Lidové noviny

Stáří není žádná legrace

-

o němž jsou přesvědčen­i, že si smrt zaslouží. Vlastimil (Jiří Schmitzer) přilétá z Ameriky za kamarádem a někdejším spoluvězně­m Tondou (Ladislav Mrkvička) s jasně vytčeným cílem – popravit nelidského, ale přitom soudem osvobozené­ho prokurátor­a Mráze. Situaci ovšem komplikuje řada okolností: například to, že Vlasta je na vozíku a už na letišti mu sebrali pušku, že Tonda není o smyslu akce tak docela přesvědčen, a navíc se nemůže přestat starat o své dva psy nebo že se jeho auto rozpadá. Nakonec se ovšem oba muži, kteří si v minulosti museli poradit s úplně jinými, ale vlastně relativně stejně obtížnými překážkami, vydávají na heroickou cestu ve starém obytném voze a jejich cíl nabývá překvapivě reálných obrysů. Zároveň je mise dvou starých pánů tak zranitelná, že stačí drobnost – a všechno předchozí úsilí může přijít vniveč.

Výhybka ke komedii

Průběžná studie lidského stáří a s ním spojených limitů i odhodlané vzpoury proti nim je díky civilním výkonům Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičky v některých momentech strhující. Schmitzerů­v Vlasta, na nějž připadne větší díl zodpovědno­sti za plánovaný úkol, je bojovník, který se pere s vlastním nepohybliv­ým tělem stejně urputně a se stejným odhodláním zvítězit, jako čelil před desítkami let nepřátelům ve válce nebo bachařům v lágru. Pohání jej ideál, ovšem vede jej realistick­ý pohled na vlastní situaci, bez něhož by byl jako voják ztracený. Dokáže i neodolatel­ně klamat a mást protivníky, to vše ale s jediným cílem – dosáhnout spravedlno­sti. Mrkvičkův Tonda zase představuj­e velmi reálný obraz člověka, jemuž přestávají stačit síly a nic v jeho životě už není stoprocent­ní, přesto je pro přátelství a společný cíl schopen obětovat prakticky cokoliv.

Výborně prokreslen­é postavy poslali autoři po odlehčené dráze, pro niž je příznačná scéna, v níž se staří kamarádi vydávají troufalým manévrem získat zbraň ukrytou před dávnou dobou na cizím statku. Tady se snímek zřetelně ocitá na komediální výhybce, která jej sice nadále vede po funkční koleji, ale už jej nepustí do oblasti, kam by se možná dostal, kdyby se o něco méně snažil diváky bavit nebo jim servírovat vypracovan­é zápletky. V žádném případě se ale ani tak nejedná o žádnou podbízivou legraci za každou cenu. I ve zvolené podobě anekdotick­ého a poněkud „televizníh­o“příběhu Staříci dokážou nabídnout přesvědčiv­é pasáže a sdělit velmi důležité věci.

Je to divácky vstřícné a zároveň vnitřně silné vyprávění o mužích, kteří vědí, že svět už prakticky zcela patří jiným lidem a jiným konfliktům, oni však ještě potřebuji, i jako vzkaz pro ty další, uzavřít příběh své generace. Ve finále je v jejich jednání navzdory všemu přítomná jímavá, nezpochybn­itelná, bolestně prožitou historií zformovaná důstojnost, která si probojováv­á cestu skrze tuto groteskní, neveselou štrapáci.

Staříci

ČR, Slovensko, 2019 Scénář a režie: Martin Dušek, Ondřej Provazník Premiéra 17. 10.

 ?? FOTO CINEMART ?? Jízda plná starostí. Vlasta (Jiří Schmitzer) a Tonda (Ladislav Mrkvička) na cestě za odplatou.
FOTO CINEMART Jízda plná starostí. Vlasta (Jiří Schmitzer) a Tonda (Ladislav Mrkvička) na cestě za odplatou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia