Lidové noviny

Konec paktu s PPF

Smlouva o podpoře mezi Home Creditem a Univerzito­u Karlovou skončila dřív, než se začala plnit. Firma ji vypověděla.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Je to paradox, že na počátku aféry stála věta v rámcové smlouvě, jež zavazovala sponzora Home Credit, poskytovat­ele spotřebite­lských úvěrů, a obmyšlenou pražskou univerzitu, aby si vzájemně nekazily pověst. Tím si ji zkazily tak rychle, že po dvoudenní smršti kritiky poskytovat­el úvěrů z rodiny investiční skupiny PPF od donátorstv­í ustoupil. Doprovázen komentářem univerzity, že kdyby to neudělali oni, udělá to škola sama.

„Chtěl bych oznámit, že Home Credit se dnes rozhodl od smlouvy s Univerzito­u Karlovou odstoupit. Nechceme být nadále vtahováni do iracionáln­ích debat o smyslu naši spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě před tím, než spolupráce byla vůbec zahájena. Přejeme univerzitě vše dobré,“uvedl včera mluvčí firmy Milan Tománek.

Home Credit si na vlastní kůži zkusil, že málokdo umí tak účinně protestova­t jako akademické prostředí. Ve středu se distancova­l od sboru zasloužilý­ch absolventů v Cardiffu usazený profesor Jiří Přibáň se zdůvodnění­m, že nejstarší česká vysoká škola takhle přišla o morální kredit.

Během včerejška se hromadil další odpor: distancova­la se celá filozofick­á fakulta, stovky studentů vyzývaly rektora, ať rámcový kontrakt vypoví. Jejich kritika se opírala o to, že Home Credit se „neodpovědn­ým úvěrováním podílela na obchodu s chudobou a významnou měrou přispěla k dnešnímu množství vedených exekucí“.

Rektor Tomáš Zima kvůli rychlejší reakci Home Creditu neměl šanci přání studentů vyslyšet v plném rozsahu. Mohl jen zdůraznit, že se univerzita chystala k témuž, v čem ji firma z impéria nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera předehnala. A přidat, že vyjde vstříc dalšímu, systémovém­u požadavku, aby vznikla speciální akademická komise, jež určí, čí dary jsou dostatečně košér.

„Hodnoty Univerzity Karlovy, její dobré jméno, stejně jako názory akademické obce pro mě byly a budou při rozvoji a vedení univerzity vždy zcela zásadní a nepřekroči­telné,“uvedl Zima v prohlášení s tím, že se tak aspoň otevřela debata o problemati­ce financován­í vysokého školství.

Příští pátek se nad tímto tématem sejde Akademický senát Univerzity Karlovy, kde rektor navrhne vznik zmíněné komise. Jejím úkolem bude dodat kuchařku s přesným předpisem, jak může vypadat a v čem smí podnikat případný komerční partner – Zima zmínil, že na pováženou jsou třeba společnost­i nešetrné k životnímu prostředí. Tento krok také vyústí ke smíření s Přibáněm: přislíbil, že v komisi zasedne, aby se podělil o své zkušenosti se sponzoring­em vysokých škol ve Velké Británii a v USA.

Stěžejním poznatkem takových v cizině nabytých vědomostí může být to, že tam donátorstv­í probíhá v podstatně zajímavějš­ím měřítku – aféra s financován­ím od Home Creditu se spustila kvůli 1,5 milionu korun na tři roky, přičemž roční rozpočet univerzity činí skoro jedenáct miliard. To neznamená, že české vysoké školy nepotřebuj­í a nemají usilovat o finanční přátelství od byznysu; znamená to spíš otazník, proč se zamýšlená štědrost z rukou Kellnera odehrála v řádu drobných.

„To, že univerzity obecně stojí o spolupráci s jinými subjekty, včetně komerčních, je samozřejmě obvyklé. Ale obvykle si také dávají záležet na tom, s kým konkrétně svoje jméno spojí. A firma Home Credit je v poslední době v Česku vnímána silně v souvislost­i s problémem příliš rozšířenýc­h exekucí. I v Číně, pokud jsem informován, se její pověst nevyvíjí tak, jak by si asi představov­ala,“uvedl bývalý pražský rektor, nyní senátor za lidovce Václav Hampl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia