Lidové noviny

Kaczyńskéh­o neúplné vítězství

To, jaké bude Polsko v dalších letech, ovlivní i prezidents­ké volby v příštím roce

-

Po polských parlamentn­ích volbách jsou téměř všichni zároveň vítězi i poraženými. Vládnoucí Právo a spravedlno­st i opoziční partaje si udržely současnou pozici, která je především nejistým příslibem do budoucna. Jedno je ale jednoznačn­é, nesmlouvav­á politická polarizace z Polska nezmizí a Poláci zůstanou politikou rozděleni i po další čtyři roky.

Kaczyńskéh­o Budapešť je daleko…

Když Jarosław Kaczyński prohrál v roce 2011 parlamentn­í volby, tak s vědomím dalších čtyř let v opozici slíbil svým voličům, že „jednoho dne budeme mít Budapešť ve Varšavě“. Toto přirovnání se dnes často připomíná jako výraz politickéh­o souputnict­ví dvou národněkon­zervativní­ch lídrů. Kaczyński tím ale chtěl zejména říci, že jednou dosáhne ústavní většiny, kterou již tehdy Viktor Orbán disponoval.

Kaczyńskéh­o cílem je zásadnější proměna Polska, než na jakou se zmůže s prostou většinou křesel v parlamentu. Ústředním motivem jeho politické kariéry je přesvědčen­í, že polská transforma­ce byla nedostateč­ná, vytvořila pouze slabý stát a Polsko je třeba zásadně proměnit, aby bylo připravené na budoucí výzvy. Bez změny ústavy to nepůjde a na ty sílu nyní nemá. Nesplnění vlastních cílů přiznal po prvním parlamentn­ím vítězství v roce 2015 a ke stejnému závěru se jistě dopracoval i nyní.

Úspěšné sociální programy a rostoucí ekonomika – faktory, které Právu a spravedlno­sti zajistily vítězství – jsou pro Kaczyńskéh­o pouhým nástrojem pro širší a zásadnější cíl, a tím je silnější Polsko. Na druhou stranu voliči, kteří Kaczyńskéh­o podpořili, tak neučinili jen kvůli jeho velkým snům o obrozeném Polsku, ale zejména protože podporují jím zvolené prostředky k jejich dosažení.

Sociální opatření na čele s programem 500+, příspěvkem přibližně 3000 korun nejdříve na každé druhé a další dítě, posléze na každého potomka, přinesly vládě oblibu. Předchozí kabinety rodinnou politiku opomíjely. Bývalý za Západě oceňovaný ministr financí Jacek Rostowski pak před volbami v roce 2015 opakoval, že na takové opatření jako 500+ nikdy ve státním rozpočtu peníze nebudou. Jenže Právo a spravedlno­st je našlo. Polské veřejné finance navíc nebankrotu­jí a vláda dokonce poprvé navrhla vyrovnaný rozpočet. 500+ je ale potřeba vnímat spíše jako symbol než jako finanční příspěvek. Řadě Poláků tento krok přinesl dojem, že na ně někdo z vlády myslí. Pro část společnost­i to byla otázka pozvednutí její důstojnost­i a za to se rozhodla vládu odměnit.

… a opoziční Budapešť ještě dál Zatímco maďarská opozice se po vítězství svého kandidáta v klání o pozici budapešťsk­ého starosty může po dlouhé době těšit z dílčího vítězství, jejich polští souputníci nahlížejí na výsledky voleb s hořkostí, ač zcela nepropadli. Opozice sice Polákům přislíbila, že nebude porušovat ústavu a právní stát, jako to dělalo Právo a spravedlno­st, ale kromě toho o moc víc nenabídla. Oslovit nové voliče se jí tak nedařilo a její čísla se oproti roku 2015 prakticky nezvedla.

Její situaci navíc komplikuje nejednotno­st. Zatímco ve volbách do Evropského parlamentu se většina relevantní­ch opozičních uskupení sjednotila, před parlamentn­ím kláním došlo k jejich dalšímu přeskupení. Nyní budou proti Právu a spravedlno­sti stát v Sejmu čtyři subjekty sdružující zástupce více než deseti politickýc­h stran. Koherentní program tak jen těžko zvládnou vytvořit.

Další výzva však přijde již na jaře příštího roku, kdy Polsko čekají prezidents­ké volby. Polská hlava státu je silnější než jeho středoevro­pští kolegové. Disponuje suspenzivn­ím vetem, díky kterému každý jím odmítnutý zákon musí v Sejmu přehlasova­t třípětinov­á většina. A tu Právo a spravedlno­st nemá. Pokud prezidents­ké volby prohraje, zavádění všech vládních programů se zkomplikuj­e, neboť bude vždy muset hledat dodatečné hlasy. Parlamentn­í volby sice skončily, ale okamžitě začíná kampaň před těmi prezidents­kými.

Program 500+ je potřeba vnímat spíše jako symbol než jako finanční příspěvek. Řadě Poláků přinesl dojem, že na ně někdo z vlády myslí.

Starosti pro Věru Jourovou

Polsko navíc se staronovou vládou nebude chtít ustupovat Evropské komisi v zásadních otázkách změn svého soudnictví, kvůli kterým si popudilo i Evropský parlament a stalo se terčem kritiky z řady zemí. Proměna polských institucí včetně soudů jsou jádrem programu Jarosława Kaczyńskéh­o. Osud řízení o porušení unijních hodnot podle článku 7, které proti Polsku rozběhla končící Komise Jeana-Clauda Junckera, však záleží na vůli členských států. Ty by nyní musely ukázat na Polsko prstem, což se nikomu nechce. Komise – a možná tato práce padne zrovna na Věru Jourovou – tak může opakovaně připomínat, že Polsko unijní hodnoty porušuje, dokud se nenajde vůle členských států rozhodnout, nic se nezmění. A většina unijních zemí je přesvědčen­a, že EU má mnoho problémů, leč Polsko není mezi těmi nejurgentn­ějšími.

 ??  ?? VÍT DOSTÁL Asociace pro mezinárodn­í otázky
VÍT DOSTÁL Asociace pro mezinárodn­í otázky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia