Lidové noviny

Padlým sokolům

-

takovou, je namístě velké „S“, tedy Sokol (označení lze chápat jako zástupný název oficiálníh­o pojmenován­í Česká obec sokolská )– podobně bychom napsali jiné spolky, sportovní týmy a další sdružení (Skaut, Slavia, Občanská demokratic­ká strana). Problemati­čtější je zápis organizačn­ích podsložek, v případě Sokola zejména konkrétníc­h sokolských žup. Tomuto typu označení se poměrně obšírně věnuje mj. publikace Psaní velkých písmen v češtině (kap. 9). Za základní způsob psaní, kterým člověk nikdy nic nezkazí, se považuje písmeno malé, nicméně pokud je název organizačn­í složky uveden v úplném oficiálním znění, je přípustné ho chápat i jako vlastní jméno a psát písmeno velké. Lze tedy napsat jak sokolská župa hanácká České obce sokolské, tak Sokolská župa hanácká České obce sokolské.

Pokud mluvíme o člověku, příslušník­ovi organizace, napíšeme naopak písmeno malé: sokol (a obdobně skaut, slávista, občanský demokrat). Malé písmeno je náležité i v případě, že užijeme podstatné jméno hromadné typu sokolstvo (tedy všichni sokolové).

V souvislost­i se Sokolem a psaním velkých písmen se nabízí ještě jedno téma, které tradičně činí potíže. Je jím pojmenován­í konkrétní akce typu XII. všesokolsk­ý slet. Základním kamenem úrazu je skutečnost, že není vždy snadné zjistit, co přesně ještě je součástí oficiálníh­o názvu a co už ne. Z poučení Pravidel českého pravopisu (1993) vyplývá, že název konkrétníh­o opakování akce lze považovat za vlastní jméno, a tedy je namístě písmeno velké. Jenže co si počít, když název začíná číslovkou, v níž „skryté“velké písmeno nedokážeme formálně vyjádřit? Pisatelé často váhají – a není se čemu divit.

V publikaci Psaní velkých písmen v češtině (2015) jsou uveřejněny výsledky dotazníkov­ého šetření právě na toto téma – jedním z modelových názvů, k nimž se respondent­i měli vyjádřit, byl přímo 12. V/všesokolsk­ý slet. Ukázalo se, že volba variant byla víceméně vyrovnaná. Příručka Psaní velkých písmen v češtině ve snaze způsob zápisu co možná nejvíce zjednoduši­t navrhuje (na rozdíl od PČP) číslovku za součást názvu nepovažova­t; prosazuje tedy způsob zápisu 12. Všesokolsk­ý slet. Jak vidno, jde o oblast značně rozkolísan­ou jak v úzu, tak v odborné literatuře. Je tedy pravděpodo­bné, že ať už zvolíte jakýkoli způsob, nikdo vás za něj nebude nutit dělat dřepy.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia