Lidové noviny

Jak se viděl Karel Gott a jak ho viděli jiní

-

PRAHA Knižních titulů na téma Karel Gott se vyrojila za posledních dvacet let záplava, což je vzhledem k pozici zpěváka logické. Ostatně žádný titul nepatřil mezi takzvané ležáky a mnohé i poměrně bizarní knihy jsou podle internetov­ých knihkupect­ví rozebrány.

Jsou mezi nimi jak knížky evidentně „spíchnuté“jen proto, aby existovaly, tak pokusy o seriózní pohled na zpěváka. Takový nabídl například ke Gottovým sedmdesáti­nám v roce 2009 respektova­ný hudební publicista Vladimír Vlasák.

Autoři většinou neplýtvali invencí při vymýšlení názvů svých dílek – mezi tituly jako Zlatý hlas z Prahy, Legenda Karel Gott, Karel Gott – zpěvák století nebo Solitér Karel Gott se člověk jen těžko orientuje. To alespoň kniha Martina Spáčila Karel Gott ve spárech StB nabízí „senzační“tematiku.

Vlastními slovy

Málo se ví, že první kniha o Karlu Gottovi, přesněji řečeno kniha psaná přímo samotným zpěvákem s názvem Říkám to písní, vyšla už v roce 1968 a zachycuje i jeho čerstvé dojmy z lasvegaské­ho angažmá. Napsal ji se svým tehdejším blízkým kamarádem a textařem Jiřím Štaidlem.

Na zásadní titul typu „Karel Gott vlastními slovy“se však – nepočítáme-li ve své době populární knižní rozhovor s Rostislave­m Sarvašem Jak to vidí Gott z roku 1992 – čeká. Už dlouho se ví o tom, že zpěvák před smrtí usilovně pracoval na své autobiogra­fii, sám o tom mnohokrát hovořil. V tuto chvíli není jasné, zda své paměti stačil dokončit, a neví se ani, které nakladatel­ství tento evidentní zlatý důl nakonec získá. Dlužno dodat, že vlastní životopis Karla Gotta má nepochybný potenciál i v zahraničí, minimálně v německy mluvících zemích a v Rusku.

Má-li v tuto chvíli někdo chuť připomenou­t si Karla Gotta i prostředni­ctvím knihy, nejbližší možnosti jsou zřejmě vyčkat na reedice některých titulů vydaných k jeho osmdesátin­ám. Právě dnes by se měl na pultech objevit dotisk

inzerce NA publikace Karel Gott – Umělecký a soukromý život od Roberta Rohála a příští týden kniha Karel Gott zůstal svůj Michaely Remešové a Romana Schustera. Pro aktivní hudebníky jsou k dispozici také dva díly zpěvníku písní z Gottova repertoáru, nabízející dohromady dvě stě Mistrových hitů s akordovými značkami. ob

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia