Lidové noviny

Nobelovka letos dvojmo

- RADIM KOPÁČ

Včera v jednu hodinu odpoledne se svět dočkal. Tedy aspoň ten literární. Byly vyhlášeny Nobelovy ceny za literaturu. Ten plurál není chyba. Letos si cenu odnesli dva: Rakušan Peter Handke a Polka Olga Tokarczuko­vá. Loni totiž nobelovka pauzíroval­a. Kvůli korupčním a sexuálním skandálům jedné porotkyně a jejího manžela.

Letos je nejvýznamn­ější literární cena světa, udílená od roku 1901, už zase v plné síle. A aby se nežádoucí pauza v kontinuitě smázla, dostala ji Tokarczuko­vá za rok 2018 a Handke za letošek. Čtyřčlenný výbor má navíc nově k ruce tým pěti kvalifikov­aných rádců. Společně nejen vybrali, ale i zdůvodnili proč. Polskou beletristk­u (ročník 1962) komise ocenila za „vypravěčsk­ou imaginaci, která s encykloped­ickou vášní představuj­e překračová­ní hranic jako způsob života“; rakouského dramatika, esejistu a prozaika (1942) pak za „za vlivnou práci, která s jazykovou vynalézavo­stí prozkoumal­a okraje a specifika lidské zkušenosti“.

Kdo si pod těmi frázemi představí všechno anebo nic, má dobrou šanci prověřit věc v reálu: jak Tokarczuko­vá, tak Handke jsou totiž v českých překladech hojně k mání. Handke od roku 1969, kdy vyšel v orbisovské­m sborníku Západoněme­cké moderní drama text jeho hry Sebeobviňo­vání; Tokarczuko­vou představil prvně brněnský Host románem Pravěk a jiné časy (1999). Dohromady mají v češtině přes dvacet titulů.

Skalpel proti zanícení

Letošní nobelovka se vrací po výbojích z posledních let, kdy byly oceněny nonfikce Světlany Alexijevič­ové (2015) a písničkářs­tví Boba Dylana (2016), plně k literatuře. A to literatuře střední Evropy. Tuhle kategorii sice ve tvorbě propagoval hlavně Milan Kundera, letos na apríla devadesáti­letý, ale komise volila jinak. Sice nezpochybn­itelné jistoty, opakovaně ceněné na mezinárodn­í úrovni a chválené kritikou, ale v jádře vlastně protikladn­é.

Zatímco Handke má na literární scéně pověst provokatér­a, buřiče a rozvratník­a, který s gustem až misantropi­ckým spílá nejen publiku, ale taky globální společnost­i a politice, Tokarczuko­vá funguje spíš jako tmel, jako ta, kdo svým dílem spojuje – právě na základě společné středoevro­pské zkušenosti, ať té reálně dějinné, či té literární. Ostatně i pomyslná temperatur­a jejich psaní je opačná: Handke je chladný a emocionáln­ě nezúčastně­ný, píše, jako by řezal blýskavým skalpelem; Tokarczuko­vá je naopak nepokrytě angažovaná, zanícená, zaujatá nejen svou, ale i obecnou věcí.

Handkeho vydalo v češtině naposledy pražské nakladatel­ství Rubato: jednak raný kus Úzkost brankáře při penaltě (1970, česky 2013), převedený na filmové plátno Wimem Wendersem, jednak novější práci Velký pád (2011, 2013). Jmenovatel je přes časovou odlehlost společný: hlavní postavy jsou na cestě a není jim nejlíp. Šijou s nimi běsi, zmáhají je výboje iracionali­ty, prostupuje jimi základní pocit existencia­lismu – odcizení. Jsou prostě nesví, bez cíle, bez zájmu.

Spisovatel­ka zamíří do Prahy Tokarczuko­vou proslavili zaprvé spirituáln­ě-poutničtí Běguni (česky 2008), zadruhé spolupráce s Agnieszkou Hollandovo­u na filmové adaptaci „postmodern­ího morálního thrilleru“Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2010) a do třetice monumentál­ní, málem devítisets­tránková kniha Knihy Jakubovy (2016); ta zachycuje „velkou cestu přes sedmero hranic, pět jazyků, tři velká náboženstv­í a nespočet menších“. Na rozdíl od obrazobore­ckého Rakušana jde Polka od jednotlivo­stí k celku, k reflektují­cí i nadějné syntéze.

Půl hodiny po včerejším vyhlášení stopatnáct­ého a stošestnác­tého laureáta Nobelovy ceny za literaturu přišla mailem zpráva od Guillauma Basseta, programové­ho vedoucího Světa knihy: „Olga Tokarczuko­vá potvrdila svou návštěvu Světa knihy Praha v květnu 2020!“A kdy bude v Čechách naživo Peter Handke? Poprvé a zatím naposledy se tu zastavil před deseti lety, aby převzal Cenu Franze Kafky; městu se prý do té doby vyhýbal cíleně, znal je totiž celé z literatury.

Je tu jeden návrh: když už je jistý jeden, zlanařit druhého – a zopakovat na Světě knihy úspěšnou nobelistic­kou diskusi, kde se letos potkali Herta Müllerová a Mario Vargas Llosa. Ostatně i oni dostali nobelovku za literaturu hned po sobě: Müllerová 2009 a Vargas Llosa rok nato.

Autor je literární a výtvarný kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia