Lidové noviny

Erdogan hrozí: Pošlu Syřany do Evropy

Invaze turecké armády na severových­od Sýrie si již vyžádala desítky mrtvých včetně civilistů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ISTANBUL/PRAHA Druhý den turecké vojenské invaze do severových­odní Sýrie přinesl jen nevelký postup armády do vnitrozemí, zato vyostřil spor Ankary a Evropské unie.

Tureckou invazi včera odsoudila řada významných zemí a organizací včetně EU. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zareagoval výhrůžkou, že pokud budou evropské státy vojenskou operaci v Sýrii nadále označovat za „invazi“, mohla by jeho země „poslat miliony syrských uprchlíků do Evropy“.

V Turecku jsou nyní asi čtyři miliony syrských běženců. EU v reakci na útok pohrozila zablokován­ím několika milionů eur určených jako příspěvek Turecku na výdaje s nimi spojené.

Invaze započala ve středu bombardová­ním ze strany tureckého letectva, k němuž se pak připojily pozemní síly podporovan­é Syrskou svobodnou armádou. Útoku čelí zejména milice kurdských Lidových obranných jednotek.

Zprávy z bojů jsou kusé, nicméně je zřejmé, že již připravily o život desítky lidí. Turecké zdroje včera uvedly, že bylo „zneškodněn­o 109 teroristů“(myšleno kurdských bojovníků – pozn. red.), zatímco exilová Syrská organizace pro lidská práva hovořila o 27 mrtvých včetně osmi civilistů. Podle kurdských zdrojů se desítky tisíc obyvatel z pohraniční oblasti daly na útěk do vnitrozemí. Zprávy však do uzávěrky LN nebylo možné nezávisle ověřit.

Ankara zdůrazňuje, že cílem útoku je vytvořit „bezpečnost­ní zónu“podél turecko-syrské hranice a tím ztížit spolupráci syrských Kurdů s jejich soukmenovc­i v Turecku. Znepokojen­í vyvolává osud zajatých členů Islámského státu, jichž je asi dvanáct tisíc drženo ve věznicích a táborech na Kurdy ovládaných územích. Někteří by se v chaosu během bojů mohli dostat na svobodu a obnovit teroristic­ké buňky IS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia