Lidové noviny

Přitahoval­a mě revoluční atmosféra

- PAVEL VOKATÝ

Havel byla jasná volba, ale chvílemi mi ho bylo v politice líto, vzpomíná na sametovou revoluci fotograf Pavel Baňka (* 1941). Před třiceti lety fotil stávkující studenty na uměleckých školách, později přednášel na univerzitá­ch v Česku, Velké Británii a USA. Dnes ho nejvíce znepokojuj­e šířící se populismus.

LN Fotografii se věnujete více než čtyřicet let. Na co jste se jako umělec soustředil na konci osmdesátýc­h let před pádem režimu?

Nebyl jsem žádný reportér, který by běhal po ulicích a cvakal skoro všechno, co vidí. Mě vždycky zajímali především lidé a jejich tváře, výrazy. Také jsme spolu s Jindrou (Baňkovou manželkou, sochařkou Jindrou Vikovou – pozn. red.) jednou ročně pořádali na našem statku bleší trh a já dělal sérii portrétů, skupin, rodin nebo dvojic. Štěstí jsem měl i v tom, že mě zhruba od roku 1985 podporoval­a Polaroid Company díky sběrateli fotografie Manfredu Heitingovi, který byl uměleckým ředitelem této firmy a jenž ode mne vybíral fotky do sbírky výměnou za fotografic­ký materiál. Tak jsem už před revolucí mohl fotit na nádherný polaroid 4 × 5 palců a fotky prodávat po deseti korunách, což bylo méně, než kolik vůbec jeden takový polaroid stál. Ale negativy jsem si dával do kbelíčku a archivoval je. Na těch fotkách jsou lidé jako Věra Chytilová, Ester Krumbachov­á, Jiří Šalamoun, Jiří Bartoška s celou rodinou i s jezevčíkem Tondou a další osobnosti té doby. Ale také sousedé z okolí nebo děti, které někdo přivedl.

LN Čím jste se inspiroval?

Hodně nás v té době ovlivnily americké domácké „yard sejly“. Měli jsme tehdy s Jindrou téměř neuvěřitel­né štěstí, že jsme se po roce 1985 dostali do USA. Bolševici potřeboval­i valuty, a proto občas pustili některé umělce ven.

LN S čím jste tehdy do Ameriky jeli?

Pustili nás proto, že součástí našich výstav byly i přednášky na tamních univerzitá­ch. Anglicky jsme ještě moc neuměli, ale s překlady nám pomohli manželé Pelarovi. Milena Pelarová nás tehdy učila ve večerní jazykové škole. Později mě do USA pozvali ještě na rezidenční pobyt, kde jsem se věnoval už jen fotografii a dokumentár­ním portrétům, hlavně černošskýc­h dětí a teenagerů. Pozvalo mě centrum Light Works, které mi bylo později vzorem při spoluzaklá­dání něčeho podobného u nás.

LN Mezitím

1989?

Ano, když začaly demonstrac­e, všude jsem s sebou nosil graflexku 6 × 9, velký širokoúhlý foťák, a věděl jsem, že musím fotit revoluci. To ovšem dělala většina fotografů, já ale nefotil klasickou reportáž – byl jsem totiž pomalý a film 6 × 9 má jen osm políček. Proto jsem se brzy dostal do škol, hlavně uměleckých. Studenti je okupovali, bydleli v nich, vařili si tam i spali. Bylo tam zvláštní intimno, lidé na fotografií­ch polehávají, některé dvojice se objímají. Ale také radostně a hrdě pózují. Bylo to něčím blízké tomu, co jsem předtím fotil v Americe. Tady však byla i nejistota, jak se zachová režim a jeho zbrojnoši.

přišel

listopad

LN Který ze studentů vám nejvíce utkvěl v paměti?

Naše dcera Markéta se právě dostala na Akademii výtvarných umění, takže mezi jejími spolužáky byli i studenti, které jsem znal přes jejich rodiče. Pamatuji si

Věděl jsem, že fotoreport­érů jsou v ulicích stovky, ale já se chtěl s demonstran­ty seznámit, navázat vztah. Moje graflexka z Ameriky byla velká, pomalá a pro živou fotografii bez stativu jsem musel používat blesk, protože objektiv neměl dost velkou světelnost. A mě focení s bleskem bavilo, bylo autentické a zmrazilo gesto, pohyb.

LN Znali jste se v té době s Václavem Havlem?

Znali jsme ho nepřímo, chodil na pověstné plesy balonového létání, seděl kousek vedle nás. Někdo nás s ním pak i seznámil. I když jsme na něj neměli přímo vazbu, hodně jsme o něm věděli. Dobře jsme se ale znali třeba s manžely Bartoškový­mi, to byli kamarádi přes naši skupinu Rozbřesk.

LN Jak se vám Havel v té době jevil?

Havla jsme tehdy shodou okolností často citovali, protože v tu dobu přijeli do Prahy američtí fotografov­é Frederick Baldwin a Wendy Watrissová, kteří organizova­li v texaském Houstonu velkou fotografic­kou přehlídku FotoFest a v rámci ní českoslove­nskou výstavu. A náhoda tomu chtěla, že se tu zjevili zrovna během sametové revoluce. Brzy poté jsme s dalšími českými a slovenským­i kolegy odletěli do Houstonu na ten proslulý festival a tam slavnostně uváděli Havlovu Audienci. Takže Havel byl přítomný neustále.

LN Co jste si o něm tehdy mysleli?

Jasně jsme věděli, že je to ten pravý. I když existovaly tendence mít za prezidenta Dubčeka, věděli jsme, že je to nesmysl. Už to bylo vyšumělé a Dubček byl pro nás slaboch. Bylo to opravdu silné období. Už jen samotná příprava na listopadov­é demonstrac­e, která začala o rok dříve během výročí roku 1968, tehdy se věci dávaly do pohybu. Najednou se nám začali ozývat kamarádi z Ameriky: „Viděli jsme v televizi vaši Markétu na demonstrac­i na Václaváku, byla úžasná!“A ona se tehdy zrovna hlásila na akademii a my se báli, že ji tam kvůli tomu nevezmou.

LN Jak se vám tenkrát žilo jako výtvarníků­m?

Kacířsky se přiznám, že co se týče práce a tvorby, bylo to pro nás v několika ohledech pozitivní období. Samozřejmě se spousta věcí nemohla. Právě fotografov­é dokumentar­isté to měli špatné s cenzurou. Ale i výtvarníci, kteří příliš provokoval­i komunistic­ké pohlaváry svým „dekadentně buržoazním“pohledem na svět, byli v nemilosti. Existoval tu paradoxně často konflikt se zájmy finančními, kdy přes Artcentrum právě tito umělci provokujíc­í režim byli velmi dobře přijímáni ve světě a přinášeli státu valuty. Takže tu fungovaly často „úlitby bohům“, tedy západním valutám a jejich moci, které režim vnímal mnohem silněji, jak se stále více propadala státem řízená, plánovaná ekonomika.

Na druhé straně všechno bylo postaveno na tom, že výtvarníci, kteří měli kontakty na ÚV KSČ, vládní garnituru a také měli hlavní slovo ve výtvarném svazu, si potřeboval­i vydělat co nejvíc sami pro sebe, a to nemohli udělat jinak, než že to dovolili i ostatním. I když ty velké státní zakázky si samozřejmě pohlídali.

LN Když se ještě vrátíme k Václavu Havlovi, jak ho hodnotíte jako prezidenta? Splnil vaše očekávání?

Byl jsem za něj hrozně rád a zároveň ho litoval, protože jsem tušil, jaká je politika past. Havel byl spisovatel, dramatik, kterému pak na umění nezbývalo moc času, navíc mu spousta lidí házela klacky pod nohy kvůli tomu, jak byl vůči ostatním otevřený.

LN Letos uplyne od listopadu 1989 třicet let. Jak hodnotíte vývoj české společnost­i?

První roky šlo o euforii, pak už začaly problémy jako rozchod se Slováky. To nám bylo líto, protože na Slovensku máme spoustu kamarádů. Ale zjistili jsme, že to ničemu neuškodilo a že se některé věci a hořkosti pročistily. Klaus byl malér už od počátku, protože byl opak Havla v tom, jak byl pyšný a nebyl otevřený diskusi. Na rozdíl od současného prezidenta však přece jen respektova­l jistá pravidla a upřímně řečeno jsem rád, že jsem svou profesuru dostal od něj, když už jsem to nestihl od Havla. To, jak se prezident Zeman plete do udílení profesur, patří mezi trapnosti, kterým se náš současný politický systém nemůže vůbec chlubit.

Celkově také cítím, jak se v politice čím dál více šíří tendence k populismu. Tím, že se lidé mají relativně dobře, už nefunguje mechanismu­s, který platil dříve. Tedy že ti chudší a odstrčení začnou znovu revoltovat. Zdá se, že v současné politice, a to nejen u nás, ale i jinde ve světě, se snaží vůdčí osobnosti nadbíhat právě těmto vrstvám svých voličů. Trochu to připomíná dobu, kdy se komunisté neustále oháněli termínem „vládnoucí role dělnické třídy“. Ale kdo ví, jak se to vše bude vyvíjet dál. Ostatně, máme demokracii a nemáme válku. Je to vlastně skvělé.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Listopad 1989. Pavel Baňka se studentkou Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze, která měla službu v improvizov­aném infocentru.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Listopad 1989. Pavel Baňka se studentkou Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze, která měla službu v improvizov­aném infocentru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia