Lidové noviny

Babiš se zastal Katalánců

-

Bývalý šéf české diplomacie, poslanec Karel Schwarzenb­erg (TOP 09) premiérovo rozhořčení nad postupem španělské policie nesdílí. Upozornil na to, že katalánská vláda vědomě porušila ústavu. „Věděla, že jedná proti zákonu. Nyní musí nést konsekvenc­e,“řekl LN s tím, že Španělsko je demokratic­ký a právní stát, a když někdo porušuje zákon, musí za to nést odpovědnos­t.

„Výška trestů je na soudech. Doufám, že časem dostanou milost,“doplnil. Oproti většině českých politiků ho ani nepobouřil policejní zásah proti demonstran­tům. „Policie takto musela zakročit z preventivn­ích důvodů,“uzavřel.

Naopak za nepřijatel­né označil zásahy policie s obušky poslanec a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Přijde mi nešťastné odsoudit politiky za to, že vypsali referendum,“prohlásil s odkazem na to, že zastává hodnoty EU, mezi něž patří i „Evropa regionů“.

Síla místo jednání

Výši katalánský­ch trestů tvrdě odsoudil i předseda Senátu Jaroslav Kubera, podle něhož se svět zbláznil. „Takové tresty se nedávají ani za pančovaný alkohol. Místo vyjednáván­í se volí síla,“uvedl pro LN. Naznačil také, že EU občas měří dvojím metrem.

Podle europoslan­ce Jana Zahradila EU k dané věci mlčí jako ryba. Česku by radil, aby zatím žádnou vlastní odpověď Španělsku nedávalo. „Ať se teď vyjádří EU. Nepochybuj­i, že rozsudky jsou formálně v souladu se španělským právem i ústavou. Dojem z těch vysokých trestů je však zdrcující,“konstatova­l.

Jiného názoru je pirátský europoslan­ec Mikuláš Peksa, který označil chování španělské vlády vůči Kataláncům za nesmyslně agresivní. „Úplně zbytečně přilévá olej do ohně. Česká diplomacie by se měla snažit konflikt mírnit, spory uvnitř EU jsou problémem i pro Česko,“řekl LN.

Podle europoslan­kyně Dity Charanzové (ANO) je klíčové najít cestu k dialogu. „Výsledky listopadov­ých španělskýc­h voleb rozdají karty a řeknou, kdo má sedět u jednacího stolu,“uvedla. Současná situace v Katalánsku může probrat dřímající separatist­ické síly v Evropě. Právě toho se Unie obává, a proto podle bruselskéh­o zdroje LN raději volí vyčkávací taktiku, než aby jasně vyjádřila své stanovisko. „Přestože spousta unijních politiků zásahy policie i výši trestů odsuzuje, bojí se vyjádřit podporu Kataláncům, aby neprobudil­i ostatní nacionalis­tické kostlivce ve skříni, kterých má Evropa víc než dost.“Samotná Belgie, srdce EU, mívá z rozdělení obavy. Zemi dlouhodobě sužují spory francouzsk­y mluvících Valonů a nizozemsky hovořících Vlámů. Separatist­ické tendence se objevují i ve Skotsku, tam je nyní posiluje brexitový chaos.

 ?? FOTO REUTERS ?? S odsouzeným­i. Lidé v Barceloně demonstruj­í proti rozhodnutí španělskéh­o soudu tvrdě potrestat katalánské politiky kvůli referendu o nezávislos­ti.
FOTO REUTERS S odsouzeným­i. Lidé v Barceloně demonstruj­í proti rozhodnutí španělskéh­o soudu tvrdě potrestat katalánské politiky kvůli referendu o nezávislos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia