Lidové noviny

„Lex Gott“určí pravidla pro pohřby velikánů

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem bude mít ještě jeden dopad. Po jeho skončení totiž vláda nově určí pravidla pro to, jak by měl vypadat pohřeb se státními poctami, jejž se dočkají mimořádné osobnosti, pokud s tím jejich rodina bude souhlasit. Jednotný návod totiž dosud neexistuje; vše se řídí zvyklostmi danými tím, jak se smuteční události odehrávaly v minulosti. „Minulá rozprava vlády vyústila v závěr, že se pokusíme definovat náležitost­i pohřbu,“řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dokdy má být rozhodnuto, ale neoznámil.

Podle něj není pochyb o tom, co je státní pohřeb. Jde o rozloučení v podobném duchu, jaké měl v roce 2011 prezident Václav Havel. Tedy tažení ostatků na dělové lafetě, průvody vojáků, proslovy vysokých ústavních činitelů a podobně. Takový pohřeb je však určen pouze pro vrcholné politiky.

Oproti tomu pohřeb se státními poctami by měl být vyhrazen především nepolitick­ým, avšak význačným osobnostem. Nová pravidla by měla mít podobu vládního usnesení, nikoli samostatné­ho zákona. Podle informací LN by návod měl obsahovat i definici toho, kdo a za jakých okolností může vyhlašovat jak státní pohřeb, tak rozloučení se státními poctami. Manuál by se měl týkat i pravidel pro vyhlašován­í státního smutku.

Ministr kultury podotkl, že on sám o pravomoc připravit novou úpravu pravidel neusiloval. Nemyslí ani, že by podobná „kuchařka“byla příliš potřeba. „Soudím, že rozloučení s významnými osobnostmi budou vždy věcí vkusu a především záležitost­í rodiny. To bude rozhodujíc­í. Stát pak může být někdo, kdo pozůstalým nabídne svou pomoc,“uvedl Zaorálek.

Těsně po oznámení Gottova úmrtí řekl premiér Andrej Babiš (ANO), že vláda vystrojí hudební ikoně státní pohřeb. Později však své tvrzení upravil, že půjde o variantu se státními poctami. Kabinet kvůli tomu dokonce měnil své předchozí usnesení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia