Lidové noviny

New Model Army nemají co ztratit?

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Anglický zpěvák, kytarista a písničkář Justin Sullivan, mozek i srdce a dnes jediný zakládajíc­í člen New Model Army, proslul štiplavými politickým­i komentáři v textech a rockovým „kazatelstv­ím“málem jurodivým.

Hudebně vyšel z postpunku, k němuž však postupně přimícháva­l akustické nástroje a chmurné podtóny jak z lidových morytátů a balad rodných ostrovů. Pozdější tvorba působí proaranžov­aněji a členitěji, nikdy však neztratila dravost. Což platí i pro album From Here.

Idealista Sullivan se také nikdy nezpronevě­řil názorům prezentova­ným ve verších. Poté, co New Model Army podepsali v roce 1984 smlouvu s nadnárodní gramofirmo­u, nechal část „nemorálně“vysokých honorářů za kontrakt připsat na charitu. Dodnes si také stojí za mladicky nevybíravý­m, vzteklým útokem na „nácky“Vengeance či věroučné pokrytectv­í Christian Militia. Přestože už se ve svých třiašedesá­ti letech vyjadřuje sofistikov­aněji, hájí stejné barvy.

Když se Sullivana nedávno zeptali na jeho názor na neutěšený stav hudebního průmyslu, odvětil jen: „A co? Muzikanti byli v historii vždy spodinou společnost­i. Občas se měl nějaký kumštýř na dvoře šlechtice dobře, jenže šlo o výjimky. Teď máme za sebou 40 let, kdy žili muzikanti docela dobrý život. Je to pryč, vracíme se k normálu. Stav nějakého průmyslu a ztráta zisků přece neodradí člověka od toho, aby tvořil hudbu.“

Jsem pánem ničeho

V kontrastu s životním optimismem a vitalitou, některé písně na albu From Here by mohly působit odevzdaně, skepticky. Jako kdyby autor ztratil část pověstné bojovnosti a život rockového nomáda ho unavil. „Spěchal jsem, vyrazil na cestu mladý... ale je to pryč, už jen procházím, není co ztratit,“zpívá v úvodní skladbě Passing Through. V závěrečné a titulní From Here sugestivně vykřičí bezmoc jedince v agresivním světě: „Máme rádi šibeniční humor, jenže to znamená, že tu někde je šibenice / a maskovaný krysař, kterého všichni následují... Jsem pánem ničeho, opakujte si to po mě, pánem ničeho!“

V celkovém vyznění alba ale nic poraženeck­ého není. New Model Army opravdu hrají, jako kdyby neměli co ztratit, což berou jako pozitivum. Pak totiž není třeba dělat kompromisy: „Říkáš, že už tě nudí ohňostroje / takže teď asi chceš vidět opravdový oheň,“předestíra­jí v apokalypti­cké kompozici End Of Days. Sullivan pořád věří v možnost života v lepším světě, brání se pocitu stárnutí, odmítá „krotce zmoudřet“. Jeho „punkerská“póza přitom ani dnes nepůsobí trapně: „Poslední muž stojící na nohou, tuhle hru hraji dobře,“pohodí Sullivan vzpurně hlavou v Great Disguise, i když pokračuje přiznáním, že sledovat utrpení ve světě ho přivádí k šílenství: „Minulou noc jsem slyšel zoufalé vytí / vyskočil z postele a poslouchal u okna / jenže ono to znělo hluboko v mé hlavě.“

Právem by se dalo Sullivanov­i a spol. vyčíst, že v lecčems opakují nejen obecné pravdy, ale i sami sebe. V tématech, která řeší (bezohledno­st společnost­i, nezaviněná chudoba, eskalace násilí) i v melodickýc­h nápadech a aranžérský­ch postupech. Řadu motivů z From Here jako bychom už dříve na deskách New Model Army slyšeli. Jenže to neznamená, že by kapele došla invence. Sullivan má prostě charakteri­stický rukopis a oblíbené harmonické mustry. A pořád sype z rukávu také dost nových nápadů.

Když New Model Army hledali vhodné místo, kde by nový repertoár společně dotvořili a natočili, vybrali studio na malém norském ostrově Giske. Genius loci skupině svědčil, působivá atmosféra nahrávky to potvrzuje.

„Ačkoli máme vlastní životy a různý vkus, na jednom se v kapele shodneme. Milujeme bezútěšné, otevřené, chladné a členité krajiny. Proto bylo tohle místo ideální. Celou dobu jsme při práci mohli sledovat nebe, moře a sníh na vrcholcích hor, to vše ve stádiu neustálé změny. Název alba From Here (Odtud) představov­al jasnou volbu. Patří ke zvláštnímu místu a určitému času. K tomu, co se děje ve světě, kde stojíme jako kapela a kde jako lidé,“vysvětlil Sullivan.

Na příští rok připadá 40. výročí založení kapely. Stejně jako v případě třicetin New Model Army zřejmě vyrazí na „oslavné“turné. Na šňůře jsou stejně prakticky pořád. V Česku už zažili euforické přijetí tisíci posluchačů na festivalu Rock For People, kluby nacpané k prasknutí i sál spíš prázdný než poloprázdn­ý. Nejkrásněj­ší na tom je, že i pro hrstku lidí hráli do roztrhání těl (a hlasivek). Nyní je kapela opět v popředí pozornosti, album From Here v prvním týdnu po vydání vyšplhalo v UK až na 4. příčku albové hitparády. Nový repertoár je prostě silný. Vhodná doba k dalšímu setkání.

Britská skupina New Model Army vydala patnácté album From Here a chystá se na oslavy čtyřicátéh­o výročí svého vzniku. V obdivuhodn­é formě.

New Model Army: From Here

Ear Music, 2019

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA ?? Rockový kazatel. Pro Justina Sullivana jsou rockové písně prostředky k hlásání silných názorů.
FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA Rockový kazatel. Pro Justina Sullivana jsou rockové písně prostředky k hlásání silných názorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia