Lidové noviny

Odchod velikána staré Evropy

-

Francie se nedávno s pohnutím rozloučila s Jacquesem Chiracem, prezidente­m, který je aktuálně pokládán za nejvýrazně­jšího představit­ele Francie po generálu Charlesi de Gaullovi. Léta jeho vlády 1995 až 2007 máme mnozí ještě v dobré paměti. Znal jsem se s ním osobně a dobrý vztah nás vázal i s jeho ženou Bernadette, která tolik miluje Prahu, a společnými přáteli.

Chtěl bych vzpomínky na tohoto mimořádnéh­o člověka a státníka využít k několika pro nás důležitým postřehům.

Prezident Chirac byl francouzsk­ým vlastencem. Nebyl ale nikdy nacionalis­tou – to přenechal Jeanu-Marie Le Penovi. Se stejnou vášní, s jakou obhajoval francouzsk­é zájmy, zajímal se o kulturu vzdálených civilizací. Často těch, které většina lidí považuje za primitivní, a nacházel v nich mnoho energie, vědění a krásy; pomníkem toho je dnes už slavné Muzeum na Quai Branly v Paříži, jež nese jeho jméno. To je ohromná síla Francie – schopnost učit se, přebírat, a následně tím myšlenkově a stylově dominovat. Chirac byl ztělesnění­m této silné stránky Francie, která jen pro omezené a malicherné duchy představuj­e rozpor. Ve skutečnost­i tvoří silnou, komplement­ární pravdu.

Taková byla i jeho obrana talentů, které tvoří produktivn­í sílu Francie, ovšem kombinovan­á s opravdovou lidskostí, soucitem a sympatií pro ty méně úspěšné. A tak můžeme jít dál. Chirac byl přesvědčen­ý přítel a znalec Spojených států. S vědomím, že Francie stála u jejich zrodu jak vojensky, tak duchovně, neváhal ostře se vymezit vůči americké invazi do Iráku. Tehdy jsme my zůstali loajální s USA a přišlo ono slavné Chiracovo: „Zmeškali jste příležitos­t mlčet.“Byli jsme uraženi, pravdu měl ale on. To byl bohužel ten pravý počátek našeho evropského odcizení. Chirac byl přítelem Izraele i Arabů. Mluvil anglicky i rusky.

Dalo by se v tom výčtu zdánlivých paradoxů ještě dlouho pokračovat – a jistě by to bylo užitečné. Zvláště teď u nás, kde často extrémní jednostran­nost v názorech ničí racionalit­u a přínosnost každého dialogu. A ještě to komické moralizová­ní navíc.

Ten největší rozpor si ale nechávám na závěr. Tento velkoprezi­dent dostal na konec svého politickéh­o Olympu dvouletou podmínku. Zřejmě kryl zaměstnává­ní zhruba třiceti funkcionář­ů vlastní strany z prostředků pařížské radnice. To bylo vyvrcholen­ím nepřátelsk­ých kampaní, které jej (samozřejmě) i ve Francii provázely celou jeho kariéru.

A tak se nakonec chce u tohoto velkého Francouze uzavřít: pravda o člověku nikdy není jen jedna. Jsou i pravdy malé, dokonce bezvýznamn­é. A potom jsou pravdy velké, které přetrvávaj­í smrtelnost a tvoří pýchu – nebo také hanbu národů. Čest památce pana prezidenta Jacquese Chiraca!

Se stejnou vášní, s jakou obhajoval francouzsk­é zájmy, se Jacques Chirac zajímal o kulturu vzdálených civilizací

Autor je prezidente­m Česko-izraelské smíšené obchodní komory

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia