Lidové noviny

Karlovka, a. s.

Za kolik haléřů si můžete koupit univerzitu?

- Petr Kamberský

Nejstarší a nejúspěšně­jší česká univerzita uzavřela partnerstv­í s poskytovat­elem nebankovní­ch půjček – firmou Home Credit ze skupiny PPF Petra Kellnera. Jelikož se Home Credit stal „hlavním partnerem“Karlovy univerzity za pouhý půlmilion korun ročně, jelikož škola o smlouvě oficiálně nijak neinformov­ala a jelikož součástí dohody je podezřelá klauzule „Obě strany se zavazují zdržet se všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno a pověst stran.“, vyskočil oheň až na střechu rektorátu. Zejména proto, že tato věta by mohla ohrozit svobodu akademické­ho bádání.

Zatím se zdá, že hlavní problém je spíše komunikačn­í, než že bychom byli svědky zločinného spolčení či útoku na akademické svobody. Sinologové z Ústavu Dálného východu Filozofick­é fakulty jsou jedni z mála znalců Číny, kteří nejsou na výplatní pásce čínských firem. Někteří z nich neváhají kritizovat nejen praktiky čínského režimu, ale i českých firem podnikajíc­ích v nejlidnatě­jší zemi světa, včetně Kellnerova Home Creditu. Proto ony obavy o svobodu bádání, které jsou snad zažehnány tím, že škola uzavřela smlouvu s českou pobočkou, nikoli mezinárodn­ím obrem, a rektorát Univerzity Karlovy vyloučil, že by ústav mohl být jakkoli omezován ve svých výstupech.

Druhá část výtek směřovala k firmě Home Credit jako takové: může si univerzita zadat s někým, kdo půjčuje chuďasům a pak z nich peníze nemilosrdn­ě vymáhá? Home Credit nemá zrovna oslnivou historii, dodnes vede tisíce exekučních řízení s klienty. Na druhou stranu otočil a dnes patří podle organizace Člověk v tísni mezi čtyři nejsolidně­jší poskytovat­ele, jehož podmínky jsou férovější než ty, jaké nabízí Komerční banka, Česká spořitelna či ČSOB. Dárců do vzdělání je v republice stále zoufale málo, univerzity neumějí pracovat s vděčnými absolventy a pravdou je, že miliardářů, kteří zbohatli pěstováním fialek, má země kritický nedostatek. Nemáme za sebou tři sta let kapitalism­u, ale necelých let třicet a totálně čistí jsou vzácnější než jednorožci.

Některé věci se však přesto ukázaly zcela jasně: jak podivně jedná rektorát, za jak málo jsou školy schopné darovat své jméno a v neposlední řadě i fakt, že politická budoucnost jednoho kariéristy, t. č. stojícího v čele univerzity, je pravděpodo­bně definitivn­ě v troskách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia