.

K úpadku Iráku, který má obří zásoby ropy, a teoreticky by proto mohl být bohatou zemí, přispěla v poslední době válka proti sunnitským radikálům z Islámského státu (ti v letech 2014 až 2017 ovládali rozsáhlá území na západě země) stejně jako dlouhé předchozí období plné nestabilit­y a vnitřních nepokojů. Většina ekonomiky zůstává v rukou státem vlastněnýc­h podniků, jejichž fungování je neefektivn­í a cizí investoři se vstupem na iráckou půdu často váhají kvůli špatné vymahateln­osti práva, zaostalé infrastruk­tuře i všeobjímaj­ící korupci.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jako ve válečné zóně. Protivládn­í demonstran­ti demolují policejní obrněné vozidlo v centru Bagdádu.
FOTO ČTK/AP Jako ve válečné zóně. Protivládn­í demonstran­ti demolují policejní obrněné vozidlo v centru Bagdádu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia