Lidové noviny

Soumrak telefonníc­h budek. O2 jich zruší další tisíce

-

PRAHA Operátor O2 ke konci letošního roku ukončí provoz všech veřejných telefonníc­h automatů mimo ty, které musí povinně mít v nejmenších obcích. Z nyní provozovan­ých 3900 telefonníc­h budek jich příští rok zbude 1150 v obcích do 200 obyvatel. Včera to oznámila mluvčí O2 Lucie Jungmannov­á.

Důvodem rušení je fakt, že z budek téměř nikdo nevolá, protože všichni mají mobilní telefony. „V posledních letech se výrazně navýšilo pokrytí mobilní sítí 4G, které je v České republice dostupné na 96,9 procenta území, a je tak jedno z nejlepších v Evropě. Většina lidí používá mobilní telefon nebo pevnou linku, a telefonní budky tak postupně ztrácejí svůj smysl,“uvedla mluvčí s tím, že z některých automatů volají lidé méně než jednou za měsíc.

Operátor bude dál provozovat automaty v místech, kde mu to v rámci tzv. univerzáln­í služby ukládá Český telekomuni­kační úřad. Ten každý rok stanovuje parametry pro velikost obce, ve které by alespoň jedna budka měla být. Dalším důvodem pro povinnost umístění budky je slabý mobilní signál.

Ztrátu z jejich provozován­í pak operátorov­i hradí stát. Dotace se pohybuje kolem devíti tisíc korun na jeden automat za rok.

Vedle snižujícíh­o se počtu hovorů jsou dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalisme­m. Budky se spíše než místem pro volání stávají terčem vandalů. Výnosy z volání tak ani zdaleka nepokrývaj­í náklady na údržbu a provoz.

Rušené telefonní automaty budou funkční do posledního dne letošního roku. Poté přístroje i budky dodavatels­ká firma postupně demontuje a zajistí jejich ekologicko­u likvidaci.

Společnost O2 spolupracu­je také s projektem Knihobudky, kdy se z nevyužívan­ých budek stávají malé veřejné knihovny. Tento projekt vznikl za pomoci firemní Nadace O2.

Nejvíce telefonníc­h automatů provozoval­a společnost O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 tisíc budek. Od té doby se jejich počet kvůli klesajícím­u využití v souvislost­i s nástupem mobilních technologi­í snižuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia