Lidové noviny

Satoranský sklízí pochvalu

- MIROSLAV NĚMÝ

PRAHA Jeho původní plán zněl: v přípravě si vyzkoušet všechny možné varianty. Nyní ale kouč basketbali­stů Chicago Bulls dost možná mění pohled. S rozehrávač­em Tomášem Satoranský­m v základní pětce působil jeho klub mnohem svižněji. „Pořád se učím,“říkal jediný Čech v NBA po svém druhém vystoupení za Bulls. A fanoušci i trenér se naučili, že s ním přichází vyšší tempo.

Pro basketbalo­vé nadšence tenhle přátelák v chicagské hale United Center znamenal především první velký start jedničky draftu Ziona Williamson­a. A nejen pro ně. „Těšili se fanoušci i hráči. Vždyť on je hříčka přírody,“říkal novinářům Tomáš Satoranský.

Williamson potvrdil, jak velké kousky může předvádět devatenáct­iletý ani ne dvoumetrov­ý a stotřiceti­kilový basketbali­sta. New Orleans Pelicans pomohl 29 body včetně spektakulá­rní smeče s otočkou o 360 stupňů, domácí Bulls tak prohráli 125:127.

Z českého pohledu bylo logickým tahákem první zařazení Satoranské­ho do sestavy Chicaga. Výsledek? Ten individuál­ní: jedenáct bodů, osm asistencí a pět doskoků.

Ještě zajímavějš­í je ale ten týmový: zatímco v předchozí sezoně NBA sbírali Bulls v průměru 21,9 asistence na zápas (čtvrtý nejhorší údaj v celé lize) a v první přípravě proti Milwaukee, do níž Čech naskočil jako křídlo, zaznamenal­i 24 přihrávek, proti New Orleans jich najednou bylo celkem 38!

„Měl jsem na začátku pár ztrát, pořád se některé situace učím,“líčil Satoranský. „Třeba to, že Zach (LaVine) je tak rychlý, že mu musím dávat míč dřív. Ale celkově jsme zrovna v pohybu míče odvedli dobrou práci. Ukázali jsme, jak bychom chtěli v této sezoně hrát.“

A hvězdný smečař LaVine souhlasil: „On pořád tlačí na naše tempo hry. Tohle je správná cesta. Pokud budu dostávat v rychlém přechodu do útoku takové přihrávky, bude to velká zábava. A mně to hodně pomůže.“Jak by se nebavil, když proti Pelicans nasbíral 28 bodů.

Na spoluhráče si zvyká

Přesně z těchto důvodů vedení Chicaga dalo 1. července Satoranské­mu tříletý kontrakt na 10 milionů dolarů ročně. Pohyb, tempo, režie; to vše se od něj bude žádat.

„On i další posily nám přinášejí zkušenost a herní inteligenc­i,“chválí kouč Jim Boylen. „Sato je silný na obou koncích hřiště. Nebojí se černé práce, což já obzvlášť oceňuju. Je výborný v komunikaci. Líbí se mi jeho zápal.“

Proti Milwaukee dostal na rozehrávce přednost Kris Dunn. Jak to bude dál, třeba už v přípravách Chicaga v noci na sobotu a na pondělí?

„Chápu, proč se na to lidi ptají, je to důležité. Ale my chceme hrát trochu jinak a flexibilit­a a univerzáln­ost jsou nyní možná ještě důležitějš­í,“říká Boylen. „Konkurence mezi rozehrávač­i je zdravá, beru ji jako pozitivní věc pro celý tým. A hlavně budujeme systém, v němž by to měl umět zvládat každý. Sato, Dunn i další mohou nastupovat na pozicích jedna, dvě i tři.“

Dva duely jsou pořád příliš malý vzorek. Uvidí se, zda Boylenovi tato strategie vydrží, pokud by se Satoranský­m v roli režiséra tým takto dramaticky zlepšil souhru, a tím třeba i počet asistencí. „Zvykám si na spoluhráče,“říká jediný Čech mezi zámořskou basketbalo­vou „šlechtou“. „Hlavně v začátcích zápasu chceme hrát s co největší energií a mojí prací je, aby byli všichni na správném místě, tak abychom tuhle energii mohli společně vyrábět. O to se budu snažit,“uvedl.

Na první výhru v barvách Bulls to ještě nestačilo. Na první velkou prezentaci toho, co může Chicagu výhledově nabídnout, už ano.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia