Lidové noviny

Rozloučit se s Karlem Gottem přijíždí

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Praha se dnes probudila do dne plného loučení, davů, dopravních uzavírek a omezení. Tisíce fanoušků zaplaví metropoli, aby se rozloučily se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Okolí paláce Žofín, kde bude po celý den pietní akt probíhat, policie uzavřela a střeží od jedné hodiny po půlnoci, kdy měla začít montáž plotů podél cesty ke smutečnímu místu.

Posíleny jsou policejní hlídky, v pohotovost­i jsou záchranáři, kterým pomáhají i členové Českého červeného kříže. „Žádáme účastníky pietního aktu, aby si přinesli dostatek tekutin,“řekl LN Petr Denk z paláce Žofín.

V oblasti smuteční trasy, která vede koridorem z Janáčkova nábřeží přes most Legií, je dočasně umístěno na 24 mobilních toalet. Provoz všech linek metra je posílen, největší nápor čeká trasu B. „Doporučuje­me využít pro příjezd linku B pražského metra s výstupem ve stanici Anděl a povrchové dopravy na levém, tedy smíchovské­m břehu Vltavy. Pro odjezd lze opět nejlépe využít linku B, stanici Karlovo náměstí,“sdělil LN mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Více policistů hlídkuje i na velkých pražských nádražích. Na tryznu cestují lidé z celé republiky i blízkého zahraničí. Vlakové i autobusové spojení posilují německé linky z Bavorska, kapacita vnitrostát­ních linek se navýšila o tisíce. Některá zvláštní bezpečnost­ní a dopravní opatření přetrvají do soboty, kdy se v katedrále sv.Víta na Pražském hradě uskuteční zádušní mše pro pozvané. Přestože se Hrad pro veřejnost částečně uzavře, davy budou proudit na Hradčanské náměstí a třetí nádvoří, kde budou velkoplošn­é obrazovky s přímým přenosem ze mše.

Na rekviem se podle Českých drah chystá velký počet Němců z okolí Berlína, proto chystají posílení ranního vlaku EC z Berlína do Prahy.

Do paláce Žofín je dnes pouze jediný přístup, obcházení fronty není podle policie a pořadatelů možné. Na Slovanský ostrov, kde se palác nachází, se lze podle pořadatelů dostat pouze frontou od konce ohrazeného prostoru, tedy z Janáčkova nábřeží v úrovni tramvajové zastávky Újezd.

Rozloučení začíná v osm hodin ráno a skončit by mělo v deset večer, kdy se přístup na ostrov uzavře. Před palácem zazní Gottovy písně, stejně jako ve velkém sále, kde je se státními poctami a vojenskou čestnou stráží vystavena rakev. Na stupínky pod ní i na stoly uprostřed místnosti mohou lidé pokládat květiny. Jejich pohyb řídí „urychlovač­i“, jejichž úkolem je podle Denka decentním způsobem vyzývat návštěvník­y, aby byla jejich chůze plynulá. Na zvládání případných krizových situací jsou prý proškoleni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia