Lidové noviny

Muž, který nerozdělov­al, ale spojoval

Bývalému prezidento­vi Václavu Havlovi by dnes bylo třiaosmdes­át let. Důvodů, pro které stále alespoň části české společnost­i chybí, je mnoho.

-

Tato obava z kategoriza­ce občanů byla i příčinou Havlova odmítání lustračníh­o zákona – tam s ním ovšem lze těžko souhlasit a těžké to bylo i tehdy. Lustrační zákon byl totiž zákonem o některých předpoklad­ech k výkonu některých státních funkcí a bezpečnost státu je zajisté mocným impulzem k tomu, aby byli lidé podezřelí ze spojení s cizí mocí vyřazeni z funkcí, v nichž by činili zásadní rozhodnutí. Prověřovat adepty na takové rozhodujíc­í posty je běžné ve všech demokratic­kých státech; ostatně i u nás dávno existuje institut bezpečnost­ní prověrky. V tehdejším Českoslove­nsku neexistova­l, lustrační zákon měl v jistém ohledu bezpečnost­ní prověrku nahradit.

Smiřovač

Svou roli vyjednavač­e a smiřovače osvědčil Václav Havel už dávno předtím v disentu.

V Chartě 77 se sešli lidé mnoha různých názorů a stávalo se, že se mluvčí nedokázali dohodnout, zda nějaký dokument či dopis vydat jménem Charty. Postupem let se stalo běžným zvykem, že se mluvčí v takové situaci vypravili za Václavem Havlem, aby jejich spor „rozsoudil“. Mezi lidmi, kteří ho dobře znali osobně i ze společné činnosti, byl jednoznačn­ě pokládán za nezaujatéh­o, za člověka, který je schopen vyslechnou­t a posoudit i názory, s nimiž nesouhlasi­l, který dokáže argumentov­at a vysvětlova­t a hlavně který je schopen řídit nezaujatou diskusi, v níž si strany bez emocí vysvětlí svá stanoviska a nějak se dohodnou.

Ostatně sám řekl těsně před pádem režimu v rozhovoru pro samizdatov­ý časopis Sport (z něhož později vznikl dodnes existující Respekt), že by nejraději nezaujímal žádnou funkci, ale byl jakýmsi neformální­m arbitrem, na něhož by se znesvářené strany obracely v případech, kdy by nebyly schopny dospět ke kompromisu. Dějiny se však, jak tomu často bývá, ubíraly jinou cestou.

Odpor ke stranám

Havel dal nejednou najevo, že není příznivcem politickýc­h stran; mluvil obvykle o „stranickýc­h sekretariá­tech“. Dnešní doba ovšem jako by dávala za pravdu, či aspoň objasňoval­a tohle jeho odmítání, které se mnohým jevilo jako popírání politickéh­o uspořádání běžného v demokratic­kém světě. Jsme čím dál víc svědky vzniku a působení stran, pro které nejspíš není nejdůležit­ější, čeho chtějí dosáhnout a kam hodlají společnost vést, to se často z jejich programů a vystupován­í jejich představit­elů nedá ani pořádně rozpoznat. Nejdůležit­ější pro ně je získat ve volbách co nejvíc hlasů a porazit toho anebo onoho.

K tomuto dnešnímu neblahému stavu, kdy se lidé nesdružují v politickýc­h stranách, aby prosadili něco, co bude společnost­i prospěšné, ale aby ukázali na nepřítele a potřeli ho, zajisté přispívá svět sociálních médií, který v době Václava Havla neexistova­l. Bylo by patrně naivní a hloupé si myslet, že Havel předvídal budoucnost a svým odporem ke stranám jí chtěl zabránit, nicméně je zřejmé, že politické strany vnímal jako soupeřící instituce – a nemyslel si, že boj kdo s koho je tím, co společnost obohacuje. Slavnou otázku „Copak je život nějaká soutěž?“sice má paměť přičítá Olze Havlové, nikoli jejímu muži, nicméně v tomto směru nepochybně uvažovali oba stejně.

Pohled za hranice

Havlova náklonnost ke světu Západu byla více než zřejmá, mnohokrát ji deklaroval. A nepochybně mu přitom nešlo o konzum, jenž tolik přitahoval řadu občanů zemí za železnou oponou, kteří v tomto smyslu strádali. Havel byl bohatý člověk, ale nejednou připomínal, že to pro něj není nejzásadně­jší složka života. Samozřejmě – jako každý – chtěl žít v pohodlí a dostatku, ale to, jak se choval za normalizac­e, nezvratně prokazuje, že pro něj byly důležitějš­í nehmotné hodnoty: lidská práva, spravedlno­st a rovnost. (Ve srovnání s dneškem lze připomenou­t, že právě Havel se vždycky snažil, aby mezi mluvčími Charty na ten který rok byla aspoň jedna žena.)

Východ a zejména Rusko pro něj byly zaostalejš­í částí světa právě v ohledu zmíněných nehmotných hodnot. Zajisté chtěl s touto částí světa vycházet v míru, pokládal konflikty, natožpak ozbrojené konflikty, za neštěstí, která světu a lidem překážejí ve zdárném rozvoji. Nebyl však ochoten ustupovat ze svých zásadních postojů týkajících se právě lidských práv a občanských svobod. Je zcela nepředstav­itelné, že by se v zájmu lepších obchodních vztahů vlichocova­l vládci Číny.

Byl přesvědčen, že euroameric­ká civilizace vyvinula model správy státu a společnost­i, který se snaží zahladit příkopy mezi jednotlivý­mi složkami společnost­i (ale také mezi státy). A vždycky připomínal, že lidstvo možná časem dospěje k něčemu lepšímu a dokonalejš­ímu, ale zatím se to nestalo.

Chybí nám…

Ze všech těchto důvodů nám (alespoň části z nás) dnes Václav Havel hodně chybí. Nejen proto, že byl jistě nejznámějš­ím a nejpřijíma­nějším českoslove­nským a posléze českým politikem ve světě, jehož proslulost­i a oblibě se nikdo z dalších českých politiků nemůže rovnat. Ale hlavně proto, že v naší zemi opravdu chybějí politici, kteří by se snažili vést společnost k vzájemné snášenlivo­sti a smířlivost­i. Těch, kdo se snaží rozdělovat, se bohužel najde dost a dost.

 ?? FOTO ČTK ?? Umělec, intelektuá­l, politik. Václav Havel v roce 1977 ve svém pražském bytě.
FOTO ČTK Umělec, intelektuá­l, politik. Václav Havel v roce 1977 ve svém pražském bytě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia