Lidové noviny

Ze zatracení do čela reprezenta­ce

Gareth Southgate vede anglický národní tým už tři roky, jako hráč přitom zklamal při penaltovém rozstřelu v semifinále ME

- DOMINIK REINIŠ

PRAHA Ten moment ho i anglické fanoušky strašil ještě hodně dlouho. V semifinále domácího Eura v roce 1996 proti Německu Gareth Southgate zahodil pokutový kop. A ne ledajaký. V šesté sérii penaltovéh­o rozstřelu jeho neproměněn­á exekuce stála Albion postup do finále. A jméno Southgate rázem bylo na ostrovech sprosté slovo.

„Lidé vykukovali z auta a pořvávali na mě na ulici. Má kariéra trvala dvacet let, ale na tento okamžik jsem nikdy nezapomněl,“říkal Southgate ještě loni v zimě.

To už mu přitom většina příznivců odpustila. Pár měsíců předtím totiž v Rusku jako teprve třetí trenér v historii dovedl „Three Lions“do semifinále mistrovstv­í světa – Anglie skončila čtvrtá.

Pomohla mu korupční kauza Southgate své trenérské působení nastartova­l v Middlesbro­ugh, kde bývalý obránce po působeních v Crystal Palace a Aston Ville v roce 2006 končil kariéru. Jmenování tehdy šestatřice­tiletého Southgatea vyvolalo rozruch, jelikož bývalý reprezenta­nt neměl dostatečno­u kvalifikac­i. Vedení Premier League však k němu bylo shovívavé a poskytlo mu dostatek času na studium.

Na jižním břehu řeky Tees strávil přes tři roky. První dvě sezony byly relativně úspěšné, jeho tým skončil na dvanáctém, respektive třináctém místě. O rok později se ovšem nevyhnul sestupu. Přesto s ním vedení klubu mělo trpělivost a v Middlesbro­ugh začal i další ročník. V říjnu 2009 jej však klub už propustil a Southgate zůstal téměř čtyři roky bez fotbalu.

Poté přišla od anglického svazu atraktivní nabídka na vedení reprezenta­ce do 21 let, kde tehdy mimo jiné působily dnešní opory áčka Harry Kane či Jesse Lingard.

Přes neúspěch na malém Euru v Česku v roce 2015, kde Anglie vypadla už ve skupině, zůstal Southgate u týmu.

A brzy měl dokonce ještě povýšit.

V září následujíc­ího roku otřásla Anglií ostudná kauza. Sam Allardyce, čerstvě jmenovaný kouč národního týmu, byl po jednom soutěžním zápase usvědčen z korupce a vedení fotbalové asociace. Jako dočasnou náhradu asociace zvolila právě Southgatea.

Nabídnuté šance se mladý kouč chopil s úspěchem, a tak se z dočasného řešení stalo stálé. Měsíc nato podepsal na jedné z nejprestiž­nějších smlouvu. pozic čtyřletou

Nejsilnějš­í tým v historii? Anglie je bezesporu fotbalovou velmocí. Titánem, kterému ovšem na velkých akcích často chybí opravdový lesk. Trofej z vrcholných šampionátů slavila jedinkrát – v roce 1966 na domácím mistrovstv­í světa. Od té doby nic. Lineker, Shearer, Robson, Beckham, Terry, Lampard či Gerrard patřili k ikonám svých generací, ve snaze splnit zlatý sen ale všichni selhali.

Šance zase zableskla před rokem, Angličané se v Rusku probojoval­i mezi nejlepší světovou čtyřku poprvé od roku 1990. Ani tentokrát to sice na medaili nestačilo, přesto byl Southgate i fanoušci s vystoupení­m spokojeni. „Byli jsme konkurence­schopní, náš cíl jsme překonali, skončit v nejlepší čtyřce je nadplán,“hodnotil kouč.

Pod jeho vedením začala nová éra anglického národního týmu s mladými tvářemi a zdá se, že pochodeň naděje pod devětačtyř­icetiletým Southgatem nyní hoří mnohem mocněji.

„Zřejmě si budeme muset zvyknout na to, že Anglie hraje slušně. A co víc, bude se zlepšovat. Přichází čas mnoha nesmírně talentovan­ých hráčů. Nikdy by mě nenapadlo, že to řeknu, ale myslím si, že Anglie brzy něco vyhraje,“řekl o Southgateo­vu výběru bývalý skvělý útočník a častý glosátor fotbalovéh­o dění Gary Lineker.

Současné složení Albionu je navíc ještě silnější než to z minulého roku. Obranu vylepšil Trent Alexandr-Arnold. Středu hřiště nově kraluje mladičký diamant West Hamu Declan Rice. V záloze jsou dál Mason Mount, Tammy Abraham, Phil Foden či Callum Hudson-Odoi. Z křídel pak hrozí dortmundsk­ý supertalen­t Jadon Sancho a Raheem Sterling z Manchester­u City. A na samém hrotu lídr Harry Kane, kanonýr Tottenhamu. „Pravý kapitán. Jeho profesiona­lita se stala normou pro všechny ostatní,“chválí Southgate Kanea.

Celá tato skvělá parta, která v probíhajíc­í kvalifikac­i ještě neztratila ani bod, je vůbec nejdražší ze všech současných národních týmů. S hodnotou 1,18 miliardy eur za sebou angličtí borci nechávají všechny ostatní včetně Francouzů, Španělů i Němců.

„Myslím, že jsme odhodlaněj­ší a semknutějš­í než předchozí party. Jsme silní, víme to. Zlatou generaci měli Španělé, Němci i Francouzi. Na řadě jsme my,“věří Kane a stanovuje tak nejbližší cíl – vyhrát Euro 2020.

 ?? FOTO REUTERS ?? Gareth Southgate na tréninku před zápasem Anglie v Česku
FOTO REUTERS Gareth Southgate na tréninku před zápasem Anglie v Česku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia