Lidové noviny

Uznání Kosova: podivné, ale platné

- IVETA KŘÍŽOVÁ MARTIN SHABU

PRAHA Pravidelné cizelování pozic zahraniční politiky mezi ústavními pohlaváry zpravidla nepatří k událostem, na jejichž výsledek by veřejnost nedočkavě čekala. Včerejší zasedání prezidenta, premiéra, předsedů sněmovny a Senátu však dostalo peprnost kvůli tomu, že Miloš Zeman s jemností sobě vlastní v první polovině září otevřel otázky, jestli by Česko nemělo odvolat své uznání Kosova. Prezident by si to přál, protože, jak řekl, Srbsko má rád a Kosovo ne.

Zemanovi se podařilo téma prosadit na program včerejšího jednání, už se mu však nepodařilo přimět ostatní ústavní činitele, aby se k silácké pozici připojili.

Šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák už před jednáním uváděl, že debata o Kosovu je spíše „česko-českou debatou“než zahraniční a má dle jeho opatrně volených slov nahradit jedenáct let starou absenci takové debaty, když v roce 2008 tehdejší vláda Kosovo uznala. Stejně měkce je formulovan­é i závěrečné usnesení z tradiční hradní porady: připomíná se v něm, že kabinet dal Kosovu štempl na existenci bez souhlasnéh­o postoje sněmovny a že je dodnes patrná polovičato­st tehdejšího řešení, neb tu balkánská země nemá plnohodnot­né diplomatic­ké zastoupení a ani Česko ho nemá tam.

Zároveň se však vrcholní politici včera usnesli, že to nijak nebrání rozvoji vzájemných vztahů. A že bez vyřešení „kosovské otázky“nejde dokončit integraci celého tamního regionu do Evropské unie, o což česká reprezenta­ce velmi stojí, celý západní Balkán by chtěla v partě. Vyústěním je výzva, aby se k sobě Srbsko s Kosovem chovaly vzájemně s větším pochopením a nekladly si obchodní překážky.

Takhle mírně to dopadlo i proto, že podlamován­í důvěry v mladičký stát, který vznikl teprve v roce 2008, se nelíbí západním mocnostem. Koketování Prahy s „oduznáním“kosovské suverenity, za níž se stavěly USA i EU, vzbudilo mezi diplomaty údiv.

Tím kosovské peripetie nekončí: už v úterý se v Chile uskuteční setkání policistů ze 190 zemí světa. Interpol, který je zastřešuje, se má v latinskoam­erické zemi sejít mimo jiné proto, aby projednal, zda přijme Kosovo za svého člena. Balkánský stát už poněkoliká­té vzhlíží s nadějí, že se mu dostane mezinárodn­ího uznání i v této organizaci. Česko se dlouhodobě stavělo pozitivně k přijetí Kosovanů do Interpolu, který má za cíl podporovat spolupráci států při pronásledo­vání, vyhledáván­í a zatýkání zločinců.

Nyní však dle informací LN není úplně jasné, jaká instrukce vzejde z ministerst­va vnitra, jež vysílá policejní diplomaty na sraz v Chile. Ministerst­vo zahraničí oficiálně podporuje ambice Kosova rozšířit řady států zmíněné mezinárodn­í policejní organizace. Právě takové stanovisko vystavil Černínský palác k chilské výpravě s argumentem, že kosovská policie bude jistě spolupraco­vat efektivněj­i, když bude uvnitř, než když zůstane vně.

Kosované, kteří mají vážné problémy s drogovými kartely i s pašováním lidí, s přihláškou do policejní organizace taktizují. Kupříkladu před dvěma lety raději návrh na vstup stáhli. Setkání Interpolu tehdy předsedala Čína, jež se podobně jako Rusko staví proti mezinárodn­ímu uznání této balkánské země.

Včerejší porada u prezidenta, kam se po úvodní hodině přidali i ministři vnitra, zahraničí a obrany, se věnovala také otázce klimatický­ch závazků a třenic s Čínou, která se dostala do nepřátelsk­é opozice s Prahou. Vůči prvnímu zopakovali činovníci známý český postoj: klimatické cíle ano, a klidně ambiciozní, ale bez ekonomické­ho vykrvácení. Vůči druhému rovněž zopakovali, že Česko uznává politiku jedné Číny, ovšem čeká za to stejný, na respektu založený, přístup od asijské velmoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia