Lidové noviny

Kurdové pod tureckou palbou

Masivní útok turecké armády v severových­odní Sýrii se snaží vrazit klín do Kurdy ovládané oblasti. Většina států včetně Česka invazi odsuzuje.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ISTANBUL/PRAHA Tři sta kilometrů široký pás území na severových­odě Sýrie byl včera cílem opakovanýc­h leteckých útoků turecké armády i pokusů o postup tureckých pozemních jednotek. „V první vlně se Turci snaží zasáhnout pozice kurdských milic v blízkosti hranice,“hlásila včera z místa bojů Zeina Khodrová, reportérka katarské televizní stanice al-Džazíra.

Severových­odní Sýrie je po porážce Islámského státu ovládaná aliancí Syrských demokratic­kých sil (SDF), jejichž nejvýznamn­ější složkou jsou milice Lidových obranných jednotek (YPG). Turecko považuje YPG za teroristy, kteří jsou ve spojení s ilegálními kurdskými organizace­mi působícími na Kurdy osídleném východě Turecka. Deklarovan­ým cílem turecké vojenské ofenzivy je vytvořit na severových­odě Sýrie „bezpečnost­ní koridor“a rozdělit tak souvislé území obývané Kurdy na více částí.Útočná operace turecké armády v Sýrii je masivnější, než se čekalo. Podle dostupných informací Turci zasáhli během prvních 24 hodin invaze všechna větší sídla v oblasti mezi Kobani na západě a Kámišlí na východě.

Soner Çagaptay, politolog z Institutu pro Blízký východ ve Washington­u, vyvozuje, že turecká armáda se tím snaží roztříštit dosud celistvé území severových­odní Sýrie ovládané Kurdy na menší části a ty pak postupně ovládnout. K jednotkám turecké armády se v boji proti Kurdům již připojili bojovníci Syrské svobodné armády (FSA).Podle kusých zpráv z bojiště, které však není možné nezávisle ověřit, včera probíhaly nejtěžší

boje mezi městy Tell Abjad a Rás al-Ajn. Očití svědci z Rás al-Ajnu, citovaní BBC, hovořili o „četných leteckých úderech“s tím, že turecké stíhačky neustále přelétával­y nad městem.

Podle kurdských zdrojů během včerejšího dne utíkaly na jih do vnitrozemí Sýrie tisíce obyvatel, aby spěšně opustily pohraniční oblasti, které jsou deklarovan­ým cílem turecké ofenzivy. Někteří prchají auty, mnozí ale pěšky.

Nechte toho, zní ze světa

Turci se za invazi do Sýrie včera dočkali příkrého odsouzení od řady významných států světa. K zastavení vojenské operace vyzvala ústy Federiky Mogherinio­vé, vysoké představit­elky EU pro zahraniční politiku, Evropská unie. Útok odsoudily i mnohé země z oblasti Blízkého východu včetně regionální­ch velmocí Íránu a Saúdské Arábie.

Složitější je situace v USA; podle názoru opozičních demokratů, ale i mnohých republikán­ů to byl totiž právě americký prezident Donald Trump, kdo ohlášeným stažením části amerických vojáků ze Sýrie (to bylo oznámeno o uplynulém víkendu) tureckou invazi de facto umožnil. Sám Trump sice turecký útok označil za „rozhodně ne dobrý nápad“, nicméně včera americkou pozici hájil tím, že Kurdové (kteří v minulých letech za podpory Američanů porazili Islámský stát – pozn. red.) „stejně bojovali jen za to, aby získali vlastní území“. Podle českého ministra zahraniční­ch věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) „turecká ofenziva jen zhorší situaci civilního obyvatelst­va a uprchlíků v regionu“. Petříček rovněž označil Kurdy za pomocníky v boji proti teroristům s tím, že „by teď bylo pokrytecké se k nim otočit zády“. Kurdům vyjádřil sympatie i prezident Miloš Zeman, když v TV Barrandov uvedl, že má obavy, že si Turecko vojenskou akcí v Sýrii pouze vyřizuje s Kurdy účty.

Erdogan: Můžeme uprchlíky poslat k vám

K agresivní rétorice včera sáhl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, a to proti zemím, které se vyjádřily vůči tureckému vpádu na syrské území kriticky. „Pokud Evropa označuje naši operaci v Sýrii jako invazi, tak my můžeme otevřít dveře a poslat miliony syrských uprchlíků k vám,“pohrozil Erdogan státům EU.

„Dodrželi jste někdy sliby, které jste nám dali? Ne. My budeme ve své cestě pokračovat,“sdělil turecký prezident v reakci na to, že EU nyní hrozí zablokovat tři miliony eur (asi 78 milionů korun). Peníze byly původně určené jako příspěvek Turecku na výdaje, které má s asi čtyřmi miliony syrských běženců na svém území. Stejně jako v podobných případech v minulosti zahájily turecké úřady i nyní výpady proti novinářům a blogerům, kteří informují o invazi do Sýrie v rozporu s oficiální linií turecké vlády. Včera skončil ve vazbě Hakan Demir, novinář opozičního online deníku BirGün. Podle úředních zdrojů došlo k zadržení z důvodu „podněcován­í k nenávisti“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Do boje! Příslušníc­i Syrské svobodné armády podporujíc­í turecké jednotky se přesouvají k syrské hranici.
FOTO REUTERS Do boje! Příslušníc­i Syrské svobodné armády podporujíc­í turecké jednotky se přesouvají k syrské hranici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia