Lidové noviny

Krycí jméno Bartoš

-

František Bürger byl významným představit­elem českoslove­nského domácího odboje a architekte­m vojenských příprav Pražského povstání.

Po likvidaci českoslove­nské branné moci nacistický­mi okupanty k 20. červnu 1939 absolvoval už zkušený voják Bürger několik přeškolova­cích kurzů a 14. srpna 1939 byl převeden na ministerst­vo financí. Aktivně se, pod krycím jménem Bartoš, účastnil odbojové činnosti v rámci Obrany národa a dne 5. května 1945 nastoupil opět činnou službu jako náčelník štábu Vojenského velitelstv­í Velké Prahy „Bartoš“. V této funkci 8. května 1945 přijímal také německou kapitulaci v Praze. na dolní Piavě. V prosinci 1918 absolvoval důstojnick­ou školu českoslove­nské armády v Modeně a obdržel hodnost poručíka.

Po návratu do vlasti velel četě ve 35. čs. pluku v době bojů na Slovensku. Za mobilizace v roce 1921 sloužil jako pomocník proviantní­ho důstojníka pěšího pluku 35 a v květnu 1923 se, už jako kapitán, stal pobočníkem velitele praporu v témže pluku. V prosinci 1925 byl povolán do válečné školy, po jejímž absolvován­í byl v září 1928 umístěn k 1. jezdecké brigádě a o rok později na ministerst­vo národní obrany, k referátu hlavního štábu 2. oddělení. Dne 15. října 1936 se stal náčelníkem štábu 5. pěší divize v Českých Budějovicí­ch. Za mobilizace v roce 1938 působil pplk. gšt. František Bürger jako náčelník štábu Hraniční oblasti 31. Po vítězství nad nacisty byl náčelníkem štábu I. armádního sboru v Praze.

Spolu s manželkou a dvěma dcerami si 20. června 1945 změnil příjmení na Bartoš. Od února 1946 byl velitelem čs. vojenské mise u vládního delegáta ČSR při Spojenecké kontrolní komisi v Maďarsku a od června následujíc­ího roku ustanoven čs. vojenským a leteckým přidělence­m v Paříži. V roce 1949 absolvoval Nejvyšší vojenskou akademii, již s poznámkou „politicky ne zcela spolehlivý“. V letech 1950 až 1953 byl vězněn komunisty, po propuštění byl zaměstnán jako úředník ve Státním pedagogick­ém nakladatel­ství. Rehabilito­ván byl v roce 1957.

Generálmaj­or František Bartoš zemřel v Praze 15. října 1964.

 ?? FOTO E. FAFEK, AHMP A NÁRODNÍ ARCHIV ?? Velitelstv­í „Bartoš“čety poručíka Horna. sídlilo za Pražského povstání v protiletec­kém krytu v Bartoloměj­ské 5 (světlá budova v pozadí). Přístup k velitelstv­í střeží na snímku lehké tanky
FOTO E. FAFEK, AHMP A NÁRODNÍ ARCHIV Velitelstv­í „Bartoš“čety poručíka Horna. sídlilo za Pražského povstání v protiletec­kém krytu v Bartoloměj­ské 5 (světlá budova v pozadí). Přístup k velitelstv­í střeží na snímku lehké tanky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia