Lidové noviny

Pravda, lži a prezidenti

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Tento prezident je nemravný, nevázaný pravdou ani institucio­nálními hodnotami. Jeho vůdcovství je obchodnick­é, poháněné vlastním egem a potřebou osobní loajality,“vysvětluje v epilogu své vzpomínkov­é knihy bývalý šéf FBI James Comey. A prezident, o němž mluví, je pochopitel­ně Donald Trump. Nejen o něm podává svědectví, s Trumpem se však brzy dostal do konfliktu a byl propuštěn ještě předtím, než vypršel jeho desetiletý mandát.

„Prezidents­tví Donalda Trumpa ohrožuje většinu toho dobrého, co je v tomto národě. Všichni neseme odpovědnos­t za fatálně špatný výběr, který měli před sebou voliči v roce 2016. Naše země za to platí vysokou cenu,“horuje Comey, jenž mohl zblízka, zevnitř i zezadu, pozorovat nejen současného prvního muže Ameriky, ale i jeho předchůdce, Baracka Obamu, manžele Clintonovy či George W. Bushe, za jehož éry byl ministrem spravedlno­sti.

Navzdory všemu špatnému, co zjistil během své předchozí kariéry (například jako státní zástupce v New Yorku mohl nahlédnout do praktik mafie – a Trumpovo vládnutí k nim přirovnává) i pětileté služby na špičce FBI, ale zůstává optimistou. Tvrdí, že požár, který Trump založil, se bude hasit jen těžce, ale že jeho důsledky nakonec oslabí prezidents­ký úřad, zatímco Kongres a soudy z něj vyjdou silnější, jako tomu bylo po aféře Watergate. Že vyšší zájem celku zvítězí nad stranickos­tí a službou osobnímu prospěchu.

„Příští prezident, bez ohledu na to, ze které strany vzejde, bude nepochybně zdůrazňova­t hodnoty – pravdu, integritu, úctu a toleranci – způsobem, jímž to žádný americký vůdce nemusel dělat. Požár umožní růst něčeho dobrého,“dodává.

Kniha nazvaná Ve vyšším zájmu s podtitulem Pravda, lži a prezidenti, kterou v překladu Aleše Valenty vydal Vyšehrad, je pro českého čtenáře třikrát zajímavá: mimořádně informovan­ým vypravěčem, který dokonale poznal zákulisí nejvyšších pater americké politiky, strhujícím stylem a konečně tím, jak moc se v tomto zrcadle odráží i naše současná realita.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia