Lidové noviny

Ne invazi! Do ulic vyjdou Češi i Slováci

-

PRAHA Prahu, Brno a Bratislavu čekají dnes protiturec­ké demonstrac­e. Jejich organizáto­rům vadí vojenské operace režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na severových­odě Sýrie namířené proti tamním Kurdům. Všech tří akcí by se podle pořadatelů mělo zúčastnit dohromady 500 až 1500 lidí.

Na protest se lidé svolávají především prostředni­ctvím sociálních sítí, na Facebooku už takto běží pozvánka na událost s názvem „Ne turecké invazi! Solidaritu s Rojavou!“. Tu spolupořád­á několik sdružení – Anarchisti­cká federace, Socialisti­cká solidarita, Mladí zelení, údajně nekomerční alternativ­a k festivalu Prague Pride pod názvem Alt-Pride a radikálně levicový spolek Kolektiv 115. V tomto složení pořádali aktivisté demonstrac­e proti turecké vojenské akci už minulou středu.

„Ekonomický tlak funguje“Dnešní protesty podpoří také Českoslove­nsko-kurdská solidarita (ČKS). Přesné podmínky však zatím klást nehodlá. „Nicméně právě formulujem­e požadavky, které předáme ministerst­vu zahraniční­ch věcí. Jedná se především o tlak na okamžité zastavení vojenské akce ze strany Turecka a dále připojení se k americkým ekonomický­m sankcím. Ekonomický tlak je totiž něco, co na Turky funguje,“řekl LN člen ČKS Martin Karim.

Pražský protest bude mít podobu pochodu, jenž začne v 18 hodin na Klárově a přes Malostrans­ké náměstí zamíří na Loretánské náměstí před budovu ministerst­va zahraničí. Podle Karima má jít o zcela poklidný protest, například příznivci Kolektivu 115 by ale uvítali trochu aktivnější přístup.

„Nemělo by se jít také k turecké ambasádě? A polít alespoň třeba symbolicky chodník červenou barvou?“navrhl u plánku pochodu uživatel Roman Žižlavský.

Pořadatelé akce prozatím vítají stop dodávkám zbraní do Turecka za strany většiny evropských států. Podle Martina Karima by ale ideálním řešením bylo zavedení bezletové zóny nad severní Sýrií, která by umožnila údajně adekvátní požadavek na kurdskou autonomii v rámci Sýrie. mb

DVaíclšeí čptoědtreo­nbanosti na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia