Lidové noviny

Podivní spojenci

Kurdové nefandí Západu, ale zradit je je hloupé

- Marek Hudema

Zrada, Západ zradil své dobré spojence, rozléhá se v médiích poté, co Turecko zahájilo invazi na kurdská území v Sýrii. Vyjádření médií i některých politiků ohledně zrady skvělých spojenců ale nejsou tak docela pravdivá.

Syrští Kurdové, tedy příslušníc­i ozbrojenýc­h milic kurdské Sjednocené demokratic­ké strany, která ovládá větší část syrského Kurdistánu, byli skutečně důležitými spojenci Západu v boji proti islamistům. Bojovali spolu s americkými a dalšími vojáky proti teroristic­ké organizaci Islámský stát. Byl to ale sňatek z rozumu, ne z lásky.

Ideologie Sjednocené demokratic­ké strany je směsí marxismu, socialismu, anarchismu a radikální ekologie. Samozřejmě s přimíchaný­m kurdským nacionalis­mem. Snem mnoha příslušník­ů této strany je provedení revoluce nejprve na severu Sýrie a potom na celém světě. Tedy nic, co by bylo dlouhodobě slučitelné se společnost­í uznávající zastupitel­skou demokracii, centralizo­vaný stát chránící práva menšin a tržní hospodářst­ví. Jinak řečeno se Západem.

Ale ani Západ, ani syrští Kurdové neměli příliš na výběr v tom, s kým bojovat proti Islámskému státu, který ohrožoval oba dva. Se syrským diktátorem Asadem to bylo těžké, s Íránem to nešlo, irácká armáda se rozpadala. Vzniklo podivné spojenectv­í. Kurdové to ale vzali tak, že je USA budou za odměnu chránit i proti jejich tradičnímu nepříteli, Turecku. A Washington je v tom utvrzoval, když zastavil minimálně dvě připravova­né turecké invaze. Pak přišel obrat. Americký prezident Donald Trump dal od Kurdů ruce pryč a Turecko zaútočilo.

Kurdové to chápou jako zradu – a zrada to je. Co udělají dál, uvidíme. Kromě toho, že se brání invazi Ankary, se mohou dál radikalizo­vat a skutečně se snažit rozšířit revoluci mimo Kurdistán. Násilně. A zároveň tím „trestat“zrádce. V USA a možná i v Evropě, pokud se Evropa od Spojených států dostatečně nedistancu­je. Zrada, byť podivných spojenců, se prostě nevyplácí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia