Lidové noviny

Před synagogou vraždil samotář

-

HALLE Den po střelbě před synagogou ve východoněm­eckém Halle, při níž zahynuli dva lidé, se objevily nové detaily o samotném činu i o motivech útočníka.

„To, čeho jsme byli svědky, byl terorismus,“uvedl k tomu německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank. Podle jeho názoru bylo cílem 27letého Stephana Ballieta způsobit v synagoze masakr. Informoval také, že policie zajistila v autě domnělého pachatele čtyři kilogramy výbušnin. Včera probíhala rozsáhlá domovní prohlídka v útočníkově obydlí vzdáleném 40 kilometrů od Halle.

Lidé, kteří Ballieta znají, ho označují za samotáře, jenž prý trávil spoustu času před počítačem a měl jen málo přátel. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo 14 let, a on bydlel s matkou. Po maturitě studoval dva semestry chemii, ale po těžké operaci žaludku studium ukončil. Později prý pracoval jako technik vysílacích zařízení.

Ballietův čin vykazuje řadu podobností s březnovým atentátem v novozéland­ském Christchur­chi. Tehdy zaútočil pravicový extremista Brenton Tarrant na dvě mešity, zastřelil 51 lidí a dalších padesát zranil. Všechno si natáčel a okamžitě sdílel.

I Balliet během útoku „vysílal v přímém přenosu“na streamingo­vé platformě Twitch. Tam záběry zhlédlo přes dva tisíce uživatelů, kteří tak mohli vidět jeho příjezd před synagogu a zbraňový arzenál v autě. Stejně tak, jak se snaží prostřílet přes vrata modlitebny a proniknout do jejího nitra. Video ovšem bylo po třiceti minutách smazáno. Facebook a jiné sociální sítě již oznámily, že přijmou opatření, aby se video dál nešířilo po internetu.

A ještě v jedné věci vykazoval pachatel z Halle podobnost s vrahem z Christchur­chi: i on zřejmě zveřejnil na internetu radikálně laděný manifest, ve kterém odůvodňova­l svou nenávist vůči Židům.

Včera navštívil místo, kde došlo k útoku, spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Vyzval představit­ele státu, aby převzali zodpovědno­st. Prohlásil, že prý nestačí jenom útok odsoudit. „Jsme rádi za každou synagogu, za každou obec a veškerý židovský život v naší zemi,“prohlásila kancléřka Angela Merkelová.

Šéf židovské náboženské obce v Halle Max Privorozki včera kritizoval chybějící policejní ochranu před synagogou. „Nikdy jsme neměli policejní kontroly. Dokonce ani při oslavě chanuky, svátku světel s účastí několika stovek lidí,“prohlásil Privorozki s tím, že policie prý jeho žádostem nikdy nevyhověla. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia