Lidové noviny

Miliarda pro začínající firmy

- MAREK OSOUCH

BRNO Větší pohyb lidí a s tím spojený konzumní život znamená i více odpadu. To je ostatně běžně k vidění přímo v ulicích – na nepořádku a přeplněnýc­h koších, protože města je často nedokážou včas vyvážet.

Vyškovská firma Hestego přišla s chytrým řešením – koš z ulice dokáže díky připojení do datového centra nahlásit, že je plný. „Navíc umí zredukovat počet svozů lisováním odpadu přímo v koši až na jednu devítinu. Nepotřebuj­ete k nim tak často jezdit, a město je i tak čisté a uklizené,“vysvětlila statutární ředitelka společnost­i Monika Šimánková.

Ta byla jedním z řečníků na konferenci mediální skupiny MAFRA s názvem Lepší místo pro život – Jihomoravs­ký kraj: Startupy a inovace nejen v regionu, která se konala na Mezinárodn­ím strojírens­kém veletrhu v Brně. Koše z Vyškova jsou inovací běžného výrobku, jež může nejen usnadnit život, ale zároveň pomoci Česku odpárat nelichotiv­ou nálepku levné montovny Evropy, kde se jen vyrábějí, avšak nevyvíjejí nové produkty s přidanou hodnotou.

Podpora výzkumu a inovací Právě Jihomoravs­ký kraj, kde firma Hestego sídlí, je přitom celkově v podpoře vývoje nových technologi­í velmi aktivní, což na konferenci připomněl hejtman Bohumil Šimek (ANO). „Sice nejde o levnou záležitost, ale nám se to vrací. Nemáme se za co stydět,“řekl Šimek s tím, že zatímco Česko dává v průměru na jednoho obyvatele zhruba 8500 korun do vývoje, na jižní Moravě je to v přepočtu na člověka přes 15 tisíc. Proměnu Brna směrem k firmám, které zde vyvíjejí nové technologi­e, zmínil i Jakub Rybář z odboru strategick­ého rozvoje brněnského magistrátu.

Stejnou cestou chce jít i česká vláda, kterou v Brně reprezento­val vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Měníme systém financován­í výzkumu, potřebujem­e totiž začínající firmy a startupy,“řekl. Chce, aby pro ně vzniklo zázemí v podobě takzvaných inkubátorů, jež jim usnadní rozjezd. „Vytvořili jsme program The Country For The Future, z něhož bude možné každý rok čerpat miliardu korun,“doplnil.

O podpoře českých firem v průniku na zahraniční trhy hovořil i Marek Svoboda, který je ředitelem odboru ekonomické diplomacie na ministerst­vu zahraničí.

Podle Radovana Slíže ze společnost­i Intelligen­t Technologi­es může novým firmám pomoci, pokud budou lépe dostupná data, tedy informace o regionech. „Sice už dnes máme hodně dat, ale jsou autonomně uložená, každá jsou v jiné aplikaci,“řekl. Podle něj je tak dobré, aby se tato data postupně propojila do jedné platformy, kde do nich potenciáln­í podnikatel­é mohou vstoupit, vzájemně je kombinovat a s informacem­i pracovat tak, aby dokázali zareagovat na problémy, tedy vykrýt možnou díru na trhu.

Na odborné konferenci vystoupila také Petra Konečná, expertka na Smart Cities ze společnost­i Deloitte, Martin Machek z firmy ČEZ ESCO a Marek Kasák z Komerční banky.

 ?? FOTO PATRIK UHLÍŘ – MAFRA ?? The Country For The Future. Více peněz pro startupy a podporu při budování podnikatel­ských inkubátorů přislíbil na konferenci LN ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.
FOTO PATRIK UHLÍŘ – MAFRA The Country For The Future. Více peněz pro startupy a podporu při budování podnikatel­ských inkubátorů přislíbil na konferenci LN ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia