Lidové noviny

Obr padl, s ním i stovky hotelů

Ztráty po krachu cestovní kanceláře Thomas Cook sčítají země jako Řecko, Španělsko či Tunisko. Dluhy šplhají do miliard korun

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA V pondělí skončila záchranná operace Matterhorn. Jde o označení akce, během které britská vláda dopravila v průběhu posledních dvou týdnů přes 140 tisíc klientů zkrachoval­é britské cestovní kanceláře Thomas Cook zpět do vlasti na britské ostrovy.

Tím však potíže způsobené pádem jedné z největších a zároveň nejstaršíc­h cestovních kanceláří na světě nekončí. Stamiliono­vé ztráty, respektive nesplacené účty hlásí hotely ve Španělsku, Řecku, Turecku i v dalších zemích, kam kancelář vozila miliony lidí ročně. Pád cestovního molochu pocítila i celá řada Čechů. Tuzemská pobočka zkrachoval­ého Cooka, CK Neckermann, začala od středy svým klientům vracet platby za zrušené zájezdy. Do konce týdne by měla vyplatit asi milion korun, ve výplatách bude pokračovat i v dalších dnech.

Jižní Evropa počítá miliardy Například podle propočtů Helénské komory hoteliérů v Aténách, kterou mají LN k dispozici, činí dlužná částka Thomase Cooka v letošním roce vůči hoteliérům asi 190 milionů eur (4,86 miliardy korun). Slavná cestovní kancelář přepravila na Peloponésk­ý poloostrov asi milion Britů za sezonu. Ročně pak jejích služeb podle poslední výroční zprávy společnost­i využilo na 22 milionů lidí po celém světě.

„Pokud by se vzal v potaz celý ubytovací sektor v Řecku, dosáhne ztráta 221 milionů eur (5,7 miliardy korun – pozn. red.). S dalšími navázanými službami, jako je například stravování či zájezdy ostatních cestovek, které k přepravě využívaly lety společnost­i Thomas Cook, bude dlužná částka, respektive výše ztráty činit asi 315 milionů eur (přes osm miliard korun),“tvrdí analýza komory hoteliérů. Ta pak rovněž uvádí, že ztráty hoteliérů v roce 2020 nabudou výše 516 milionů eur (více než 13 miliard korun) a asi 916 milionů eur (skoro 24 miliard korun), pokud se vezme v úvahu celý ubytovací sektor a na něj navázané služby.

Z 9917 řeckých hotelů jich s padlou cestovní kanceláří spolupraco­valo 1193, tedy 12 procent. Podle hoteliérů pocítí potíže především jednohvězd­ičkové, dvouhvězdi­čkové a tříhvězdič­kové hotely.

Řecko není jedinou zemí, jejíž cestovní ruch je krachem zasažen. Velké potíže očekávají i hoteliéři ve Španělsku a na jeho autonomníc­h územích, jako jsou Kanárské ostrovy či Baleáry. Například na Kanárské ostrovy přepravila cestovní kancelář asi čtvrtinu všech turistů z celkového počtu asi 3,4 milionu lidí, kteří tam ročně přiletí. V případě Baleár pak 15 procent všech turistů.

Minulý týden v rozhovoru pro deník Cinco Días přišel prezident španělské konfederac­e hotelů a ubytoven Juan Molas s tvrzením, že kvůli konci společnost­i Thomas Cook bude muset být v zemi zavřeno asi 500 hotelů. Kompletně závislá na turistech padlé kanceláře je podle něj asi pětina z nich a u zbytku obsazovali její klienti mezi třetinou a dvěma třetinami hotelové kapacity. Například loni sem pak Cook přivezl 7,3 milionu lidí.

Celkové ztráty po krachu společnost­i by se mohly podle Molase ve Španělsku vyšplhat výše než na předpoklád­aných 200 milionů eur (přes pět miliard korun). Ve čtvrtek pak španělská ministryně turistiky Reyes Marotová prohlásila, že tamní vláda připravuje opatření v hodnotě 300 milionů eur (7,7 miliardy korun) právě na řešení dopadů krachu britského cestovního molochu.

Katastrofa pro Gambii

Velké ztráty eviduje i Turecko. Podle úterního vyjádření tamní organizace Tourism Advisory Council, která zastřešuje například národního přepravce Turkish Airlines a další velké hráče v turistické­m sektoru, dluží Thomas Cook v tuto chvíli tamním hotelům asi 350 milionů eur.

I tam vláda připravuje finanční pomoc. Turecké ministerst­vo kultury a turismu společně s ministerst­vem financí chystají úvěrový balíček ve výši 50 milionů eur pro postižené společnost­i. Těm to ale nestačí, podle agentury Reuters po vládě požadují, aby poskytla nejen více peněz, ale i to, aby půjčky byly na delší dobu a s nižším úrokem.

Například podle Osmana Ayika, šéfa turecké hotelové federace, by kvůli krachu dovolenkov­ého operátora mohlo do země přijet ročně až o 700 tisíc turistů méně.

Potíže budou mít hoteliéři také v dalších státech, které jsou oblíbené i mezi českými dovolenkář­i, jako je například Tunisko. „Postiženo bylo čtyřicet hotelů, které mají uzavřeny buď výhradní, či částečné smlouvy se společnost­í Thomas Cook. Ta těmto hotelům dluží 70 milionů eur (zhruba 1,8 miliardy korun),“ sdělila britskému serveru Travel Weekly Wahida Jaietová, ředitelka britské pobočky Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch.

Obří dopad bude mít krach na jeden přímořský stát v západní Africe – Gambii. Tam Thomas Cook přivážel asi 40 procent všech turistů, kteří zemi ročně navštíví. Loni do země přicestova­lo více než 200 tisíc lidí. Turismus se přitom na HDP země podílí podle odhadů mezi dvaceti a třiceti procenty.

Neckermann vrací peníze Thomas Cook působil zprostředk­ovaně i v Česku. Do skupiny patří kancelář Neckermann. Ta po krachu předminulý týden oznámila zrušení všech leteckých zájezdů naplánovan­ých do 6. října. To postihlo přes 500 klientů společnost­i. Některé ze svých zájezdů nakonec obnovila, za zrušené začala vracet peníze.

Od středy vyplatila zhruba půl milionu korun, stejnou částku by měla poslat i v pátek. Ve výplatách pak bude pokračovat v dalších dnech, jak potvrdil mluvčí společnost­i Jan Šrámek. Kancelář bude prodané zájezdy do konce října řešit individuál­ně podle situace v dané oblasti, plošně už je rušit nebude.

CK Neckermann vyplácí celou částku za zrušené zájezdy ve lhůtě 14 dnů od jejich stornování. Jak velkou částku bude muset společnost vyplatit v souhrnu, mluvčí Šrámek neuvedl.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Konec legendy. Nejstarší cestovka na světě musela po svém krachu na konci září zrušit více než 600 tisíc rezervovan­ých zájezdů.
FOTO PROFIMEDIA Konec legendy. Nejstarší cestovka na světě musela po svém krachu na konci září zrušit více než 600 tisíc rezervovan­ých zájezdů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia