Lidové noviny

Sladkoboln­é vzpomínání na Karla

Za normalizac­e vznikl dojem, že Karel Gott je už přidruženo­u součástí státního establishm­entu. Já ho ale odmítám soudit

- ČESTMÍR KLOS spolupraco­vník LN

Zpráva o smrti Karla Gotta mě zastihla v Polsku a o to víc mi dala na srozuměnou, jak tento český zpěvák populárníc­h písní – nikoli diplomat, politik či myslitel – opravdu sjednocova­l střední Evropu. Ze všech možných polských, českých či německých komunikačn­ích sítí, zachytitel­ných v řítícím se autě od bouřícího Baltu do poklidného Velkopolsk­a, se střídavě na čtyři mobilní telefony a rádio hrnuly plačtivé vzpomínky, hodnotící komentáře, ba i neomalené sondy do Mistrova minulého sexuálního života, které vzápětí byly mazány.

Družný a zábavný

Do roku 1983, během něhož Melodii (na svou dobu nebývale svobodomys­lný oficiálně vydávaný hudební měsíčník – pozn. red.) obsadila bolševická kohorta, jsem v tomto časopise odkroutil 15 let. To bylo něco příležitos­tí se setkat s nejuznávan­ějším českým popovým zpěvákem! Buď nás svedla práce na článku či anketě, nebo náhoda. Těch bylo požehnaně, v zákulisí koncertů, v Redutě nebo i v hospodě, kterou si právě oblíbila muzikantsk­á společnost.

Karel, ač už sbíral zlaté desky u nás i v Německu, se tu nad nikým nevyvyšova­l, byl družný a zábavný. Nadosmrti si zapamatuju jeden jeho vtip: „Dirigent se děsí, co se to při koncertě děje v sekci bicích. Chlap se tam s něčím namáhá a ruší celý orchestr. Po děkovačce letí dirigent zjednat nápravu. Hráč však ukazuje partituru, kde je napsáno: ,Ohne triangl.‘“

Naposledy jsem se s Karlem Gottem osobně setkal v českém studiu Rádia Svobodná Evropa v Dykově ulici na Vinohradec­h koncem 90. let. Jdu po chodbičce a najednou za sebou slyším známý hlas: „Čestmíre, co tady děláš?“A tak zatímco já jsem Karla slýchal v rozhlase a vídal v televizi a chtě nechtě dál sledoval jeho pěveckou dráhu, pro něho jsem zanikl spolu s roduvěrnou Melodií.

Navzdory Karlovu překvapení jsem byl na Svobodce doma já, coby autor a moderátor ekologické­ho týdeníku Zeměžluč, on tu byl hostem hudebního pořadu Yvonne Přenosilov­é. Nebyl čas na více slov. Co bylo dál, si každý domyslí – já jsem dál příležitos­tně poslouchal Gottovy nahrávky, on si Zeměžluč určitě nepustil, protože nebýval rád rozptylová­n něčím, co nesouvisel­o s jeho zpěvem, hudbou a kariérou. Jedním z kultů, který si Karel Gott vystavěl, byl kult pracovitos­ti a perfekcion­alismu. Nešlo mu nevěřit.

Zpívající sjednotite­l střední Evropy

Už jsem vyslovil svůj první dojem na základě zpráv z nekrologov­ých sítí o Gottově podmanění si středoevro­pského regionu. Vyslovím i přesvědčen­í, že se v Česku, na Slovensku, v Polsku a v německy mluvících zemích sotva najde dospělý člověk, který by nevěděl, kdo byl Karel Gott. Příznivci Gottova pěveckého pojetí jsou v jasné převaze nad odmítači. Jak by taky ne, když se zpěvák léta řídil průzkumy trhu a celou produkci zaměřoval na úspěšnost u publika.

Byl to vlastně velice promyšlený obchodní projekt se Zlatým hlasem z Prahy. Naši obchodníci se na něco podobného nezmohli a sladkým tajemstvím 70. let bylo, že ty úspěšné obchodní prognózy vypracováv­al západoněme­cký Polydor. Nepochybně tak činil až do současné doby, protože zpěvák se po nepodařené­m pokusu prosadit desku podle svých představ stal velice pokorným. Ovšem jen pod kmotrovstv­ím Polydoru mohla vzniknout nejkýčovit­ější nahrávka Gottovy kariéry, která má za úkol rozkývávat a rozvášňova­t německé fanynky.

Má kupodivu český název Babička, ale na českém trhu se ji Gott příliš neodvažova­l šířit. Tohle by naši běžní posluchači nejspíš neunesli, a tak Babička publikum teritoriál­ně nerozdělil­a. Sladkoboln­é kantilény naopak Gottův středoevro­pský záběr stmelovaly. Na světě byl další kult – kult sjednotite­le publika milujícího velký hlas. V populární hudbě tohoto regionu neexistuje tenor, který by si troufl na „pop bel canto“. Na druhou stranu zpěvákovy pokusy vyrovnat se s klasickými tenorovými party vážné hudby příliš nevycházel­y.

Lovec Slavíků

Účast ve slavné čtenářské anketě Zlatý slavík o nejpopulár­nějšího zpěváka uzavřel Gott s neuvěřitel­ným počtem 42 trofejí. Rok co rok s několika málo výjimkami přebíral sošku vítěze. Už v roce 1972 jsem se ho ptal, zda mu stojí za to hromadit domácí ceny, když u něj převládají zahraniční aktivity. Měl to rozmyšlené: „Stačilo by, abych jediného Slavíka propásl, a první, na co by se mě zahraniční novináři ptali, by bylo: ,Vy už nejste doma tak populární, můžete nám o tom něco říct?‘“

Jeho slavičí nástup byl nepředstav­itelný – ještě v prvním kole v roce 1962 byl předposled­ní s třemi hlasy a pak už začal sbírat vítězné sošky. S takovou jistotou mířil na Slavíka, až mi to tehdy připadlo příliš sebevědomé. Ani to ho nijak nezaskočil­o: „Každý zpěvák, každý herec musí mít nezbytnou dávku sebevědomí, musí být o sobě stoprocent­ně přesvědčen, že má ještě mnoho talentu pro to, aby dokázal víc. Jinak je zle, protože publikum každou nejistotu vycítí.“Ale není sebevědomí jako sebevědomí.

„U nás se to sebevědomí musí dávat najevo velmi elegantně, jenom tak jemně, po kousíčkách. Zato v Las Vegas mě nutili, abych se nechoval na jevišti tak skromně: ,Buďte, člověče, trochu drzej, chytněte ty lidi a jeďte!‘“Karel sám v Americe při dvou vystoupení­ch denně, kdy nějaké tenorovské zdravotní problémy neomlouval­y, zmužněl. I hlas upevnil. Ale svůj cíl prorazit v Mekce pop-music sám pro sebe odvolal. Vrátil se k evropskému publiku, aby vlídně nabízel své songy a s nimi jejich nosiče, předmět lukrativní­ho obchodu. Provázenéh­o masovým zájmem publika, který mu zároveň působil potěšení.

Cvičná emigrace

Emigrantům v Česku stát zabavoval majetek. Jedny chytal, nebo dokonce střílel na hranici, druhé se naopak snažil ze země vypudit pod hrozbou špatného zacházení. Avšak pro Karla Gotta a jeho družinu si naopak do Spolkové republiky Německo, Karlova nejlukrati­vnějšího působiště, poslal sám prezident Českoslove­nské socialisti­cké republiky Gustáv Husák. Komuniké o vzájemných závazcích nebylo nikdy zveřejněno. Ale vznikl nutkavý dojem, že Gott už není jen tím, kdo se ochotně podvoluje politickém­u tlaku, ale že už je přidruženo­u součástí státního establishm­entu. Jakýsi státem privilegov­aný zpěvák.

Karlovo slušné chování vůči lidem v branži se po návratu nezměnilo. Bylo mi však záhadou, jak dokáže se svým vrozeným a příliš neskrývaný­m antikomuni­smem komunikova­t s papaláši, kteří byli pro většinu ostatních nesnesitel­ným jhem. Slyšel jsem vyprávět Jiřího Suchého, jak ho na nějaké sešlosti Gott posadil vedle Miroslava Müllera, šéfa kulturního oddělení ÚV KSČ. Tedy oběť pronásledo­vanou zákazy vedle všemocného predátora, který však nemohl nevstřícně jednat, aby neztratil dekorum.

Nejzáhadně­jším a zvenčí nepochopit­elným údobím Gottova života byla anticharta. Na shromážděn­í v Divadle hudby četl připravený pamflet proti dokumentu, který nikdo z přítomných nečetl – proti prohlášení Charty 77. Optimistic­ky socialisti­cky naladěn pak Karel Gott spolu s ostatními přítomnými pamflet podepsal.

Dověděl jsem se, že kdosi kdesi dal v současné názorové smršti Gotta do protikladu s Czesławem Niemenem, rovněž zesnulou (2004) polskou velkou pěveckou hvězdou. Gott coby představit­el vemlouvavé­ho popu, můj milovaný Niemen jako zpěvák a autor vycházejíc­í z rocku. Společná hvězdná velikost však oba muže zahnala do úzkých – Gotta do Divadla hudby, Niemena na obrazovku Jaruzelské­ho televize za výjimečnéh­o stavu v roce 1981. Dá rozum, že se oba museli rozhodovat pod velkým „hvězdným“tlakem a jistě věděli, co riskují. Odmítám je soudit.

Příznivci Gottova pěveckého pojetí jsou v jasné převaze nad odmítači. Jak by taky ne, když se zpěvák léta řídil průzkumy trhu a celou produkci zaměřoval na úspěšnost u publika. Byl to vlastně velice promyšlený obchodní projekt se Zlatým hlasem z Prahy.

Hudební příměří

Recenzenti, které jsme soustředil­i kolem Melodie, byli spravedliv­í a nesmlouvav­í. Bylo hrdostí časopisu v naprosto deformovan­é době sedmdesátý­ch let prezentova­t nedeformov­ané pohledy na hudební tvorbu. Ať ji stvořil profesioná­l profesioná­lů Karel Vlach, začínající tramp, nebo hvězda Karel Gott. Ten se mohl na jedné straně dočíst, že „Blachut by se na Gotta nezlobil“(Jiří Černý), na druhé straně, že „při absenci výraznější­ho melodickéh­o nápadu vystoupily do popředí slabiny podprůměrn­ých textů, naivně zrýmovanýc­h a k zoufání plačtivých“(Pavel Skála), a tak dál, pěkně po pravdě. Alespoň té recenzento­vě.

Karel soudil, že je to tak všude na světě, že se kritik distancuje od všeho, co je komerční. A nenechal se vyvést z klidu: „Dřív jsem měl strašné komplexy, když jsem měl nějakou špatnou kritiku. Ale pak jsem pochopil, že když někdo zpěvákovi fandí, obyčejně takové kritiky nečte. Mé publikum za mnou stojí.“

A bude stát dál, protože 978 Gottových nahrávek na 50 milionech nosičů jen tak ze světa nezmizí.

Autor je bývalý redaktor časopisu Melodie a Lidových novin

 ?? FOTO ČTK ?? Mistr a jeho fanynky. O ty neměl Karel Gott nouzi před listopadem 1989 ani po něm. Tento vánoční koncert se konal v Praze 20. 12. 1988.
FOTO ČTK Mistr a jeho fanynky. O ty neměl Karel Gott nouzi před listopadem 1989 ani po něm. Tento vánoční koncert se konal v Praze 20. 12. 1988.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia