Lidové noviny

Špičková technologi­e se vejde na zápěstí

-

Technika je nám blíž a blíž. Mikročipy v mozku ještě nemáme, ačkoliv i na tom už se pracuje. Nejblíž tělu se tak dostávají zařízení označovaná anglickým výrazem wearables, česky nositelná elektronik­a. Nejvíc táhnou chytré hodinky.

Luxusní kousky za desítky či stovky tisíc asi neohrozí, ale hodinková nižší a střední třída má oprávněné obavy o svoji budoucnost. Chytré hodinky toho totiž nabízejí tolik, že jim běžné strojky nemohou konkurovat. „Je to jako s mobilem. Ten také původně sloužil jen k volání a dnes má desítky funkcí,“říká majitel obchodu s hodinkami Karel Hamouz. „Jsme obchod v menším městě, ale i tady už se na chytré hodinky ptá zhruba polovina zákazníků. Každý třetí jim dá nakonec přednost.“

Na ty nejlevnějš­í stačí 1500 korun, ty na opačném cenovém pólu stojí přes 20 tisíc. Rozdíl? Množství funkcí a použité materiály. „Levné, do 3000 mají displej z méně odolného skla a tělo je z plastu, prémiové nabízejí safírové sklíčko a tělo z titanu nebo oceli. Paměť levného stroje má jen osm megabytů, špičkový model nabízí 32 gigabytů. Zlatá střední cesta jsou přístroje kolem 6000 korun,“radí hodinář.

Hodinky lze spárovat s mobilem, jehož jsou prodloužen­ou rukou. Při propojení pomocí wi-fi nebo bluetooth na nich majitel vidí stejné informace jako na displeji mobilu. Lze na nich přijímat zprávy a další notifikace, například ze sociálních sítí, nebo používat navigaci. Problém není ani samotné volání.

Kromě toho hodinky nabízejí řadu funkcí, které ocení sportovci. Například neustálé měření vzdálenost­i, záznam uběhnuté trasy, rychlost chůze a další. A pak je tu i zábava v podobě přehrávání hudby například ze služby Spotify nebo zabudovaný fotoaparát. Lidé s nemocným srdcem ocení možnost monitoring­u EKG, jehož záznam pak mohou konzultova­t s lékařem.

V čem se ale chytré hodinky vývojově vrací zpět, je potřeba nabíjení. Záleží na vytížení, ale obecně se dá říci, že je třeba dávat je do nabíječky každý třetí den. Na trhu už jsou ale i takové, které pohání tělesné teplo a pro jistotu i malý solární panel. oki

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia