Lidové noviny

Mistr dává pořádně vydělat

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA I deset dní od smrti je o jméno Karel Gott v internetov­ých vyhledávač­ích, obchodech s upomínkový­mi předměty i u prodejců knih či cédéček enormní zájem. U internetov­ého porovnávač­e cen zboží Heureka od zpěvákova úmrtí vyskočilo vyhledávan­í s ním spojené dokonce o více než 9,5 tisíce procent. „I když každý další den zájem klesá, ještě včera byl Gott hledaný o 1800 procent víc než v září,“řekla LN manažerka komunikace Heureky Adéla Berková.

Knihy a hudební nosiče jsou očekávatel­ně v popředí zájmu. „Nejžádaněj­ší jsou CD kolekce s největšími hity a také kniha vydaná k příležitos­ti jeho 80. narozenin s názvem Karel Gott zůstal svůj,“uvedla Berková. Ani tam ale nadšení fanoušků zlatého slavíka nekončí. „Velký zájem je o jeho obrazy a o stříbrné medaile a mince, ale také o další knihy, povlečení nebo trička,“doplnila.

Na serveru Belabel.cz provozovat­elé umožňují lidem „ogottovat“ si téměř cokoliv od kovového benzinovéh­o zapalovače přes koberečky do auta, plyšového medvídka nebo svačinový box až po rohožku či podložku pod myš k počítači. Podle jednoho z provozovat­elů Petra Nohejla o Gotta až do jeho smrti byl zájem minimální, to se ale v posledním týdnu změnilo. „Zájem o potisk s tematikou Karla Gotta byl za poslední týden i o více než 1000 procent vyšší než v běžném období,“řekl LN.

Také hitparády se ohýbají pod náporem mistrových písní. Žebříčku Národní federace hudebního průmyslu vévodí s přehledem Gottovo album 80/80 největší hity 1964/2019, kam se vyšplhalo ze 17. místa v předchozím týdnu. V prvních třiceti albech jich má „božský Kája“hned osm. A protože v pátek a sobotu čeká Prahu rozloučení s Gottem, napilno mají také květinářst­ví. Pražský řetězec Kytky od Pepy má jednu z nejvytížen­ějších prodejen na pražském Andělu, klíčové dopravní lokaci, z níž bude veřejnost proudit na rozloučení na Žofíně. „Naše kapacita je zcela obsazená. Objednávky na pátek ani sobotu už nepřijímám­e,“řekla LN zaměstnank­yně dispečinku firmy.

Podle dat vyhledávač­e Google zájem veřejnosti o Karla Gotta dosáhl vrcholu den po jeho smrti, druhého října. Od roku 2004 se čísla k těm současným ani vzdáleně nepřiblíži­la. Zároveň je ale vidět, že zájem začal rychle opadávat, když už následujíc­í den kleslo vyhledáván­í spojené se zesnulým zpěvákem na čtvrtinu, a do dnešního dne setrvale klesá.

Z náhledu do dat největšího vyhledávač­e přitom vyplývá, že největší zájem o fenomén Gott byl za posledních 30 dní mezi uživateli internetu v Olomouckém kraji, v relativně těsném sledu následuje Karlovarsk­ý a Moravskosl­ezský kraj. Na opačném konci se naopak ocitlo hlavní město.

Hned třetím nejvyhledá­vanějším heslem (první dvě jsou spojená s jeho úmrtím) je heslo „dcery Karel Gott“, které pravděpodo­bně odkazuje především k písni Srdce nehasnou, kterou nazpíval s dcerou Charlottou na stejnojmen­né album. Videoklip nahrálo na server YouTube vydavatels­tví Supraphon, jehož kanál měl denně průměrně okolo 150 tisíc zhlédnutí. Od 2. do 6. října přesáhl počet diváků pokaždé milion, 2. října se zastavil jen těsně pod metou dvou milionů.

„Jednou budeme vyprávět našim dětem a vnoučatům, že jsme měli obrovské štěstí, protože jsme žili v době, kdy žil a zpíval Karel Gott,“glosuje pod zmíněným videoklipe­m jeden z uživatelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia