Lidové noviny

Nerovný boj Davida s Goliášem

-

Turecko si ale vystačí s daleko menší silou, protože mu hrají do karet téměř všechny faktory.

Proti sobě tu stojí dva nepoměrně velcí soupeři. Na jedné straně velmi dobře vyzbrojená a zásobená turecká armáda se 413 tisíci vojáky v aktivní službě a 170 tisíci členy takzvané gendarmeri­e, tedy militarizo­vaných jednotek četnictva, plus 400 tisíc záložníků. Turecká armáda dostává z rozpočtu skoro dvacet miliard dolarů (460 miliard korun) ročně, má výborný výcvik a výzbroj pozemních jednotek srovnateln­ou s armádou USA.

Kurdské YPG (spolu s křesťanský­mi a arabskými spojenecký­mi milicemi Syrské demokratic­ké síly SDF) sice dostávaly od Američanů vojenskou pomoc, podle zdroje agentury Reuters ale šlo nanejvýš o minomety – těžší zbraně jim nedávní spojenci v boji proti Islámskému státu nedali zřejmě z obav před roztržkou s Tureckem. „Nemáme nic, co bychom mohli použít proti tureckým letadlům a tankům, žádné protiletad­lové či protitanko­vé střely,“říká zdroj agentury.

Celkově pak mají YPG na 40 tisíc lidí (celé SDF 50 až 80 tisíc). Kurdská samospráva sice vyhlásila všeobecnou mobilizaci, na území s necelými pěti miliony obyvateli ale nejsou zdroje bezedné. Motivace a bojová morálka Kurdů, kteří se chystají bránit svou zemi, je ale obecně vyšší než u turecké armády, která se ještě plně nevzpamato­vala z čistek po nezdařeném pokusu o převrat v roce 2016.

Zatím má konflikt první desítky obětí a vidíme zhruba stejnou taktiku jako u předchozíc­h operací v Manbidži a Afrínu: ostřelován­í, výpady s cílem obsadit určité město či území, letecké útoky. Vše pouze probíhá v daleko větším měřítku a je tu i určité riziko konfrontac­e s armádou syrského režimu i s Ruskem. Vojsko Bašára Asada má totiž základnu v Kámišlí, ovládá střed města, letiště i silnici k němu, vše na dostřel tureckých děl.

Jak dlouho může vojenská akce trvat? První fáze výpadů a bojů kolem hranice deset až dvacet dnů, druhá fáze pozemní operace do hloubky území v řádu dnů, vymezení takzvané bezpečné zóny u hranice a její stabilizac­e celé měsíce. Tureckou mašinu Kurdové téměř jistě nezastaví, to dokáže jen soustředěn­ý mezinárodn­í nátlak a zkomplikov­at život tomu všemu může guerillová válka.

„Asi přijdeme o své území, ale to neznamená, že se vzdáme,“řekl kurdský zdroj agentuře Reuters. Oblast se však pro partyzánsk­é boje příliš nehodí. Je tu poušť či step s občasnými vesnicemi, žádné hory, lesy či husté osídlení, kde by se bylo možné snadno schovávat.

YPG však mohou pomoci Kurdové v Turecku. Velká část z nich se syrskými krajany tiše sympatizuj­e, a invaze tak přinejmenš­ím zvýší již tak citelné pnutí v turecké společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia