Lidové noviny

Italské sjezdovky stojí za objevování

V prodejích lyžařských zájezdů letos u Čechů s přehledem vítězí Itálie Nejvíce táhne vyhlášená oblast Dolomiti Superski

- DANA JAKEŠOVÁ

Do Itálie jezdí lyžovat stále více Čechů. Delší cesta je totiž vyvážena slunečným počasím. Lákavé jsou i širší možnosti ubytování hned u lanovek, často přitom levnějších než v Rakousku. V Itálii běžně lyžují zdarma děti až do osmi let, zatímco v rakouských Alpách jen do šesti. Navíc, výběr je v Itálii obrovský. „V nabídce máme 91 lyžařských středisek,“říká Andrea Řezníčková z agentury Invia.

Nejoblíben­ější je mezi Čechy nejrozsáhl­ejší oblast Dolomiti Superski v Jižním Tyrolsku s bezmála 1200 kilometry sjezdových tratí. Tento obří komplex sdružuje 12 lyžařských středisek včetně světově proslulé Cortiny d’Ampezzo.

„Nejnavštěv­ovanější je ale středisko Val di Fiemme / Obereggen,“říká Petr Kostka z Exim Tours. Nejžádaněj­ší je i podle statistik agentury Invia či CK Nev-Dama. V závěsu jsou střediska vyhlášenéh­o lyžařského okruhu Sella Ronda, zejména Arraba/Marmolada.

Mezi resorty, kam tradičně čeští lyžaři v Dolomitech míří, je rovněž oblast Alta Valtellina. Vyhlášené je Livigno – to je totiž rájem nejen lyžařským, ale i nákupním, protože je bezcelní zónou. Atraktivní jsou zde zejména termíny na začátku a konci sezony, kdy nabízí řada ubytovacíc­h kapacit skipasy zdarma. „Mladým lidem se bude líbit v Bormiu s mnoha bary a diskotékam­i,“říká Řezníčková.

Tam, kde lyžoval i císařpán Skvělé lyžování ale nabízejí i další oblasti, třeba Brentské Dolomity (Dolomiti di Brenta). „Největší resort tu propojuje čtyři střediska a nabízí 150 kilometrů sjezdovek,“říká Jan Bezděk z CK Nev-Dama.

Nejprestiž­nější z nich je Madonna di Campiglio, oblíbené místo evropské smetánky. Průkopníky lyžování tu byli sám císař František Josef se svou ženou Sissi. A řada známých osobností sem jezdí i dnes. Tomu ovšem odpovídají zdejší ceny. Atmosféru tohoto aristokrat­ického střediska si však můžete užít se vším všudy.

„Stačí se ubytovat ve středisku Marilleva 1400, které je s Madonnou propojené lanovkami,“dává tip Bezděk. „Všechny apartmánov­é i hotelové komplexy jsou tu přímo u lanovek, takže ráno si můžete nazout lyže u dveří a vyrazit.“

Týdenní pobyt se skipasy v apartmánu se tu pro rodinu s dvěma malými dětmi dá pořídit asi od 18 tisíc korun, se staršími zhruba od 23 tisíc. Jen je třeba vzít do úvahy, že střediska Marilleva 900 v údolí i výše položená Marilleva 1400 vznikala v 60. a 70. letech. Architektu­ra je tedy poplatná době a vybavení je často starší, i když postupně prochází renovací.

„Pro ty, kdo preferují pěkné nové ubytování, večer možnost procházek či návštěvy restaurací a nevadí jim dojíždění skibusem, bude lepší variantou ubytování v některém z městeček v údolí, například v Mezzanu či v Pelizzanu,“doplňuje Bezděk.

Terén pro děti i závodníky Lyžařsky se ovšem Marillevě nedá nic vytknout. V základním skipasu, který platí i v sousední Folgaridě, je 57 kilometrů sjezdovek, s rozšířeným můžete vyrazit i do Madonny di Campiglio a Pinzola. Systémem umělého zasněžován­í je zde pokryto 97 procent areálu, takže sem bez obav můžete vyrazit i v okrajových termínech, kdy je možné využít akci free ski.

„Každoročně tu také investují do renovace lanovek a sjezdovek,“ zdůrazňuje Bezděk. Letos jde o novou šestimístn­ou lanovku Basseta směrem na Folgaridu, která nahradila původní, dvoumístno­u. V Madonně zase přibyla nová modrá sjezdovka a další dvě rozšířili.

Na své si tu přijdou všichni. Kromě nepřeberné nabídky modrých a červených sjezdovek jsou zde i černé, včetně legendární 3-Tre, kde se jezdí slalom Světového poháru. Pro rodiny s dětmi jsou v Marillevě/Folgaridě připraveny tři family parky. Vyznavači freestylu zase ocení Snowpark Marilleva na ploše 14 tisíc metrů čtverečníc­h nebo ještě větší a vyhlášeněj­ší Ursus snowpark v Madonně.

A nudit se nebudete ani po lyžování. Ubytování v Marillevě 1400 tvoří totiž velké komplexy, mnohé s bazény, wellness, dětskými koutky a dalšími službami. Novinkou pro letošní sezonu je pak nově postavená horská restaurace a bar Apres ski Marilleva 1400.

Zkrátka ale v Itálii nepřijdou ani ti, kdo dávají přednost komornější­m resortům.

Ahrntal, údolí na konci světa Tak třeba severně od známého Kronplatzu je ukryto údolí Ahrntal s dvěma menšími lyžařskými areály. První v údolí je Speikboden, kde vládne naprostá pohoda.

„Přitom tratě tu uspokojí i sportovně založené lyžaře, mají většinou červené a černé označení,“říká Valentina Mattuzziov­á z turistické centrály Jižního Tyrolska v Bolzanu. Tady se nabízí i jedinečná možnost přespat ve sněhovém hotelu u horní stanice lanovky. Stačí si zarezervov­at pokoj, vlastně iglú.

O necelých deset kilometrů dál uzavírá údolí Klausberg. Z vrcholu, na nějž vás vyveze kabinová lanovka, vede velmi sportovní trať. Další sjezdovky jsou mírnější. Přirozeně nechybí ani rozlehlý snowpark a dětský park.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia