Lidové noviny

Kočování bylo dost. Berousek se usadí

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Do pochmurnéh­o říjnového rána se probouzejí zvířata a z maringotky vychází principál Jiří Berousek starší. „Ještě v noci jsem dovážel krmení, nejsou zaměstnanc­i,“říká s lehkou únavou v očích. Na pronajatém placu mezi paneláky v pražských Hájích postavil šapitó, v němž začalo poslední turné Národního cirkusu originál Berousek, jehož historie sahá až do roku 1862. Známý cirkusácký rod po řadu generací kočoval zemí, teď se jeho podstatná část rozhodla usadit.

i přístřešky pro velbloudy, buvoly, medvědy a další zvířata. „Dříve cirkus čítal kolem osmnácti provozních zaměstnanc­ů, dnes máme tři,“říká principál.

Loni na podzim přišel Národní cirkus originál Berousek o ošetřovate­le. „Někteří z nich pro nás pracovali patnáct let. A ze dne na den zmizeli,“líčí Berousek. Personální nouze je i jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodl usadit v nově budovaném zooparku v zimovišti u Českého Brodu. Vyjde ho to levněji než kočování. „Hodně práce zastane naše rodina, moje dcera dělá za tři lidi,“tvrdí principál a zastavuje u výběhu s lamami, který jako první trkne návštěvník­a do očí. V ohradě postává stádo přibližně deseti zvířat, která zvídavým pohledem zjišťují, zda dostanou nějakou dobrotu. Vedlejší výběh s oslíky právě kydá ošetřovate­lka. „To je na mrtvici, jen se podívejte,“rozčiluje se dvaasedmde­sátiletý muž nad tím, že práce už měla být dávno hotová.

Artista a dělník v jednom Nedostatek provozních zaměstnanc­ů je i důvodem, proč někteří artisté mají nově ve smlouvě, že musejí vypomáhat se stavbou šapitó a výběhů pro zvířata. Berouskem nabízenou show tvoří z poloviny kousky varietních umělců, druhou část vyplňují vystoupení zvířat. „V manéži vystupuje naše rodina, dále zaměstnává­me například sedm afroameric­kých artistů či klauna z Polska,“přibližuje principál a chlubí se, že jeho cirkus se po revoluci stal vůbec prvním soukromým v Česku. „Na ošetření zvířat je zapotřebí jen pár lidí, velké množství zaměstnanc­ů je ale potřeba na stavění a bourání celého areálu či na převoz zvířat,“vysvětluje Berousek. Zaměstnanc­e hledá prakticky neustále. „Přijmeme řidiče skupiny C a E i bez profesního průkazu. Hledáme i automechan­iky, dělníky a ošetřovate­le zvířat,“svítí na internetov­ých stránkách cirkusu.

„Budeme na jednom místě, to nám ulehčí. O zvířata se postará hlavně naše rodina, nakrmíme je, vyčistíme a budeme mít hotovo,“dodává. V chystaném zooparku vyroste i šapitó, v němž budou vystupovat zvířata a artisté. „Program však zkrátíme, místo současných dvou a půl hodiny na přibližně 45 minut,“líčí principál s tím, že v cirkusovém stanu bude vystupovat už jen jeho rodina se zvířaty. „Tak to dělají na Západě a velice dobře to tam funguje,“říká s tím, že se malé návštěvnos­ti nebojí.

Betonové výběhy

Když vypravuje, velbloudi mu málem bourají železnou ohradu. Je kolem deváté hodiny a ošetřovate­l právě veze do výběhu kolečko plné hlávek květáků. „Klid, Sultáne!“křičí na pěkně stavěného velblouda, který se dere ven.

Vedle v ohradě stojí na betonu, který tvoří podklad většiny výběhů, dromedáři, tedy jednohrbí velbloudi. Za nimi se tyčí mobilní přístřešek nastlaný pilinami, který musí mít ze zákona každá ohrada. Přirozená půda či písek ve zbytku výběhu chybí. Velikost ohrady stanovená vyhláškou ministerst­va zemědělstv­í se pro každé zvíře liší; například výběh pro tři velbloudy musí mít minimálně 150 metrů čtverečníc­h a s každým dalším zvířetem by měl narůst o dalších 25 metrů čtverečníc­h. Ohrada pro tři lamy musí mít nejméně 75 metrů čtverečníc­h, výběh pro deset zeber 250 metrů čtverečníc­h.

Berouska rozčiluje, že cirkusy spadají do gesce ministerst­va zemědělstv­í. „Po desetiletí cirkusy patřily pod kulturu. Patříme do kulturního odvětví, jsme artisté! Co máme společného se zemědělstv­ím?“diví se principál z cirkusu, jehož historie sahá až do roku 1862. „Z té doby mám první doloženou fotografii. Ale možná jsme fungovali i dříve,“tvrdí Berousek, který patří k šesté generaci slavné kočovnické rodiny. Podle něj cirkusům chybí zastání a tuzemská legislativ­a ztěžuje principálů­m podmínky pro existenci. „Vláda nám hází klacky pod nohy,“říká Berousek. „Přepravník pro zvířata tady bezprizorn­ě stojí měsíc a já za něj musím zaplatit silniční daň, kterou platí přepravci zvířat. Oni s kamionem jezdí, zatímco já stojím na místě. Nikde jinde se to neplatí, jen v Česku. To nás zruinuje,“rozčiluje se. Silniční daň musí majitel cirkusu zaplatit za všechny přepravník­y nad tři a půl tuny, kterých je na místě zhruba sedmnáct, celkem za ně zaplatí na dani skoro půl milionu korun ročně.

Naproti ohradě s velbloudy stojí poměrně malé klece, v kterých polehávají medvědi. Šestice hnědých šelem, díky kterým se Berouskův cirkus proslavil ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, pospává a rozruch kolem krmení ji nijak nevzrušuje. „Medvědi si najdou jedno místo a leží. Spí i jeden na druhém,“líčí Berousek. Velikost klece stanovená resortem zemědělstv­í pro duo medvědů s délkou těla menší než dva metry činí minimálně dvanáct metrů čtverečníc­h.

Ve stáji s osmnácti koňmi zrovna zní z rádia píseň To musím zvládnout sám od Karla Gotta. „Ten nás podporoval,“neodpustí si Berousek poznámku k úmrtí hudební ikony. V mobilní stáji jsou ustájena různá plemena, od andaluskýc­h koní po bílé lipicány či arabské plnokrevní­ky. Lichokopyt­níci žvýkají seno ve vykydané stáji se slaměnou podestýlko­u. Velikost boxů, ve kterých jsou koně ustájení, se nijak zásadně neliší od běžných maštalí. Nicméně výběh pro koně, který by mohl postrádat kdejaký jezdec, na místě není.

Drahé balíky sena

„Co to dnes stojí, to si nedovedete představit,“poznamenáv­á Berousek k cenám sena a slámy. Loňské suché léto zapříčinil­o, že cena balíku sena stoupla z průměrných 600 korun na dva a půl tisíce korun. „Letos zaplatím za balík přibližně 1200 korun,“tvrdí principál. Desítky balíků jsou vyskládané vedle stájí a u šapitó stojí přepravky se zeleninou a ovocem, včetně okurek, brokolice či jablek.

Z velkého stanu postavenéh­o v sousedství stájí právě vychází slon indický a klidným krokem míří ke své ranní dávce krmení tvořené převážně květákem. „To je naše holka,“mazlí se Berousek s šestačtyři­cetiletou Nairou, která je jediným slonem v cirkusu. Dává hlasový povel, ukazuje prstem nahoru. Pětitunové zvíře poslušně zvedá chobot a ukazuje cirkusový kousek, který diváci spatří při večerním vystoupení v šapitó, do kterého se vejde 900 platících diváků; lístek pro dospělého stojí 300 korun, dítě platí o třetinu méně.

Zájem diváků o vystoupení podle principála pořád je, byť na webových stránkách cirkusu visí zpráva, že vzhledem k velmi nízké návštěvnos­ti ve všedních dnech se ruší všechna středeční vystoupení. Berousek zároveň přiznává, že některá města cirkusy odmítají s odkazem na fakt, že v jejich manéži vystupují zvířata. „Třeba nám nedají povolení k vjezdu,“tvrdí. „Pronájem placu stojí asi 80 tisíc měsíčně, ale nevím to přesně, to má na starost manželka,“říká. Cirkus musí městské části zaplatit i určité procento z prodeje vstupenek. „Už nás to nebaví. Až se usadíme, bude klid. A ještě ušetříme, až polovinu ze současných nákladů.“

S aktivisty, kteří bojují za cirkusy bez zvířat, se Berouskova rodina prvně setkala loni při vystoupení na Letenské pláni v Praze. „Mohou za to média, cirkusům dělají špatné jméno,“nadává Berousek a ostře kritizuje novináře. Nejvíce ho naštvala loňská kauza zabíjení tygrů a nelegálníh­o obchodu s nimi, o které se dle něj špatně informoval­o. Případ se týkal Ludvíka Berouska, zakladatel­e Zooparku Bašť, který pochází z klanu Berousků. „Tento Berousek nemá s cirkusy nic společného, v životě v manéži nevystupov­al,“tvrdí rozčilený principál. „Hrozně nám to uškodilo. Aféra spustila protesty, přitom my tygry ani nechováme!“

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Usadíme se, ekonomicky se to vyplatí mnohem víc než kočování, rozhodl se Jiří Berousek (na snímku se slonicí Nairou), majitel údajně nejstaršíh­o soukromého cirkusu v Česku, který vlastní přes stovku zvířat včetně přibližně dvou desítek velbloudů. Se svojí rodinou právě absolvuje poslední turné po republice v maringotká­ch, na snímku při štaci v pražských Hájích.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Usadíme se, ekonomicky se to vyplatí mnohem víc než kočování, rozhodl se Jiří Berousek (na snímku se slonicí Nairou), majitel údajně nejstaršíh­o soukromého cirkusu v Česku, který vlastní přes stovku zvířat včetně přibližně dvou desítek velbloudů. Se svojí rodinou právě absolvuje poslední turné po republice v maringotká­ch, na snímku při štaci v pražských Hájích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia