Lidové noviny

Netflix už komunikuje i česky

- JAROSLAV TOTUŠEK

Populární videotéka zpřístupni­la českou jazykovou verzi své aplikace. V základu nabízí přísun českých filmů a mnohem rozsáhlejš­í podporu české lokalizace u svých původních filmů a seriálů.

PRAHA Americká společnost Netflix v minulých týdnech naplno využívala kapacity českých dabingovýc­h studií a překladate­lů ve snaze nabídnout co možná nejširší českou lokalizaci svého původního obsahu. Již dříve bylo lze pustit si s českými titulky některé seriály i filmy, ale počínaje dneškem bude jejich množství narůstat. Českého dabingu se dočkají velké seriálové i filmové tituly a především všechny pořady z dětské sekce.

Netflix funguje jako virtuální videopůjčo­vna. Prostředni­ctvím webových stránek, popřípadě aplikace se člověk s předplatný­m dostane k nabídce filmů a seriálů. Těch Netflix v současné chvíli nabízí okolo pěti tisíc. Netflix pak divákovi na základě jeho preferencí vybírá další produkty, které by se mu mohly líbit. Každý člen rodiny může mít v rámci jednoho předplatné­ho svůj vlastní profil, takže bude dostávat doporučení na míru.

Netflix umožňuje uživatelům stahovat si filmy či seriály přímo do paměti svého zařízení, aby bylo možné je sledovat, i když v tu chvíli nemají přístup k internetu. Firma navíc v únoru letošního roku spustila funkci smart download, která automatick­y stáhne další díl seriálu, který uživatel zrovna sleduje, takže se o tuto drobnost nemusí starat.

Netflix je dostupný ve sto devadesáti zemích a třiceti dvou jazykových mutacích. Jeho diváci ročně stráví sledováním filmů a seriálů 115 miliard hodin.

Český YouTube i Facebook

Podle Henninga Dorstewitz­e, ředitele komunikace pro střední a východní Evropu, existoval plán na českou mutaci již několik měsíců. Spuštění ale nepředcház­ela žádná reklamní kampaň, žádné ohlášení. „Není to o tom, že bychom to drželi v tajnosti. Jen jsme nechtěli zákazníky předem nalákat na něco, co by si nemohli hned vyzkoušet,“vysvětluje plíživou taktiku Netflixu. Firma uvažovala i o tom, že změní datum zpřístupně­ní české verze, například ve světle rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, které připadá na týž den. „Uvažovali jsme o tom, ale už se to nedalo zastavit. Na spuštění české verze pracovalo tolik lidí, že jsme to nemohli udělat,“dodal.

Kromě samotné videotéky spustil Netflix také vlastní český YouTube kanál, kam bude přidávat hlavně přeložené ukázky k filmům a seriálům a rozhovory s tvůrci. Vznikly také české facebookov­é stránky. Společnost nevylučuje, že se o své české fanoušky bude starat i jinak, například prostředni­ctvím veřejných promítání nebo podpisovýc­h akcí. „K tomu se pravděpodo­bně dostaneme. Česká verze se, stejně jako ta globální, bude neustále vyvíjet,“tvrdí marketingo­vý ředitel Tomasz Ebbig.

Česká verze Netflixu navíc přichází na trh se sedmdesáti českými filmy v nabídce. Do konce roku chce společnost zvednout toto číslo na sto padesát. Do nabídky přibudou nové filmy jako LOVEní nebo Zlatý podraz, ale i klasiky typu Kolja či Spalovač mrtvol. O originální české produkci firma podle Ebbiga uvažuje, ale konkrétní plány zatím nemá. České filmy, u kterých byla stále volná distribučn­í práva do jiných evropských zemí, uvidí i diváci jinde v Evropě.

Do konce letošního roku hodlá Netflix vytáhnout těžkou váhu. Dlouho očekávanou gangsterku Irčan oscarového režiséra Martina Scorseseho, akční snímek Six Undergroun­d režiséra Michaela Baye nebo fantasy seriál Zaklínač podle oblíbené polské knižní ságy. Právě u podobně velkých jmen lze očekávat, že budou mít na Netflixu premiéru už s českým dabingem. Češi nemusí čekat, protože premiéra bude ve stejný den jako v Americe nebo kdekoliv jinde, kde Netflix působí.

Válka online videopůjčo­ven Cena předplatné­ho zůstává nezměněná a je možné si pořídit hned tři verze. Za cenu 199 korun měsíčně vám Netflix umožní sledovat programy v nízké kvalitě na jednom zařízení. To je ideální volba pro ty, kteří sledují filmy a seriály na mobilních telefonech. Když se vydáte zlatou střední cestou za 259 korun měsíčně, můžete se těšit na HD kvalitu na dvou vybraných zařízeních současně. Tato možnost je asi tou nejlepší pro majitele běžných „chytrých“televizí či pro ty, kteří se rozhodnou Netflix sledovat na monitoru počítače. Balíček za 319 korun měsíčně pak nabídne Ultra HD 4K rozlišení. To ale umějí přehrát jen modernější a dražší televize.

Mezi největšího tuzemského konkurenta Netflixu na poli online videoték je služba HBO Go americké televize HBO. Ta má jen jedno, výrazně levnější předplatné za 129 korun měsíčně. Obsahu ale v porovnání s Netflixem nenabízí zdaleka tolik.

Svou archivní videotéku mají dnes i české televize. Ty se ale šíří svého obsahu dedikovaný­m online videotékám rovnat nemohou a nabízejí z pravidla jen svůj vlastní obsah.

Války videoték ale nekončí, protože v listopadu spustí svou vlastní službu společnost Apple a na ni naváže i zábavní gigant Disney.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Hvězdná premiéra. Na konci listopadu nabídne Netflix novinku Martina Scorseseho Irčan s Robertem De Nirem a Alem Pacinem – i s českým dabingem.
FOTO NETFLIX Hvězdná premiéra. Na konci listopadu nabídne Netflix novinku Martina Scorseseho Irčan s Robertem De Nirem a Alem Pacinem – i s českým dabingem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia