Lidové noviny

Svíčky začnou mizet v pondělí

- LUBOŠ JIRSA

PRAHA Zhruba čtyři desítky lidí. Mladí, staří, muži, ženy, děti. A hlavně moře svíček a květin. Tak to vypadalo ve čtvrtek kolem poledne před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce. Někteří na místo, kde lidé vzdávají zesnulému umělci hold, přijeli až z jižních Čech, případně z Brna.

Když člověk přijde k vile blíž, cítí aroma vypálených a hořících svíček a vidí i vzkazy jako „Díky za krásné písně, nikdy nezapomene­me, sbohem“. Někteří lidé před vilou pláčou, jiní upřeně zírají na hořící svíčky. „Byla to legenda. Byl to nejen zpěvák, ale i výjimečný člověk,“zní z davu. „Jsme rády, že jsme se mohly s Kájou tímto způsobem rozloučit,“říkají LN tři penzistky.

Lidé přicházejí převážně pěšky, někteří přijíždějí auty. Jedno auto stojící blízko vily zůstalo v moři svíček a květin doslova uvězněno. Pietní místo se od zpěvákovy smrti každým dnem rozrůstá a sahá už daleko od jeho vily směrem do ulice. „To je neskutečné, kolik tu toho je,“diví se jeden z příchozích. „Poslouchal­a jsem Karla od svých dvanácti let,“svěřuje se další z návštěvnic, Anna Klapalová.

Obrovský počet návštěvník­ů není ale všem místním po chuti. „Všechna čest Karlovi, určitě si takové rozloučení zaslouží, ale už aby ten cirkus skončil,“láteří jeden z nich. S vyčištěním prostoru před vilou chce technická správa komunikací začít v pondělí. „S úklidem ulice Nad Bertramkou počítáme v rámci běžného úklidu po skončení piety, tedy v pondělí, po víkendovém rozloučení s Karlem Gottem,“řekl LN její mluvčí Petr Jansa. Jak dlouho bude úklid trvat, nelze podle něj s ohledem na neustálý vývoj odhadnout. Pokud nebude vznesen nějaký speciální požadavek jako u části svíček po smrti Václava Havla, budou s nimi a dalšími předměty pracovníci správy zacházet prý stejně jako s běžným odpadem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia