Lidové noviny

S výběrem zimní dovolené neotálejte

- DANA JAKEŠOVÁ

Ačkoliv teprve doznívá letní sezona, desetitisí­ce Čechů si již vybírají zimní lyžařské zájezdy. Obliba alpských středisek totiž rok od roku roste, takže lidé pobyty na horách nakupují s několikamě­síčním předstihem.

Kapacity horských středisek se rychle plní už během letních a zejména podzimních měsíců. A to nejen u nás, ale také v rakouských a italských Alpách, kam míří stále víc Čechů. V prodejích lyžařských dovolených tak již nyní hlásí cestovní kanceláře a agentury meziroční nárůst o deset až patnáct procent.

„Lidé jsou totiž zvyklí zimní dovolenou nakupovat několik měsíců dopředu, protože u lyžařských zájezdů téměř neexistuje last minute,“konstatuje Jan Bezděk z CK Nev-Dama. Kapacity bývají plně obsazené.

Dalším důvodem pro včasný nákup jsou zvyšující se nároky Čechů. „Nejčastějš­ími požadavky jsou dobrá lokalita, ubytování v kvalitním hotelu a blízkost sjezdovek,“říká Andrea Řezníčková z portálu Invia. Čím dál víc českých lyžařů si je za takový komfort ochotno připlatit. Zatímco ještě loni převažoval­a poptávka po apartmánec­h bez stravy, letos zatím vedou tříhvězdič­kové hotely s polopenzí.

„Ubytování v tříhvězdič­kovém hotelu s polopenzí se dá pořídit zhruba od 870 korun za osobu a noc. V apartmánu bez stravy zhruba od 430 korun za osobu a noc,“uvedl Petr Kostka z Exim Tours. Ceny skipasů se pro dospělou osobu pohybují mezi třiceti a šedesáti eury za den – v závislosti na sezoně, velikosti střediska a počtu dnů, na které si skipas kupujete. Děti platí obvykle polovinu, menší lyžují zadarmo.

Vrcholem sezony je únor

Z hlediska termínů je tradičně největší zájem o únorové a březnové termíny jarních prázdnin. A ty jsou také nejdřív vyprodané. Ve stejné době jsou totiž prázdniny i v mnoha dalších evropských zemích. „Letos si ale patnáctipr­ocentní nárůst zájmu připisují i prosincové termíny, které jsou cenově výhodnější a na sjezdovkác­h je méně lidí,“doplňuje Jan 11 000 Kč % % 1% % Způsob stravování Bezděk. Sněhové podmínky bývají díky moderní zasněžovac­í technice dobré.

Nejčastěji přitom podle statistik portálu Invia Češi při nákupu dovolené přes cestovní kanceláře míří do Itálie, kde převažuje zájem o týdenní pobyty. Druhá příčka patří Rakousku. U některých cestovních kanceláří je zájem o tyto dvě alpské země zhruba půl na půl. „V případě Rakouska převažují 26 %

6250 Kč 72%

9000 Kč % % % Druh ubytování kratší pobyty, na čtyři až pět nocí,“říká Kostka. Vzhledem ke kratší dojezdové vzdálenost­i sem totiž není problém zajet třeba jen na prodloužen­ý víkend.

„Na prodejích vidíme, že stále víc lidí si k jednomu týdennímu pobytu přidává ještě jeden zkrácený,“dodává Jan Bezděk. Případně lidé jezdí na víc kratších pobytů. Mnozí ovšem zvláště pobyty v Rakousku nenakupují přes % % Doprava cestovní kanceláře, ale využívají kupříkladu rezervační portál Booking.com.

Češi míří hlavně k Salcburku Oblíbený je u Čechů štýrský Schladming a hornorakou­ský Dachstein West, jež patří k nejbližším střediskům. Nejvíc lyžařů ale míří do Salcburska, kde se nachází na 80 lyžařských resortů. K těm nejrozsáhl­ejším patří – s 270 kilometry sjezdovek – Skicircus, který propojuje čtyři střediska, z nich každé je jiné. Saalbach a Hinterglem­m v údolí Glemmtal jsou vyhlášené svými aprés ski možnostmi.

V údolí Leogander Tal na druhé straně pak leží Fieberbrun­n, který je rájem freeriderů, a intimnější Leogang. Ten ocení i ti, kdo rádi bydlí rovnou u sjezdovek. Například hotel Puradies nabízí hned tři typy ubytování: klasické pokoje, tzv. suity a chalety.

Neméně atraktivní je lyžování v salcburské­m regionu St. Johann in Salzburg (součást Ski amadé), který se zkráceně nazývá JO.

„Sto dvacet kilometrů sjezdovek a 45 lanovek a vleků zde propojuje několik středisek, z Alpendorfu se tak můžete vydat lyžovat až do Wagrainu a Flachau,“říká Beata Havranová z portálu Kamkam.eu. „Začátečníc­i a rodiny s malými dětmi potom ocení malé klidné středisko Hahnbaum, které leží trochu stranou, v těsné blízkosti městečka St. Johann in Pongau.“Zde je připraveno sedm kilometrů sjezdovek, sedačková lanovka a dva vleky. Hitem je hlavně ten talířový, jímž se můžete se svými ratolestmi nechat vyvézt zdarma.

Nejčastějš­ími požadavky jsou dobrá lokalita a ubytování v kvalitním hotelu blízko sjezdovek. Čím dál více Čechů je ochotno si za takový komfort připlatit.

Neznámé není našim lyžařům ani Tyrolsko, které se pyšní největším počtem lyžařských středisek v Rakousku. Tady najdete i většinu ledovcovýc­h středisek, například Hintertux (oblast Zillertal), Stubai, Sölden či Pitztal.

Postupně ale Češi objevují i níže položená tyrolská střediska. Například u CK Nev-Dama patří letos první příčka v prodejích do rakouských Alp oblasti Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental. Tento velkolepě pojatý areál s 284 kilometry sjezdovek propojuje devět středisek v údolí – Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll a Westendorf. Nejdelší, desetikilo­metrová sjezdovka vede do Hopfgarten­u.

Nechybí ovšem ani zážitkové sjezdovky a snowparky. Ve druhé polovině března tu navíc lyžují zdarma děti až do 15 let. Stačí, aby si rodič zakoupil minimálně třídenní skipas.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? Zdroj: Invia Foto Shuttersto­ck / šk ?? Francie průměrná cena Valdi Fiemme Polopenze Vlastní All inclusive 2 Jinak 5
7650Kč Česko, Slovensko a Švýcarsko Livigno 6830 Kč Aprica 8290 Kč Hotely *** Apartmány Hotely *** Jiný 5 Rakousko průměrná cena průměrná cena průměrná cena ostatní ostatní průměrná cena Vlastní Autobus 10
Zdroj: Invia Foto Shuttersto­ck / šk Francie průměrná cena Valdi Fiemme Polopenze Vlastní All inclusive 2 Jinak 5 7650Kč Česko, Slovensko a Švýcarsko Livigno 6830 Kč Aprica 8290 Kč Hotely *** Apartmány Hotely *** Jiný 5 Rakousko průměrná cena průměrná cena průměrná cena ostatní ostatní průměrná cena Vlastní Autobus 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia