Lidové noviny

Smarthome jako účetní i hlídač

- ONDŘEJ KINKOR

Stejně jako na silnicích přibývají hybridní a elektrické automobily, proměňují se i česká obydlí. Stávají se chytřejším­i. „Vývoj technologi­í spojených s internetem jde dopředu a zaměřuje se na praktické využití a dosažení úspor. Generace zvyklá být neustále online a fungovat s chytrým mobilním telefonem je ve věku, kdy aktivně řeší vlastní bydlení. A pro ni už není psychologi­cká bariéra v tom, že ovládají třeba vytápění nebo zabezpečen­í bytu přes aplikaci v mobilním telefonu,“říká šéfredakto­r webu Svět chytře Ivo Minařík.

Změnu v myšlení vidí i výrobci a prodejci chytrého vybavení, kteří se snaží této vlny chytit. Internetov­ý prodejce Alza letos v létě otevřel speciální prodejnu Smarthome, ve které zákazníkům nabízí ukázku ovládání celé chytré domácnosti. K vidění a vyzkoušení jsou dvě stovky chytrých produktů od více než sedmdesáti firem.

„Časem budou chytré produkty standardem v každé domácnosti, jádrem je oblast zabezpečen­í, vytápění a osvětlení. Zákazníkům to přináší zejména úsporu času, financí a maximální komfort díky jednoduché­mu ovládání,“říká Jan Moudřík z Alza.cz, podle kterého ceny těchto produktů dlouhodobě klesají. Alza jen za poslední rok a půl prodala téměř čtvrt milionu kusů spadajícíc­h do kategorie chytrého bydlení. „Meziročně rostou prodeje v této kategorii o 94 procent,“dodává Moudřík.

Chytré vytápění za čtvrtinu Jedním z hlavních důvodů, proč si lidé do domácnosti pustí chytré technologi­e, je úspora energií. Snížit náklady za topení pomáhají především chytré termostaty či termostati­cké hlavice, které se nasadí na ventil radiátoru. Termostat se dá pořídit od pěti tisíc korun, termostati­cké hlavice na jednotlivé radiátory za necelou tisícikoru­nu.

Topení pak lze ovládat přes aplikaci v telefonu, kdy se nastaví výkon v jednotlivý­ch místnostec­h nebo se omezí topení během doby, kdy je rodina v práci a ve škole. Lze také naprogramo­vat různé režimy pro všední dny, víkendy i roční období. Nastavit lze i to, že zařízení samo pozná, když v bytě nebo domě nikdo není, a topení ztlumí samo. Před návratem pak stačí dát přes mobil kotli povel a člověk se opět vrací do vyhřátého interiéru.

A jaké úspory lze takto dosáhnout? „Průměrný tuzemský byt ročně spotřebuje přibližně 8333 kilowattho­din tepla. Pokud majitelé vypnou topení, zatímco jsou v zaměstnání, mohou za příznivých okolností ušetřit zhruba čtvrtinu energie. Při vytápění zemním plynem potom chytrá domácnost ušetří zhruba 3000 korun ročně,“vypočítává mluvčí dodavatele energií E.ON Martina Slavíková. Návratnost investice do chytrých zařízení se tak pohybuje kolem tří až čtyř let.

Roste ale i zájem o vybavení, které má za úkol řešit zabezpečen­í domácnosti. Sem spadají chytré zámky dveří, bezpečnost­ní kamery a různá čidla, která odhalí pohyb dveří nebo oken. „Vše je opět napojeno na mobilní telefony členů rodiny, kterým v případě útoku zlodějů p ě n í ě t l e n í e k t o r ú n

Mít chytrý byt či dům může ušetřit dost peněz. Ať už přímými úsporami, nebo tím, že zařízení odradí nebo nachytají zloděje, případně spustí alarm ve chvíli, kdy byt zaplavuje voda nebo ho plní kouř. Ceny chytrých produktů navíc klesají.

přijde upozornění,“říká Antonín Terš, bezpečnost­ní expert společnost­i Assa Abloy. Výhodou je, že takový chytrý systém nevyžaduje pravidelné měsíční platby jako v situacích, kdy je nemovitost napojená na pult centrální ochrany. Majitel nemovitost­i na druhou stranu musí sám zavolat policii, případně požádat sousedy, jestli by mohli hlášený alarm ověřit. Investice do chytrého zabezpečen­í běžné domácnosti se může vejít do patnácti tisíc korun, což vzhledem k tomu, že průměrná škoda způsobená zloději byla loni u rodinného domu 77 a u bytu 48 tisíc korun, není suma nijak přemrštěná.

Ochranu domu mohou zvýšit – a tím přinést i úsporu peněz – také chytrá světla. Kromě toho, že se jedná o úsporné LED žárovky, jejich přínos spočívá i v tom, že si lze v aplikaci v mobilu nastavit jejich nepravidel­né rozsvěcení a zhasínání i v době, kdy nikdo není doma, třeba během dovolené, což může méně zkušené zloděje zmást.

Jde to i bez internetu

Chytrá řešení fungují ve spojení s internetem. Pořád jsou ale místa, kde může být jeho příjem problém. V takových chvílích nastupují „náhradní“sítě pro přenos dat. V Česku je to například Sigfox nebo Narrowband-IoT, které obě pokrývají téměř 100 procent území Česka.

Obvykle se používají u různých čidel, která reagují na pohyb nebo kontakt s vodou, takže hlídají otevírání dveří či oken, v druhém případě pak to, jestli třeba nevytekla pračka nebo někdo nezapomněl zavřít kohoutky.

Na to slyší i pojišťovny, z jejichž kapes se často škody hradí. Pojišťovna Generali proto v rámci časově omezené akce do konce roku nabízí možnost získat jedno takové čidlo zdarma a další čtyři se slevou. Vybírat lze z čidel monitorují­cích pohyb a vodu. Oproti standardní­m, připojeným přes wi-fi nebo GSM, je jejich výhoda ve fungování bez potřeby připojení do elektřiny nebo do sítě. Stačí tužkové baterie, které vydrží dva až čtyři roky. „Další výhodou je jejich mobilita, kdy klient může libovolně měnit jejich umístění. Přes zimu má čidla na chalupě, v létě naopak střeží jeho byt,“říká mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Investice do chytrého zabezpečen­í se vejde do 15 tisíc korun. Průměrná škoda způsobená zloději je 48 tisíc korun u bytu a 77 tisíc u rodinného domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia