Lidové noviny

Mladý vědec prozkoumá mutace rostlin

Filip Kolář (34)

- MARTIN RYCHLÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Patří mezi skupinku vědců, kteří přinesli do Česka prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC). Za celou dekádu je teprve osmnáctým příjemcem tzv. startovníh­o grantu pro mladé vědce. Na výzkum evoluční genetiky rostlinnýc­h populací získal Filip Kolář zhruba 50 milionů korun!

Jak se radostnou novinu dozvěděl? „Bylo to zvláštní. Seděl jsem v Ugandě na banánové plantáži, kde jsem se po čase připojil k internetu. Byli jsme na terénním výzkumu, s grantem jsem nepočítal. Opravdu. Při pohovoru v Bruselu jsem si totiž nepřišel přesvědčiv­ý,“řekl Kolář, teď už přemýšlejí­cí v botanické zahradě Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy.

Právě to je instituce, kde bude svůj pětiletý výzkum řešit. Zisk jej pochopitel­ně těší, nicméně záhy už začal přemýšlet, jak vše zkoordinov­at a skloubit s roční stáží na Univerzitě v Oslu.

„Naštěstí je u ERC grantu mnohem větší flexibilit­a. Přiřadí vám konkrétníh­o člověka, úředníka, se kterým o všem jednáte. Je tam cítit větší důvěra ve vědce, že peníze správně využije, což mu poskytuje větší volnost soustředit se na výzkum namísto administra­tivy,“řekl LN Kolář. Zodpovědno­st je ovšem veliká: tento typ grantu pro vědce do sedmi let od doktorátu nabízí typicky nejvýše 1,5 milionu eur, český botanik však získal navíc také půlmiliono­vý bonus na velké pokusy v růstových bankách. Co všechno z grantu zaplatí?

Primus jako „přípravka“„Mám v plánu budování týmu od dvou doktorandů až po pět postdoktor­ských pracovníků (postdoků) – po celou dobu bude moje skupina čítat čtyři až pět lidí. Hledat je ideálně budu v celém světovém prostoru, věřím, že značka ERC má skvělý zvuk,“uvedl botanik, jenž zaměstná experty na populační genetiku a genomiku, ale také odborníky na ekologické pokusy.

Kolář, jenž se ke studiu takzvané polyploidi­zace (čili genové mutace se zmnožením sad chromozomů) dostal při doktorském studiu

Biolog a systémový ekolog

specializu­jící se na rostlinné populace.

Biologii vystudoval na Jihočeské

univerzitě v rodných Českých Budějovicí­ch (2009). Doktorát Ph.D. získal na Přírodověd­ecké fakultě

Univerzity Karlovy v Praze (2014).

u Jana Sudy, patří do „líhně“mladých vědkyň a vědců z Univerzity Karlovy, kteří byli podpořeni interním grantem Primus. „To byl pro mě zásadní předstupeň, je to hodně svobodný grant a umožňuje založit skupinu, získat zkušenosti s vedením lidí, a co je podstatné: vyžaduje rovněž podat pak žádost o ERC,“vysvětlil Kolář.

A program Primus už nese šťavnaté plody. Za poslední tři roky získala UK hned čtyři juniorské ERC granty právě lidmi, kteří předtím uspěli v univerzitn­í soutěži! V roce 2017 to byl fyzik Jiří Klimeš, loni pak astrofyzik Ondřej Pejcha a biolog Matyáš Fendrych.

Letošní příjemce budoucím žadatelům doporučuje, co je zapotřebí: „Nepodcenit přípravu, klidně rok projekt promýšlet. Naštěstí mám v cizině i pár spolupraco­vníků, co již ERC mají, takže mi poradili. A přišly mi vhod také workshopy organizova­né Technologi­ckým centrem Akademie věd ve spolupráci s UK, jež vede profesor Zdeněk Strakoš,“doplnil

Působil jako „postdok“

v norském Oslu a následně na univerzitě v rakouském Innsbrucku.

Je spoluautor­em více než třiceti

studií (přes 400 citací) či kapitol v několika knihách.

S manželkou bioložkou

vychovávaj­í tři děti.

Kolář. Výzkum by měl být ambiciózní, ovšem ne vychloubač­ný; realistick­ý. Hodnotitel­é to umějí „vyhmátnout“.

Profesor Strakoš, jenž se dlouhá léta snaží, aby Češi zvýšili svoji nižší úspěšnost v těchto štědrých unijních grantech, poznamenáv­á: „Po desetiletí jsme nebyli schopní vytvořit funkční národní grantový systém, který by dal našim talentům včas nezávislos­t a přirozeně je připravil k podávání projektů typu ERC, založených na vizi řešení těžkého problému, ne na plánování a vykazování publikací. Univerzita Karlova díky vizi prorektora Jana Konvalinky a podpoře rektora Tomáše Zimy takový systém v Primusu má,“řekl LN profesor Strakoš. A Kolář prý ukazuje svým příkladem, co je k úspěšnému vytvoření projektu potřeba. „Mám velkou radost – na rozdíl od Filipa jsem byl přesvědčen, že grant dostane, zejména po jeho velmi pokorném vylíčení průběhu interview v Bruselu,“uvedl přední matematik z pražského Matfyzu.

Kolářův pětiletý záměr je klasický blue-sky research, tedy bádání hnané touhou po poznání, ne vyloženě po užitečnost­i. „Dělám základní výzkum. Hodnotitel­é od nás ani nechtějí slyšet k čemu to lze aktuálně využít, neboť to často nevíme. Ano, víme, že je tam eventuální přesah do genetiky plodin a že výstupy budou asi zajímavé třeba pro šlechtitel­ství,“uvedl Kolář.

Hodně práce „na kytičkách“Když se jej přátelé a spolužáci z gymnázia ptají, co vlastně „na kytičkách“zkoumá, odpovídá jim, že zkoumá procesy, které v přírodě přirozeně probíhají a člověk je nevědomky využil při domestikac­i rostlin, které dnes jíme. A chce tedy vědět, proč se změny na úrovni genů dějí a jak systémově ovlivňují celé populace rostlin, nikoliv jen na úrovni konkrétníc­h jedinců.

Odborně mu jde o téma zmíněné polyploidi­zace. „To je případ mutace, která nemění jedno písmenko v DNA, ale obsah celého genomu, zdvojnásob­í ho. Je to markantní mutace, která něco změní. V přírodě se vyskytuje dosti často, většina rostlin prošla několika koly duplikace, ale je známa i u ryb, obojživeln­íků nebo hmyzu, což se zjišťuje až v poslední době. Je častější, než jsme si mysleli. K něčemu bude dobrá, ale vlastně nevíme, kdy a za jakých podmínek může být prospěšná, co přináší za benefity... Na to se zaměřuje náš projekt,“říká Kolář.

Nazval jej Double Adapt. „To naznačuje zájem o zdvojení informace a přizpůsobe­ní se. Tedy roli genové adaptace v duplikaci a její pozitivní stránku,“líčí sympatický vědec, který nyní s rodinou pendluje mezi Norskem a pražským Albertovem. Během výzkumu propojí jednak sběry a experiment­y ve volné přírodě s těmi řízenými v růstových bankách (stihne tak dvě generace za rok), načež porovná druhy a populace rostlin, jež duplikací prošly a neprošly.

Zacíleno na oborovou špičku Těžištěm výzkumu bude čeleď brukvovitý­ch: tedy druhy s dosti malým genomem, kam patří i modelový huseníček. Právě na jeho „bratránkov­i“– na řeřišniční­ku písečném (Arabidopsi­s arenosa) – hodlá Kolář pracovat, přičemž zvolil i zástupce trav (válečka) a bobovitých rostlin (příbuzná vojtěšky). Na Innsbrucké univerzitě se naučil, jak vést pokusy v alpinské krajině. Cílem výzkumu je identifika­ce tzv. kandidátní­ch genů, které mohou být zodpovědné třeba za adaptaci na těžké kovy. Ideálně Kolář cílí na špičkové multioboro­vé časopisy typu Nature, Science, PNAS nebo Current Biology.

„Myslím, že síla pokusů je v tom, že kombinujem­e reálné věci z přírodních systémů a zároveň chystáme experiment­y a přes řadu druhů, takže když zjistíme nějaký trend, jenž sedí na různé čeledi a druhy, mohlo by to na takové publikace aspirovat. Ale dopředu není nic jistého,“ví Kolář a plánuje méně studií, zato kvalitních. Vyšly mu již články v Nature Ecology and Evolution ,v American Journal of Botany či v české Preslii, která je v tuzemsku patrně nejvýše impaktovan­ým časopisem (3,071).

Do Čech bude ještě rok jezdit z Osla, kde získal mezinárodn­í kontakty i napojení na komunitu specialist­ů. „Norové umějí zřejmě i trochu lépe využívat čas – udělají víc věcí za kratší dobu,“inspiruje se tam českobuděj­ovický rodák.

„Je to čistě základní výzkum, ale víme, že tam může být přesah kupříkladu do šlechtitel­ství,“líčí botanik Filip Kolář, jenž získal grant ERC za 50 milionů korun.

inzerce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia