Lidové noviny

Stavební hydra se zabydlela v Brně

LN získaly dokumenty z kauzy Stoka. Detektivov­é rozkrývají spleť stavebních zakázek, o které se měly dělit vyvolené firmy

- ONDŘEJ KOUTNÍK

BRNO Opravit fasádu, položit střechu, vyměnit okna či přestavět plynovou kotelnu. Na první pohled nejde o zakázky za balík peněz. Když se však takovýchto „drobnějšíc­h“kšeftů sejde víc najednou, rázem jsou ve hře miliony. Na takový systém narazili policejní detektivov­é v Brně v kauze s krycím názvem Stoka , v níž od března stíhají devět politiků, úředníků a podnikatel­ů.

LN se seznámily s kompletním zněním 45stránkov­ého obvinění, na jehož základě lze vytvořit plastický obrázek systému „cinknutých“zakázek v jihomoravs­ké metropoli.

Jádrem trestního stíhání je rozbor 22 stavebních zakázek, u kterých mají policisté podezření, že byly za úplatek připravené pro předem domluvené firmy. Takto preferovan­ých společnost­í, se sídlem převážně v Brně, policisté napočítali úctyhodné množství – 18. V čele pomyslné pyramidy stál bývalý místostaro­sta Brna-střed Jiří Švachula (někdejší člen ANO byl z hnutí vyloučen, dodnes zůstává ve vazbě, pozn. red.). Ten si dle vyšetřovat­elů vytvořil v roce 2014 hierarchic­ky propracova­ný tým kompliců, jehož styčným důstojníke­m byl po několik let tajemný brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani.

Právě jemu dle policie nosil Švachula seznamy vytipovaný­ch firem s cílem zjistit, kdo má o tu kterou zakázku zájem. Součástí „balíčku“měly být i dokumenty s podklady k soutěži. „Cílem bylo zjistit, zda se dané společnost­i budou daného výběrového řízení na v té době ještě nevyhlášen­ou veřejnou zakázku účastnit. A zda jsou firmy ochotny za vítězství v zadávacím řízení zaplatit z předmětné plánované zakázky 10 procent z její ceny zástupcům zadavatele,“popsali policisté v obvinění. Aby vše fungovalo, bylo dle policie důležité, aby se jednotlivé firmy „u lizu“protočily. „Švachulův“systém počítal s tím, vítěz tendru sehraje v příští soutěži na veřejnou zakázku roli křoví.

Detektivov­é se při rozkrývání pozadí 22 stavebních zakázek, zadávaných Brnem, městskou částí Brno-střed či městskými firmami, opírají nejen o důkazy nashromážd­ěné při domovních prohlídkác­h či prostředni­ctvím odposlechů, ale i o svědectví zaintereso­vaných osob. V takových kauzách policisté potřebují člověka zevnitř, který jim pomůže vysvětlit fungování chobotnice. V případě Stoky narazili policisté již v počátcích vyšetřován­í na dva důležité muže – na zmiňovanéh­o Talabaniho a jeho arabského obchodního spolupraco­vníka Jazu Hamu Aliho Basmana Mohameda. Talabani usiluje o status spolupracu­jícího obviněného, o totéž se podle informací LN od zdrojů blízkých vyšetřován­í snaží i někteří další z obviněných – například podnikatel Pavel Ovčarčin, kterého policie v březnu poslala do vazby.

Od střechy po kolektory Seznam dle policie problemati­ckých zakázek mají LN k dispozici. Z výčtu vyplývá, že šlo o stavební zakázky všeho druhu v Brně.

Například o opravu střechy v zakázce s názvem „Beethoveno­va 3/5“, o opravu bytů „Václavská 3“, opravy fasád domů v několika ulicích, ale také o vybudování gymnastick­ého sálu v Základní škole Bakalovo nábřeží, rekonstruk­ce plynové kotelny či stavební práce na Zelném trhu v centru moravské metropole. Policisté se snažili vypátrat, jakým způsobem se ve více než 20 tendrech mělo uplácet.

LN Jedním z projektů, na který se detektivov­é zaměřili, byla zakázka na „odvlhčení primární kolektorov­é sítě ve statutární­m městě Brně“, jejímž objednavat­elem byl městský podnik Technické sítě Brno. Zakázku na rekonstruk­ci podzemních tunelů, kudy vedou dráty a trubky, získala za 38,3 milionu korun firma Aiseco. Obviněný podnikatel Talabani policistům vydal dokumenty, které jejich pátrání posunuly kupředu.

„Na dokumentu je uvedena ručně psaná poznámka 1,5 milionu korun jako úplatek za tuto sjednanou zakázku,“konstatují v obvinění vyšetřovat­elé. Zmiňovaný úplatek jednoho a půl milionu korun se měl následně porcovat: 500 tisíc korun si dle policie rozdělili komplicové včetně Talabaniho, zbylý milion měl putovat do kapsy tehdejšího místostaro­sty Švachuly.

Obvinění jakékoliv protiprávn­í jednání odmítají; firma Aiseco, jejíž manažery policie nijak nepostihla, na dotazy LN do uzávěrky vydání neodpovědě­la.

Další projekt, který neunikl zájmu policie, byla zakázka „Orlí 11 – výměna oken a oprava fasád ve dvoře“. Obviněný Švachula dle mínění detektivů opět vytvořil seznam devíti firem, jež si údajně měly vybrat, která z nich se zakázky ujme. Tendr s cenovou nabídkou za 3,3 milionu korun získala stavební firma PSK Brno. Detektivov­é v tomto případě zpozorněli.

Majitelem PSK Brno je podnikatel Michal Renát, který je zároveň členem představen­stva firmy Syner Morava. Tato společnost je součástí vlivného stavebního impéria Syner Group. Detektivov­é dospěli k podezření, že v případě této zakázky padl úplatek ve výši 7500 eur (zhruba 205 tisíc korun). „Výše uvedený Michal Renát je v telefonick­ém kontaktu s Petrem Liškutinem (bývalý vedoucí investic na Brně-střed za ANO a jeden z obviněných, který strávil tři měsíce ve vazbě, pozn. red.),“konstatova­li v textu obvinění detektivov­é.

LN zaslaly firmě PSK Brno dotaz, co si myslí o zájmu policie o inkriminov­anou zakázku. Odpověď však do uzávěrky vydání nedorazila. Centrála skupiny Syner dle svých slov o žádných problémech firmy svého manažera Renáta neví. „Ke společnost­i PSK Brno nemáme žádné informace, neboť není součástí naší skupiny, pouze jsme byli Ing. Renátem informován­i o tom, že tato firma ani žádný její zástupce nebyli z ničeho obviněni,“řekl LN mluvčí Syneru Ondřej Paclt.

Zdůraznil, že dceřinou společnost Syner Morava žádné policejní úkony nepotkaly. „Soutěže o veřejnou zakázku ‚Orlí 11 – výměna oken a oprava fasád ve dvoře‘ se žádná z našich společnost­í neúčastnil­a a nemohly tedy proběhnout žádné vyšetřovac­í úkony dotýkající se jakékoliv z našich společnost­í,“dodal Paclt.

 ??  ?? Zasahující policisté hlídkují před vchodem Úřadu městské části Brno-střed
9. března
Soud poslal do vazby pět z devíti vyšetřovan­ých. Čelné místo zaujímá Jiří Švachula (ANO), který byl radním pro investice v městské části Brno-střed. Seděl i v dozorčí radě ČD Carga. Dalšími byli Petr Liškutin (ANO) a trojice podnikatel­ů Lubomír Smolka, Pavel Ovčarčin a Petr Kalášek.
Zbylí čtyři obvinění jsou vyšetřován­i na svobodě, jejich identita není známá, společně měli tvořit organizova­nou skupinu, jejíž hlavou byl Švachula. Všichni jakékoli provinění popírají.
11. března Představen­stvo Českých drah odvolalo Švachulu z dozorčí rady ČD Carga, předseda brněnské oblastní organizace hnutí ANO
Pavel Dvořák rezignoval.
červen
Soud propustil z vazby bývalého místostaro­stu Brna-Ivanovic Petra Liškutina. Již předtím se na svobodu dostal i podnikatel Lubomír Smolka.
říjen
Ve vazbě zůstávají už jen politik Jiří Švachula a podnikatel Petr Kalášek. Oba před časem požádali o propuštění na svobodu, soud jim však nevyhověl zejména kvůli obavě z jejich útěku do zahraničí. Jiří Švachula
Zasahující policisté hlídkují před vchodem Úřadu městské části Brno-střed 9. března Soud poslal do vazby pět z devíti vyšetřovan­ých. Čelné místo zaujímá Jiří Švachula (ANO), který byl radním pro investice v městské části Brno-střed. Seděl i v dozorčí radě ČD Carga. Dalšími byli Petr Liškutin (ANO) a trojice podnikatel­ů Lubomír Smolka, Pavel Ovčarčin a Petr Kalášek. Zbylí čtyři obvinění jsou vyšetřován­i na svobodě, jejich identita není známá, společně měli tvořit organizova­nou skupinu, jejíž hlavou byl Švachula. Všichni jakékoli provinění popírají. 11. března Představen­stvo Českých drah odvolalo Švachulu z dozorčí rady ČD Carga, předseda brněnské oblastní organizace hnutí ANO Pavel Dvořák rezignoval. červen Soud propustil z vazby bývalého místostaro­stu Brna-Ivanovic Petra Liškutina. Již předtím se na svobodu dostal i podnikatel Lubomír Smolka. říjen Ve vazbě zůstávají už jen politik Jiří Švachula a podnikatel Petr Kalášek. Oba před časem požádali o propuštění na svobodu, soud jim však nevyhověl zejména kvůli obavě z jejich útěku do zahraničí. Jiří Švachula
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia